Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anděl strážný

18. 10. 2009
4
5
1814
Autor
PÁTER

Tak jen pro pořádek,aby jste věděli,tak neexistuje žádný Padlý anděl,nebo dokonce Pomsty.
Jsme jen Řadoví andělé a Strážní.K těm patřím i já.
V norském Lillehammeru byl právě zapálen oheň na Zimní olympiádě,celý svět se těší na vrcholné výkony sportovců,všude by měl vládnout mír mezi národy.Ale bohužel není.Já dostal za úkol strážit střelce biatlonisty.
Ten můj ještě běhá kdesi po trati,tak než zalehne ke střelbě na svůj sportovní terč,mám chvíli volna,než budu hlídat,aby se nestalo nějaké neštěstí,to kdyby netrefil cíl.
Jsem ale náhle odvolán do dalekého Sarajeva.Také bylo nedávno olympijské.Jak se tak shora ale dívám,je velmi smutný pohled na toto město.Celé v obklíčení vojáky na nedalekých kopcích,kteří čekají jen na rozkaz k útoku.Město samé je obrazem zkázy a utrpení lidí z nesmyslné války.
Než nastane útok tak odstřelovači pálí po bezbranných nevinných lidech v ulicích.Zasažení lidé umírají v ulicích,nic netušícího o dechu Smrti.
A proč jsem tady ?
Mezi odstřelovači je totiž jeden srbský reprezentant olympionik,teď vynikající vojenský snajper.
Na pažbě svého speciálu má devatenáct zářezů,to je devatenáct zastřelených Sarajevanů.
Leží klidně a uvolněně ve zmrzlém sněhu a pravidelně dýchá,tak jak to vždy trénoval při závodech,aby se tělo a ruce nechvěly a střelba byla přesná.
Puškou míří do klidné ulice,rozbořené dělostřeleckými a minometnými granáty a za cíl si vybral místní obchod,u kterého se tvoří fronta na příděl chleba a mléka.Na konec řady se postavila těhotná dívka,zřetelně jí viděl do obličeje z optiky na pušce.
Tak to je ono ! Jednou ranou  padnou dva životy,přibudou dva další zářezy a už se těšil na odměnu svého velitele.Dvoje cigarety , dvě láhve césara a tři dny zaslouženého volna za takový výkon. 
My andělé máme ten dar,že postačí zavřít oči a pomyslet si,kde chceme být a létáme si tak rychle časoprostorem sem a tam,jak chceme.
Tak se dívám do Norska a vidím,že ten můj závodník si již odepíná své běžky a chystá zalehnout na střelecký post.
Ale tady ten v Sarajevu se chystá stisknout spoušť své smrtící zbraně a zabíjet ! Tu dívku má již uprostřed kříže zaměřovače a prst na kohoutku.
Rychle jsem slétl před pušku a dýchl na jeho perfektní optiku,takže v okamžiku výstřelu neviděl vůbec nic přes jinovatku na skle a minul cíl.
Kulka zlověstně prosvištěla nad frontou lidí a zaryla se do zdi nad nimi.Dav se ihned rozprchl a s ním i ta dívka do úkrytu.Tak tady jsem svůj úkol splnil.Odstřelovač to nemohl pochopit,že On chybil,minul a tak se vztekle stáhl k jednotce s ostudou v duši.
Zavřel jsem oči a hned stál u svého závodníka zase v Norsku.Pečlivě mířil na terč a já mu otřel skla dalekohledu,aby lépe viděl pro přesný zásah.
To aby nedošlo vážně k neštěstí,kdyby terč minul a nechtěně zasáhl některého z diváků u trati.Tak to bylo,je to za námi a blíží se další Zimní olympiáda.
Jenže lidičky pochopte už,že já a moji kolegové nemůžeme být  opravdu všude i kdybychom  chtěli ! Někdy prostě nestíháme.
Je nejvyšší čas,aby jste se konečně dokázali spolu domluvit a žili v míru tam i tady,všude,nejen když je Olympiáda.
Pak můžete věřit,že skutečně existujeme,a pro svůj vnitřní klid se pomodlit.
Andělíčku,ty můj strážníčku...



5 názorů

8hanka
03. 07. 2011
Dát tip
niekedy ani anjeli nemozu pomoct, ked ludia nechcu...

PÁTER
15. 03. 2010
Dát tip
Děkuji!

Sebastiana
15. 03. 2010
Dát tip
Hezké...

reinka
18. 10. 2009
Dát tip
Andělíčku, můj strážníčku opatruj mi mou dušičku opatruj ji ve dne v noci pán Bůh ti buď ku pomoci...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru