Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Být či nebýt věřící..

13. 09. 2009
2
27
558

Být či nebýt věřící?

Hodně lidí nevyznává víru v Boha protože to nedělají jejich rodiče ani příbuzní, jednoduše řešeno prostě proto, že je k tomu doma nevedli. Je těžké zvykat si na to, co z mládí neumíme, ale pro mnoho lidí je to způsob, jak se s dnešním světem více spojit a snažit se pochopit věci, které by bez daného náboženství nepochopili. Možná proto jsme národ nevěřících, málo kdo věří věcem, které na vlastní kůži nezažil, ať už dobrých či zlých. Nebo, myslíte si, že je to tím, že lidé prostě nechtějí být na něčem víc závislý, že když to ztratí nedokáží si život bez toho představit. Je to otázka dnešní vyspělé civilizace či pouhá hádanka v malém světle pravdy? Nikdo si už neumí představit dnešní svět bez plynu, jak ukázala nedávná kauza, natož žít bez vody a vzduchu? Myslím, že na tom jsme skutečně závislí. Na náboženství nikoliv. Spousta lidí by se mnou asi nesouhlasila, možná i já sama na to budu mít za pár let jiný názor. Ovšem teď je můj názor takový, že dnešní svět je zmanipulován a s ním i lidé,  doba je velmi uspěchaná, slovo láska snad už neexistuje a kdo z nás má čas na věnování se nějakému náboženství? Těžko zvažovat pro a proti ale říkám si když může vzniknout všechno živé a člověk se dokáže od gravitační síly země odpoutat proč by nemohl existovat člověk, co to tam nahoře všechno řídí? Otázkou by asi bylo proč se tu dějí věci, které by se neměli dít a proč je život někdy tak nespravedlivý. Chtěl by ho snad bůh zničit když ho vlastně objevil? Nebo za to můžou vztahy mezi lidmi a lituje toho, že je stvořil? Asi nesmysl, ale proč tedy bere život lidem, kteří ho mají před sebou a mají právo ho dožít. Slyšela jsem kohosi říkat, že věřící lidé jsou do jisté míry blázni. Co jsou ale pak ti, jimž život přijde zbytečný žít a ke smrti se propijí, profetují či si život sami vezmou?
 Žít v bezradnosti zítřka není snem mnohého z nás ale pokud se společnost nezmění bude to jen a jen horší. Je snad jedno pokud věřící sem nebo ne ale vím, že můžu říct, že většina věcí není ve vině druhých ale pouze v nás a víra nám může dát sílu, abychom věřili sami v sebe.


27 názorů

Pane Tipe, to už je podruhé - budu se červenat :-) Ale čekám na vyhádření autora...

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
tak to je fakt geniální to poraď autorovi.

Jo, taky někdo chytrý řekl: „V co věřím? V Boha, jestli existuje."...

Tohle není úvaha, ale zmatená směs názorů a dojmů. Navíc s úděsnou gramatikou.

přečti si úryvek z knihy (a nejlépe celou) autora Vogin (tady na písmáku) - zabývá se tímhle tématem.. doba ve které žijeme-náboženství-problémy s tím spojené-co může dokázat jediný člověk... ;-)

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Odpověďí na všechny otázky je smrt. Pokud nějaký bůh existuje pak on sám nejlíp ví proč je všechno takový.

Problém, nejde o to nalézt pravdu, ale vyloučit škodlivé názory - tj. militantní/ortodoxní/netolerantní, atd...protože ty nás(tj. lidstvo) poškozují - jinak souhlas s Kantem - na tohle se jediná odpověď nikdy nemůže nalézt...

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Pan Tip- Říkám to nerada, ale měl jsi pravdu...

Děkuji za názory:) Podle mě se nikdy neshodneme, kdo má pravdu, protože každej zastává něco jiného.

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Korán je obdoba Bible. Rozhodně tam nenavádějí k sebevražedným útokům. Stejně tak jako v Bibli nenaváděli k upalování. Všechno se dá zneužít, i dobrá myšlenka (komunismus).

Saintzero
14. 09. 2009
Dát tip
hele já budu muset jít do práce,takže se nediv proč za chvíli nebudu reagovat. A co se týče koránu nečetl jsem, ale slyšel jsem, že je to pěknej fanatickej blábol, pak nemá bejt tolik sebevražedných útoků.

Saintzero
14. 09. 2009
Dát tip
Můžeš mi jenom říct proč se lidi modlej k bohu? Když je to vlastně jedno

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Ještě dodám- v Tibetu se klidně mniši nechali bít od Číňanů a ještě je litovali. I když teď se mi už taky zdají trochu naštvaní... Alan přečetl Korán, Bibli a všechno možné, tak to chápe víc.

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Tady Alan Jsem Agnostic, takže napíši jen toto, vícero ne. Ani víc nepřidam, volnou diskuzi ponecham na vás. Jestli je Bůh nebo není mi je šumák. Pokud beru tuto záležitost dle vysvětlení (a teď pár vět dle Katolicizmu) Rozdíl mezi člověkem a anděly je v tom, že my si můžeme dělat relativně co chceme (bohužel si to občas někdo špatně vysvětlí a pak jebe píčoviny) Dal nám svobodnou mysl a svobodné rozhodování. Kořeny svobodné mysli sahají hodně daleko, ale nejmarkantnější je období - Potopy a Noe - tam vše jest vysvětleno. Tak písmáci hupky dupky najděte si to a přečtěte, neb já fakt nemam čas, dělam recenze a rozhovory. Takže se více k tomuto nebudu vyjadřovat. Prostě jestli bude chtít někdo dát toxickou stravu svým dětem a ví že je toxická, je pouze na něm jak dalece je blbem a udělá to. Pokud vezmeme v potaz, že Bůh je, nezabrání tomu. Bůh ví, že dělá špatně dotyčná osoba, dotyčná osoba taky ví, že vše dělá špatně, ale udělá to, protože je magor. My jen můžeme nečině přihlížet. Pokud se chceme do něčeho činně zapojit, vše je pak o něčem jiném. Prostě svobodná mysl a svobodné rozhodování je z jiného soudku. A né, zda je nebo není Bůh. Ještě drobnost abych nevynechal Židy- od nich se veškteré křesťanství a nebo Islám odráží, že. Howg, já jsem domluvil. P.s. Co by na to řekl Jan Tleskač? manžel to nevydržel a když mi kouknul přes rameno, toto napsal.Já bych to tak nedokázala

Saintzero
14. 09. 2009
Dát tip
druhá světová válka byla taky jenom, že si to lidi udělali sami. Bůh musel Hitlera asi hodně milovat. Nějak hodně obětí nemyslíš, to nás teda nechal hodně vyblbnout.

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Saintzero- to, co se děje si dělají lidé sami, to nedělá Bůh. On ty lidi nechá podle mě vyblbnout, a pak když zemřou jim ukáže, co udělali. Se vším všady -bolest pozůstalých, bolest umírajícího. Tak si to představuji zjednodušeně já...

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Saintzero- to, co se děje si dělají lidé sami, to nedělá Bůh. On ty lidi nechá podle mě vyblbnout, a pak když zemřou jim ukáže, co udělali. Se vším všady -bolest pozůstalých, bolest umírajícího. Tak si to představuji zjednodušeně já...

Saintzero
14. 09. 2009
Dát tip
Já nebudu věřit v boha dokud,budou existovat masový vrazi,dokud lidi kteří se modlí k bohu nebo nedělají žádné hříchy nakonec potkají takovýho člověka, který je zabije. atd. Jaký je potom smysl života, nebo jsme vyvolení a naopak posmrti se budeme mít v ráji. Je jenom naše obět v tomto světě vykoupením pro život posmrti. Pokud tohle bůh dopouští, pak nemám důvod v něj věřit, je těžký věřit na život po smrti,pak to možná pochopím.

Sebastiana
14. 09. 2009
Dát tip
Věřte, že když někdo dostane rakovinu, nebo umírá, rázem je věřící- všichni do jednoho...Najednou se dovolávají Boha. Já na jeho místě bych se na ně vyprdla..Pardon, ošklivé slovo.. Je to těžká úvaha, ale velmi těžko odchází ti, jenž mají svědomí nečisté.Většinou chce každý věřit, až když je v průšvihu... Ale zajímavá úvaha...

moorgaan
13. 09. 2009
Dát tip
kazde nabozenstvi je manipulace..vira to ej neco jineho !..kazdy z nas mame nejake koreny, vzdelani, vychovu,znalosti, zkusenosti - od toho se odviji nase presvedceni o byti, nebyti, zivotu, svete, vesmiru, existenci...uroven hloubky a smeru víry je dana prostredim kde zijeme...polemizovat muzeme kazdy s kazdym, ale ve sve podstate je to k nicemu, zivotu se nakonec kazdy postavi podle sveho a je otazka uhlu pohledu, jaky ten postoj vlastne je - zda spravny a nebo ne!

náboženství docela nebezpečně redukuješ na křesťanskou představu o Bohu víra a náboženství mohou být přínosné, ale také naopak velmi škodlivé - záleží na toleranci, atd... víra v transcendentální bytost naopak často bere část víry v nás, naši zodpovědnost, atd...

pro mne na relativně malém prostoru příliš hodně myšlenek a otázek (které se samy o sobě dají velmi široce rozvinout) ale oceňuji, že uvažuješ.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru