Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Berlín

28. 09. 2001
0
0
732
Autor
shelob

německo a graffiti

Berlín

Berlín je často označován jako druhý New York , což hovoří samo za sebe . Nejedná se pouze o graffiti , ale je zřejmě Evropskou špičkou celé hip-hopové scény . Berlín má vlastní hip-hopové rádio , množství hip-hopových obchodů , tři specializované na graffiti . Vycházejí tu i barevné graffiti časopisy -Overkill , Backjumps a True to the game . Berlín a Mnichov byli první města , kde se začali v Evropě graffiti objevovat a odtamtud se rozšířili postupně do celé Evropy .
Podle mně graffiti v jisté formě existuje i dál na východ . Protože když k nám přijeli rusové začali se zajímat o graffiti , takže se dá předpokládat že v jisté formě existuje i tam .

„U Vas v Praze proste obyvatele nechci nic s tím udělat a novic k tomu prílis tolerantni. U nás v Rusku jednomu sprejerovi jsme zlomili ruku za to, že maloval stěnu. Potom jsme ho předali policii a říkali že on na nás zaútočil. Sprejer ješte získal pěsti mezi voka od poldy. Myslim, ze kdybych vy chtěli - jste bych s tim klidne mohli zvladnout. Stačí jen rozmlatit jedneho a druheho. Ostatní budou myslet a mít strach dělet to nebo ne.“kashitsyn (RU -původní dialekt)

Represe v Berlíně se dá srovnat snad jen s represí v Paříži (speciální jednotky , čisté metro , vysoké pokuty ...) . Zřejmě si neuvědomují , že represe nic neřeší . Snad jen roste ještě větší touha ilegálně tvořit a to nemluvim o vandalismu . Naštěstí jsou zde i takový co si uvědomili , že nemají tak velký talent a nikdy nebudou dost dobrý . Represe možná zapříčiní , že by se graffiti v budoucnu mohlo stát „sportem“ . Největší cenu má prý pomalované vojenské letadlo .
Většina Berlínských writerů je však upjatých na New Yorský oldschool a nemají vlastní styl a fantazii . Žijeme v jiné době a oni by měli objevovat nové tvary a formy písmen . Ti kteří to tak dělají vytvářejí „Newschool východoevropských graffiti“ . V současné době je v Berlíně snad nejvíce aktivních writerů , proto znamená respekt , ale nemělo by se tam tolik lidí stále ohlížet dozadu . Oldschool respektovat , ale žít dneškem . O tom to je .

/AMOK (Berlínský král),ODEM (král po Amokovi) , SHEK (současný král) , BISAZ (vlaky) . BUSY/LITE (bombing) , DEJOE , ESHER , KOBOLT , TOKIOE , PHOSH .../

crew:/RCB (rock city boom) , GHS (ghettostars) , LOFD (lords of doom) , CAF (children against flustration) , OCB , RTZ , LTX , OMS , SKS , CMD , TNB , TFB , T2B , ASS , GAW , KHC , TOP 10 , AISM .../

Bezejmenny
28. 09. 2001
Dát tip
autorovi: omyl. Tvrdé represe dokážou vyřešit ledacos. Jen zkus porovnat newyorkské metro s pařížským nebo berlínským. ;o)))))

A jsi cvok. Tvůj boj se zafixovanými názory davů je marný. Projde bez povšimnutí, nic nezmění. Enjoy, boy. ;o))))))

Bezejmenny
28. 09. 2001
Dát tip
Teda pardon, popletl jsem sexuální orientaci. Enjoy, dámo. ;o)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru