Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Systém včasného varování

09. 10. 2009
2
1
833
Autor
babka

"Hlášení místního rozhlasu ..."

Všechno začalo tím, že když se v neděli zvalo obyvatelstvo na fotbalové utkání, pouštěla se do místního rozhlasu písnička "Zelená je tráva" od F.R. Čecha.
To mne přivedlo na myšlenku, kolik je různých písniček, které se takhle dají "zneužít". Po modernizaci PC, kdy se hromadně a levně začaly přepalovat CD a tudíž za laciný peníz prodávat, se  zakoupilo větší množství hudebních nosičů, čímž se rozšířil hlavně sortiment na víc než jenom dechovky.
Při této rozvratné činnosti se musíte soustředit na všechny možné aspekty života v obci a jak se dříve hlásilo v rádiu, vzít v úvahu "výšku, tlak, teplotu, rosný bod..."
Těžko lze vydýchat tango "Už bílé konvalinky kvetou", když je 12. prosince a venku -20° C. K tomuto stavu se pouští od Gotta "Oči má sněhem zaváté"! Také Wabiho "Listopadový písně zpívám" vám text omezí pouze na jeden měsíc v roce a Matuška se svým "Jó třešně zrály" si taky moc nezazpívá. Zato Filipovská a její "Včera neděle byla" si zahraje 52x za rok.

Při úmrtí v obci se doporučuje Spáleného "Až mne andělé zavolají k sobě" a i když zemře někdo, o kom víte, že se do nebe těžko dostane, neznám člověka, který by si troufnul zahrát od Simonové s Chladilem " Všichni čerti vědí proč" !!
S vážnou hudbou by se mělo také opatrně. Někdy chce pracovnice úřadu poskytnout lidem trochu vážné kultury, pustí Bocelliho a starší obyvatelky, vybíhajíce z domů, se srocují na návsi, který to prezident zemřel.
Pak jsou písně jen k určitým příležitostem.
Pokud se před pár roky hlásívalo, že se mají branci dostavit k odvodu, jistě jim udělala nevýslovnou radost písnička "Já znám tu hospodu a sál".
Některé písničky by mohlo stačit do rozhlasu jen pustit a už nemusíte ani oznamovat hlášení. Jistě si dovedete představit, kdo - "přijel do naší obce" když se v místním rozhlase ozve Honza Nedvěd s informací, že "U stánků na levnou krásu..." A když začne Simonová prosit "Zhasněte lampiony, lampiony...", jistě víte, co děti popadnou a kam se půjde.

Velmi příznačný je také text hodně známé písně V+W "Babička Mary" a jak jistě uznáte, nedá se pouštět nikdy jindy, než v předvolebním období. Při těchto akcích jsou chvíle, které vám nedají, aby jste nepustili, od Františka Nedvěda "Kočovní herci tu jsou" a to tehdy, když hlásíte, že do naší obce přijede kanditát provádět předvolební agitaci.
Po obecních volbách už vám zbývá jen Karel Kryl a jeho protestsong "Karavana mraků" kde se dozvíme jak volby dopadly.
Lidé disponující opravdu černým humorem potom gradují až do takových situací, kdy hlásí varování Krajského úřadu o přívalových deštích a začínají písničkou "Móóóře to néééni Tálinskej rybník..."

1 názor

8hanka
28. 11. 2011
Dát tip
na Zelenu travu si pamatam, aj u nas sa nou oznamoval miestny zapas...ostatne zvolavacie songy si uz nepamatam:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru