Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha

29. 09. 2001
0
0
1314
Autor
shelob

Praha

Získala si velký respekt na západě . Všechno rozběhli writeři z Berlína , kteří Prahu dost často navštěvují . V roce 1991 udělali Východoberlínští CAF první panel na metru . První skuteční writeři se objevili v roce 1992 a byli to TCB (This color posse -Scarf , Colo 2 (Pois) , Dione , Rake a Nom).Jejich hlavou byl Scarf -první pražský král . První wholecar TCB-pod Barrandovským mostem a na Tešnovce se objevují první kvalitní piece . V tomto období vzniká NKK ( v depech metra pořádají doslova jamy) . V roce 1996 po rozpadu NKK vzniká ABX (jejich dosavadní existencí si nejsem zcela jistá) a SCIFI . Na metra ještě malují CAF , RCB (Berlín) , TCB , CSA , FIN , BC a ještě působící DSK .
Za poslední dva roky Praha zaregistrovala značný vývoj kupředu . Dala by se považovat za světovou špičku . Charakterizovat její styl neni vůbec lehlké , v Praze každý writer totiž maluje od srdce , upřímně . A každý maluje to svoje , nenechá se ničím a nikým ovlivňovat . Praha prožívá své nejkrásnější období , možná dokonce určuje směr . V hlavě každého writera vznikají nové a nové myšlenky a tvary . Neomezeně je přenáší na papír a pak na zeď , metro , nebo vlak . Praha v současnosti žije .

Dnes v praze vychází specializované časopisy Terorist magazine , no comment a bbarák (brejková , barevná a rapová kultura) . Bbarák přes 2 roky vycházel v internetové podobě a nyní si tým bbaráku v čele s Affrem zvedl řiť od compu a snaží se vydávat ho v barevné podobě . Jak sami napsali je ještě v plenkách a chce to velkou shovívavost , protože zároveň vychází i internetově . V Praze na Žižkově se také nachází specializovaný graffiti obchod Modrý samet . Další graffiti obchod u nás je Barel a ten se nachází v Ostravě . Agentura terrorist? posse se v Praze stará o zorganizování veškerých hip-hopových akcí a vydává časopis terorist magazine . Mezi její největší akce patří Kick the shit . Poslední dva roky u nás v Praze zorganizovávala East side battle , respektive Battle of the east , letos se jí to díky menší neshodě s oganizátory však nepovedlo a tak se bude batle konat ve Štěříně v Polsku .

Třeba si uvědomit , že Praha neznamená sílu jen v graffiti , ale i v jiných oblastech hip-hopu např hudba:
Lešek Jajdovský ze skupiny Manželé v roce 1984 složil první rapovou skladbu u nás -Jižák , kterou taky kompletně převzali Peneři strýčka homeboye (skupina jen shodou okolností také pocházející z Jižního města). Dál u nás k nejlepším patří Indy & Wich , WWW a Caltcha . Pohyb české hip-hopové scény ku předu je možný hlavně proto , že tady všichni táhnou za jeden provaz .
Největší graffiti zony v Praze jsou asi Barrandovské mosty tzv. tolerovaná zona zda je legální je mi záhadou . Palmovka , Vltavská (hall of fame) , Bráník-Modřany , Kampa (dřív -nyní je vše pečlivě ostříkáno . Dokonce i onen pověstný sumo zápasník na Malostranské zmizel .)Těšnov (oldschool od TCB) a Holešovice .

1 DSK nejstarší aktivní crew u nás . Vznikla už roku 1994 . Dnes jí tvroří BIOR (Pražský king , styler . První kdo se přestal zajímat o názory ostatních a začal dělat to co cítí) , ROMEO (opravdový , je vidět jeho procítěnost , smysl pro tvar , specifický styl ) , 2ROCK , DALES a Cakes/splesh

2 ABX-velmi silná crew , která vznikla po rozpadu NKK . Jejím členem byl SCARF , který nedávno ukončil své působení v oblasti graffiti (první pražský král) . Nyní jsou členy ABX WRACH ,POIS (začínal u TCB , král po Scarfovi , je členem CW crew ze San Franciska) , BEOD a ASH .

3 SCIFI (ZCF) - LAVOR , EACH , WICHES , BLOET , CHIME , INDY , JACK , BONUS ... Crew založená mladšími writery , přesto se rychle hrnoucí dopředu . Stylem může upoutat Lavor , Wiches , Chime a hlavně asi Bloet , který se stejně jako Bloet nachází daleko od nás , úplně v jiném světe , možná ve světě ničím nerušené fantazie .

dalšími slušnými crew u nás jsou CK , WHS věrná kopie RTW . 7SI (hlavně wholetrain na metrech) , GNK , NTS , OMS ,DXC , UBF ,TWIST, TOP a další...

Slušná skupina s názvem FT :Lacmo , Pikaso , Fish , Scott ....z Ostravy . Studenti vysoké umělecké školy . Neni mi jasný jestli jejich díla jsou ještě graffiti , protože většinou dělají na zakázky . Podíleli se taky na projektu Graffiti art Ostrava 99` a pomalovali zadní stranu výtvarného centra chegall obrazem inspirovaným Michelangelovým výjevem ze Sixtinské kaple . Stvořitel a writer , kterému Bůh předává plechovku se sprejem , čímž jakoby se snažil dát graffiti požehnání .


Astalavista
29. 09. 2001
Dát tip
Určitě jsem tady ještě nic podobnýho nečetl, o králi, kterej se jmenoval Šála :))), to by mohl bejt Dostál, ne?

Bezejmenny
28. 09. 2001
Dát tip
Jako soupis je to nuda, dítě. ;o))
Tady se s tím neprosadíš. Tohle je literární sever, a podobné údaje jsou vhodné leda na specialisované web stránky. Zabloudila jsi na hřiště pro dospělé. Tady není pískoviště, a o tvé privátní bábovičky zde panuje naprostý nezájem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru