Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matematické vyznání

14. 09. 2009
13
28
3706
Autor
Barty
Dobrý večer tajemná slečno. Rád bych, abyste věděla, že může tu být nebezpečno, zde nejsou mravy kostela. Již dlouho k vaší kružnici si představuji tečnu a nedoufaje v setkání dříve než v nekonečnu, Vám píši směle na líce, na dva zčervenalé pásky, matematické rovnice s parametrem lásky. Směl bych vám něco nabídnout? Dáte si čaj či kávu? Ještě než stihnete odmítnout, kvůli Vám ztratím hlavu. Mé city k Vám umocním na druhou a obětuji všechny sny s vědomím, že se stanete přeponou pro moje zbytečné odvěsny. Tak prosím mluvte. Nemlčte. Jste jak nula pod zlomkovou čarou. Kousek řešení naznačte, jinak jsme obestřeni parou. Kam jdete? Vždyť jste nic neřekla! Kam kráčíte, ženo? Veškerá pouta jste přesekla a já neznám vaše jméno. Vektory naše šly opačně a já dal jsem si tu práci. Každou noc zkoušel jsem statečně, změnit jim orientaci. Avšak nebyla jste mi souzená, ale nikdo nejsme na vině, dobře vím totiž co znamená, když nejsou prvky v množině. Tak buďte sbohem paní má, Vy chladná exaktní vědo. Doufám, že méně bude proradná ta, jenž má humanitní krédo.

28 názorů

Stařec_007
20. 06. 2011
Dát tip
Dobré :-) *

Tohle je moc hezký nápad, jen to zase klopítá. Zrovna tady ten chybějící rytmus přímo bije do očí.

feferonka
02. 05. 2011
Dát tip
Hey, to je krásný. :)*

Doufám že se odborníci nevzbouří po mém neodborném názoru,ale podle mě by dílo vypadalo lépe a celistvěji,kdyby se u něj vynechaly nematematické pasáže.Ale i tak... :)

Aleinad
10. 05. 2010
Dát tip
dobře! :- ) docela jsem se pobavila, matematické metafory byly použity tak nějak s citem, takže nepřišly odporné ani člověku s humanitním krédem, těch pár prvoplánových rýmů mi nevadí, tak nějak se to k tomu i hodí. k poslednímu řádku - myslím, že tam má být "jež", ale každopádně dobrá myšlenka ;- ) *

A.H.
14. 03. 2010
Dát tip
To vyznání se nedá číst.

za část psanou kurzívou :)*

MazLenka
15. 09. 2009
Dát tip
Týbrďo, dobrý nápad :o) *

dal bych ti tip, kdybych tak nesnášel matiku...

avox
15. 09. 2009
Dát tip
Dílko by zasloužilo trošku (docela dost) učesat, ale celek je roztomilý a do klubu nesporně patří :-) */ zkusím to jméno napsat, za výsledek neručím :-))

poslal někdo avi Tangensovi? :o)

irem
15. 09. 2009
Dát tip
Třeba nároky, které si sám neklade :o)

Zbora
15. 09. 2009
Dát tip
Bavil jsem se. Ne sice, že by to nechtělo doladit rymus, ale oceňuju humor, který není všední. Docela se mi líbila rekce Halcyon.

Oldjerry
14. 09. 2009
Dát tip
Budu upřímný : je to rýmovánka, sice vtipná, ale bez přesahu, které by z ní udělalo poezii. Jinými slovy : nemá to ani kousek něčeho, co by si člověk musil domyslet. Je to příliš popisné... Sorry

Barty
14. 09. 2009
Dát tip
Děkuji za kritiku věcnou i zcela bezpředmětnou :)

Barty
14. 09. 2009
Dát tip
Děkuji za kritiku věcnou i zcela bezpředmětnou :)

Halcyon
14. 09. 2009
Dát tip
Báseň je zveršována dost bezstarostně, ale cit pro rytmus by tu v jádru myslím byl, stačí být náročnější. Matematická přirovnání mi tady přijdou vtipná a ne samoúčelně přehnaná, jak bývá zvykem. Vadou jsou občasné vyloženě nouzové rýmy "obestřeni parou, zčervenalé pásky, atd." Vlastně na druhé přečtení se mi rýmy samy o sobě vůbec nezamlouvají, ale zprvu jsem byl tak zaměstnaný hledáním rytmu, že jsem jim nevěnoval moc pozornost. Je to pro mne takové střídání ve stylu -vtipné, špatné, dobré, hodně špatné, špatné,...ale celkově jsi mne zaujal, přes všechny neobratnosti myslím, že to má styl i potenciál.

Norsko 1
14. 09. 2009
Dát tip
Tak co mu vlastně vyčítáte ? Mládí ? Lásku ? Také jsme nebyli vždy dokonalí

irem
14. 09. 2009
Dát tip
nikoliv :o)

Norsko 1
14. 09. 2009
Dát tip
představy jsou mnohdy krásnější, než syrová skutečnost. už jste zapomněla, milá kolegyně ?

irem
14. 09. 2009
Dát tip
Inu, třeba nám to poví autor ... pokud ovšem nejsou pouze v jeho představách stejně tak, jako tečny k nim.

Norsko 1
14. 09. 2009
Dát tip
nerušte ženám kruhy. Tušil jsem, že existují, teď se možná dozvím, kde jsou

irem
14. 09. 2009
Dát tip
Takže se nám hezky měnila slečna v ženu a ta v paní. To bychom měli co ... posloupnost? Hapruje tomu rytmus. Některé ýmy jako by vypadly z příručky "jak nerýmovat". A nejspíš by mělo být to "ta, jež" Ovšem napsat mi někdo, že jsem jak nula pod zlomkovou čarou, asi si ze své bezvýchodné bezvýslednosti půjdu si hodit mašli. Nerušte ženám kruhy.

nahá12
14. 09. 2009
Dát tip
no a na tu humanitní pudete jak? etymologicky, foneticky, gramaticky? to je pak prašť jako uhoď

Norsko 1
14. 09. 2009
Dát tip
tělo, jsem pro tělo. mozku máš nadbytek

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru