Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora cristalina

05. 10. 2009
1
1
620
Autor
slovoma

3. místo prázdninového kola soutěže "Slovo má"

Je okurková sezona. Nikdo netuší o čem má psát . Je okurková sezona, tak proč nenapsat o okurkách? Cucumis sativus, neboli okurka setá náleží do čeledi tykvovitých a nejbližším příbuzným je meloun. Je oblíbenou zeleninovou přílohou a malé okurky "nakládačky" ve sladkokyselém láku neodmyslitelně patří do jídelníčku těhotných.
Na literární web nejspíš okurky nepatří. Ale mohly by. Vždyť literární dílo se dá přirovnat k okurce. Máme přece díla velká i malá. Zvadlá i čerstvá. Obalená slupkou i úplně holá. Zakonzervovaná v láku nadšené kritiky kvůli své hodnotě pro lidstvo. (Mimina živená nakládačkami mají taky svou hodnotu pro lidstvo, no ne?) Některá potřebují "oloupat" abyste se dostali k šťavnatému jádru a jiným zas chybí trochu koření.
Dobrý sloh je jako chutný okurkový salát. Není překořeněný, má přiměřené množství té štávy okolo. Není ani hrubý ani příliš rozmělněný a jeho právě tak akorát. Navíc objeví-li se na stole ve správnou dobu a v pěkné misce, kdo by mu odolal.
A tak jako u okurek i u literatury záleží na kuchaři i strávníkovi. Ne každý umí udělat dobrý salát a ne každý má rád okurky na stejný způsob. Někdo je nejí vůbec. A co vy? Knížku? Okurku? Oboje? Nebo radši nic?


1 názor

Oldjerry
05. 10. 2009
Dát tip
Tohle se fakt loupat nemusí. Já tedy dělám trochu kyselejší, ale ani této jemně nasládlé verzi se nebráním na saláty jsou vhodnější, než ty skutečně kyselé... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru