Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

z popela

11. 10. 2009
6
16
1505
Autor
houby_nasla

 

Chladný vzduch rána od kopců,
mlhami prostupuje vláha,
u kraje lesa pasáček spí,

při něm pes
zrovna zvedá hlavu
ze svého klubka,
má se k pozoru,

v dálce tmavá postava
ohýbající se k trávě,
víla to kdysi bývala,
dneska stará bylinářka,
pomalu ztrácí se z obzoru.

Zakráká vrána,
pískne káně,
mezi nebem a zemí
zvuk se rozlehne,
v chlapci ještě tříská skála,
ze suti snu vyhlédne:

rozespalé stádo
probudí v něm úsměv,
trochu jej chladem otřepe,
do píšťaly foukne
jen tak, pro zahřátí,
...."ještě by tu mohla zbýt....,"
rozhrábne ohniště vychladlé


16 názorů

delší...ale příjemně se mi čte :)*

z popela jsem ji vylovila hezká*

houby_nasla
12. 10. 2009
Dát tip
..mate pravdu, je to celkem naturalni dilko, tak jak mi jednoho rana-dopoledne ´nalezlo pod prsty´, vynoruji se takto obcas ruzne krajiny s ruznymi deji, kde to mezi sebou i komunikuje, takze nevsechny myslenky z toho musi byt jasne, a navic kolikrat samy o sobe ani jasne nejsou-daji se vnimat-cist ruzne. Ale tady myslim, ze by ctenar mohl mit i jen impresionisticky zazitek, neuplne zly:) dekuju vam za pripominky!

Sněžka
11. 10. 2009
Dát tip
Ještě k tipům - kdybych měla problém, ani Ti o něm nepíšu. A k básničce - četla jsem od Tebe třeba Zídku a ta mi přišla jasnější, prostě nabitá myšlenkou.

Fouraix
11. 10. 2009
Dát tip
není. to je jasný pardubicko l.p. 1874. mi to přijde spíš jako začátek povídky, úvod co má čtenáře "začíst", a to jednak otevřeností závěru v kombinaci s epickým popisem stavu věcí. jediná metafora je ta suť zřejmě poněkud skalnatýto snu pasáčkova, takže bůhví co vesuvanka vůbec četla.)

vesuvanka
11. 10. 2009
Dát tip
báseň se mi líbí jednak zajímavými metaforami, ale hlavně atmosférou, kterou navozuje svými obrazy i zvuky: Zakráká vrána, pískne káně, mezi nebem a zemí zvuk se rozlehne, TIP a zkusím tipnout i místo - není to na Valašsku?

Honzyk
11. 10. 2009
Dát tip
...az naivisticky, ale to mi vubec nevadi: na nic si text nehraje a to, co si predstavuju, kdyz ctu, mi je prijemny:)*

houby_nasla
11. 10. 2009
Dát tip
(prostupuje). aha, pisu jak to citim (a v ramci moznosti:), to je jasne, ze.) diky za nazor

houby_nasla
11. 10. 2009
Dát tip
tak to zkuste trochu konkretizovat..

houby_nasla
11. 10. 2009
Dát tip
no, vsak jo, co mas za problem s tipama?.. a vidis, ani se mi tu ´nepodepsali´, mozna aby je nekdo ´z takovych, jako jsi ty,´jak rikas, neukamenovali. (jestli mas dojem, ze utocim vycitave na tve pocity tak jsi na omylu )..pravda, nejsem z toho moc potesena, protoze, samozrejme, je to muj ´vypiplanecek´ a mam k nemu vztah a to i takovy, ze kdyz se bude libit i jinym, udela mi to radost, ale na druhe strane, ver ci never, je u me dostatek prostoru i pro pocity a nazory ´tveho druhu´ a dokonce bez techto bych pocitovala odezvy na sve dilo jako ne uplne uplne, jj.takova jsem hlava otevrena :), takze smele do kritik.......

Sněžka
11. 10. 2009
Dát tip
Je to přece Tvé dílo, Tvé dítě. Jen na mě prostě nijak nepůsobí, nesedlo mi. Ale jak vidíš, už máš od někoho dva tipy, takže z takových, jako jsem já, si nic nedělej a směle piš :o)

houby_nasla
11. 10. 2009
Dát tip
co bych neodpustila, ja tyto stavy dobre znam ,prece :) ...ale u me to plati i v pozitivnim smyslu, u tebe nevim, jestli tady u tebe jen v negativnim, tak to bych se mela spis omluvit ja tobe. jinak nevim, asi neporadim Sněžko

Sněžka
11. 10. 2009
Dát tip
Odpusť, ale houby jsem v tom našla... :o/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru