Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka z polí

06. 09. 2009
0
4
391
Autor
Rover

Při rozbřesku v namodralém oparu,

proplouvá dívka se sluncem ve vlasech.

 

     Běží přes orosenou louku a spatřit lze, jen když se jí zachce. Nevidím jí do tváře ale nevýslovná záře, zjevující se v noci na dně vyschlého jezera mezi bažinami u Svaté Trojice teď ozařuje okolní pole, luka, meze a zápasí i se stíny v místním lese.

     Za horizontem se pohupují vidle, lahváč vyletí do vzduchu a plecháček zvoní pohupující se na šňůrce. To báby z vesnice kráčí na palouk, obracet seno na pravou víru.

     Zářící děvče, se rychle schovalo za kapličku v polích. Netuší zvrhlost starých dam v gumákách a usedla pod letitou lípu s výhledem do údolí. Slyší přibližující se klekání plechového hrnku a divoký jekot vrásčitých postav. „Z takýchto fešných vlasů zrobím pro koňa paruku“ zařvala vrásčitá babizna, když spatřila jak se podél kmene stromu třpití kadeře jakoby v nich za vlhké noci přespávaly hvězdy a s šíleným řevem se žene za kapličku. Děvče se ohlédlo za sebe a spatřilo ostrou motyku ve vzduchu a vychrtly obličej s ďábelskými plameny v očích. Lesklé ostří motyky padá na její hlavu. Dívka však v poslední chvíli ucukla a břit se zasekl do mohutné lípy u kapličky. Rezavě zářící koule rychle mizí po svahu k mokřadům pod kopřivovým hájem. Ranní slunce, zastřely temná mračna a na oněmělé stařenky srší blesky vystřelující z poraněného stromu.

 

Plameny šlehají nocí,

z komínů leze vazelína

a všechno je tvoje vina.

 

A.N.


4 názory

kunka
08. 09. 2009
Dát tip
ešte že som to nečítal po tme,by bolo bojím- bojím,

Do háje kopřivovýho. Tomu říkám jihočeský masakr motykou!

Toscana
07. 09. 2009
Dát tip
Máš kliku, že to je to první, cos tu zveřejnil, jinak bych tě nominovala s tímhle výlevem do Stupid ligy, s tím, že: - Udeřilo sucho, že i jezero vyschlo, jen bažiny zůstaly - patrně odolné proti slunečnímu žáru. - Nevýslovná záře, která se zjevuje za noci, najednou září i za rozbřesku, ajta krajta! - Zářící děvče: že by původním domovem někde v oblasti Černobylu? - Lípa s výhledem do údolí? Něco jako apartmán s výhledem na moře při dovolené v jižních krajích? - Přerod babek z jézetdé v krvelačné bestie vraždící motykou mladé dívky je taky hodně zvláštní představa. - Kde se vzala, tu se vzala rezavě zářící koule (její původ zůstává záhadou) a dokonce zase ihned mizí kamsi do údolí, asi omámena tím výhledem z lípy... - V závěru jsou z bestiálních bab náhle znovu stařenky? Že by jim ta koule přinesla elixír dobrotivosti? Zkus o tom všem zapřemýšlet. Prostě těžko čekat, že se někdo bude orientovat v díle tak chaotickém natolik, aby mu i rozuměl, pochopil ho a něčím ho to oslovilo. A předpokládám, že tohle je cílem každého autora, aby si z toho čtenář něco odnesl či ho něco oslovilo, jinak by nemělo smysl to ani publikovat...

Toscana
07. 09. 2009
Dát tip
Fakt stojíš o hlubší kritiku??? 1. Zopakuj si vyjmenovaná slova po P (tvoje "třpití" opravdu je hodně mimo českou gramatiku) 2. Než něco hodíš všanc Aréně, přečti si to po sobě pořádně, aby ses vyhnul chybám typu "vychrtly obličej" 3. Rozhodně by stálo za to udělat si jasno v kategoriích, tohle prostě nejsou smíšené verše ani když zavřu obě oči. 4. Totéž platí o interpunkci. Proč čárka za "Ranní slunce, zastřely temná mračna"? Mj. když už, tak mračna zastřelA!!! 5. Není moc jasné, cos tím chtěl čtenáři sdělit, takže se to dá brát leda jako pokus o hraní se slovy a možná jakousi náladou. 6. Jediné, co stojí za pochvalné kývnutí, je poslední trojverší - spojit ho s prvními dvěma verši a vynechat to povídání mezi, možná by se tomu dal dát i tip. Takhle ovšem bez něj.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru