Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Evoluce

21. 09. 2009
0
18
578
Autor
BudiK
Teorie evoluce,
svázala nám obě ruce.
Tedy aspoň díky Darwina,
není tak úplně nevinná.

*

Hned jak vyjdem z lůna žen,
život začíná u plen.
Pak jen chůze mluvení,
nikomu se nelení.

*

V realitě jsme jako ryby,
všichni pěkně držet huby.
Sedět hezky na zadku,
takhle je to v pořádku.

*

Divná je to evoluce.
Věřme proto na poluce!
Ve stáří popředem svůj len
a skončíme zas u pemprs plen.

18 názorů

Prima, tož taky: "Zdar a sílu!" J.Š.

blbjenka
29. 09. 2009
Dát tip
ontogeneze je vývoj jedince od narození postáří, tedy ne jako evoluce vývoj druhů v dlouhém časovém období co se polucí týče, šlo mi o to proč na ně "věřit", věřit se dá v něco o čem nevíme s jistotou zda to existuje, o existenci polucí jistě není pochyb :) spíš jsem měla ale pochyby, jaký vztah má ono prohlášení k zbytku díla, krom toho, že se to rýmuje vím co je len, i co je předení, ale opět - proč to tam je a jaké z toho plyne poučení - newím že si stojíš za svým názorem je chvályhodné a nepochybně nelze vždy "vysvětlit" proč nás něco oslovuje nebo ne někdy můžeme "něco" vidět dokonce i tam, kam sám autor vůbec nic nedal, jde čistě o subjektivní přístup čtenáře, proč ne :) tož čau

Na rovinu, říkám, že nevím, co je ontogeneze...! Co se týká polucí, doporučuji senzační dokunentárně-vzdělávací film "Jak svět přichází o básníky" a froté ručníky! popředem - od slova příst, předu, předeme, viz také kolovrat len - rostlina využívaná dříve hojně v textilním průmyslu k výrobě tkanin Že "tam něco je", za tím si stojím a nevím, jak to mohu nějak jinak objasnit! Tak to je zatím vše, blbjenko! J.Š.

blbjenka
24. 09. 2009
Dát tip
Štěpo, tak jsi to hezky formálně srovnal ale porád to ještě moc nedává smysl :) už proto, že to, o čem to zřejmě mělo být nemá moc co společnýho s evolucí, anébrž jde o ontogenezi krom toho, co, (krom toho že se to rýmuje), znamená "věřme na poluce" ? co znamená popředem len? když teda něco uvnitř je - ale co?

Hm, tak to je prima. Asi stále platí, že "...čech všude bratra má...!" Ti tvoji příbuzní z Nechanic, nejsou to ti slavní nechaničtí "Selští jezdci"? Anebo jsi snad příbuzný s Vítkem z Prčice (to je ten co vyměnil s knížetem Nechanice za Prčici), zakladatelem rodu Vítkovců?:-) J.Š.

Prosecký
24. 09. 2009
Dát tip
Ale Štěpo! Vždyť já jsem z Orlických hor a v Nechanicích mám příbuzné! A co já se naseděl jako dítě v Hradci na nádraží! Co já se nachodil na Malé náměstí do Tuzexu!

U nás zas chodíme místo k holiči - k holičoj, k pekařoj, na koupi (místo nakoupit). Nakupujeme rohlíci (místo rohlíky), jíme švestkový knedlici (místo knedlíky). Je to běžné, ale určitě ne spisovné a ani hovorové neb hovorová čeština je zároveň kvalifikována jako jazyk spisovný (Aspoň tak nás ve škole učili). Prostě kdybys to napsal někde takto do slohové práce, bylo by to červeně podtrženo. Tak si také myslím, že i tvoje případy do spisovného českého jazyka až tak moc nepatří! Jeto nějaká "krajová dalektická odchylka. Ale je to takové zajímavé, jak se jinde "česky" mluví! Je to můj názor, a docela by mne zajímalo, zda tvoje tvary by v písemce z češtiny prošly bez červené barvy! J.Š.

Buklopos
22. 09. 2009
Dát tip
napadlo mě jedno slovo ... ale sračka se neříká

Prosecký
22. 09. 2009
Dát tip
Štěpo, žil jsem 20 let v Čechách a 15 let ve Slezsku. Neřekl bych tomu nářečí, protože to je rozšířené po cvelé moravskoslezské oblasti. Jako například: játra, bez játry pokrčím (místo zmačkám) jdu do řezníka celé města (místo celá města) jsou chápána nikoli jako nářečí, ale jako spisovná čeština.

Ale, já jsem to od tebe, aspoň si myslím, tak pochopil. Teda, že je to "nějaké nářečí"! Nevím, jestli to byl autorův záměr, ale je to vlastně tak i vtipné!!!!! J.Š.

Prosecký
22. 09. 2009
Dát tip
Štěpo, je to prostě pádová vazba užívaná na Moravě, jsem asi měl říct, viď!

Pro Proseckého: Ještě, že "díky Darwina" není běžný marxismus-leninismus! K básničce: Cítím, že "tam něco" uvnitř je! Teď mne napadlo, že kdyby se něco vynechalo...a zase třeba někde něco změnilo nebo přidalo, třeba takhle: "..... Teorie evoluce, svázala nám obě ruce. aspoň díky (podle) Darwina,(to "díky" asi ponechat) není až tak nevinná. * Hned jak vyjdem z lůna žen, život začíná u plen. Pak jen chůze, mluvení, nelení se, zelení! * V realitě jak ty ryby, vidíme jen cizí chyby. Hezky v teple na zadku. Zdá se, je to v pořádku! * Divná je to evoluce. Věřme proto na poluce! Ve stáří popředem len, skončíme u pemprs plen. * ........" ,dalo by se to bez obav zařadit mezi "humornou" poezii. Něco jako epigramy! Ale to nevím, jestli na písmákovi.cz něco takového (kategorie epigramy) existuje! Ale je tu jistě kategorie "Hříčky". Ale rozhodně to podle mne nepatří mezi "Blbůstky" J.Š.

blbjenka
22. 09. 2009
Dát tip
rýmy nejsou jen jednoduché, ale přímo špatné, navíc obsah je jim podřízen, pročež to ani moc nedává smysl, anébrž tudy cesta evidentně nevede

Prosecký
22. 09. 2009
Dát tip
Ahoj, BudíKu! Ještě to potřebuje dotáhnout. Trochu kulhá rytmus, viď! A rýmy též. Snad si s tím příště dáš víc práce. "díky Darwina" je běžný moravismus-silesismus, a tak mi tolik nevadí.

Ne, rozhodně, ne..Skloňování, rýtmus, celkový obsah.. Ale rozhodně se nenech odradit, zkus něco jiného, víc nad básněmi přemýšlej..Přeji hodně zdaru:)

Luky Tichý
21. 09. 2009
Dát tip
Díky komu/čemu Darwinovi (nebo možná ještě Darwinu), rozhodně ne Darwina. Rytmus místy poněkud kulhá. Hodnocení obsahu se raději zdržím.

moorgaan
21. 09. 2009
Dát tip
aby ses neposral...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru