Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prašný fejeton

24. 10. 2009
0
1
797
Autor
Anduš

Prašný fejeton


Když se zamyslíme nad větou ,,Za patami se mu prášilo“ přijdou naše myšlenky na to , že toto označení je vlastně tak trochu nesmyslné. Uteče-li nám pes s právě opečenou klobásou,nejspíš se mu bude za patami prášit.Poběží -li prachem tak možná.Avšak běží-li pes s naši večeří po bezprašné cestě a klobása ještě není zpopelněna,proč řekneme že se mu za patami práší? Máme snad halucinace? Nebo si vysníme prach? Na tyto otázky bychom museli hledat odpovědi nejspíš u svých dalekých předků,ale i kdybychom se vypravili do minulosti,nejspíš bychom se ze těmi staříky moc nedomluvili.Nejdříve by se zeptali jestli už Karel IV. zemřel,popřípadě co novotu vymyslela Marie Terezie.Také z jejich mluvy bychom nejspíše rozuměli pozdravu a potom rozloučení. Musíme se prostě spokojit s myšlenkou,že nevím eproč se nám v hlavě okamžitě zrodí věta ,,za patami se mu prášilo. Zatím se budeme přeci raději radovat že to tenkrát ten řezník (pokud platí má teorie ze psem a klobásou) nevymyslel jinak.Místo této dovoluji si říct skvostné věty bychom mohli pokřikovat například ,,Za patami se mu šplíchalo“ , ,,Za patami se mu sypalo“ ,nebo podobné věci , ze kterých však nesmím vynechat příklad. Jen si představte jak vyprávíte historku,jak někdo odněkud rychle odbíhal a na úplném konci z vás vypadne: ,,Až se mu za patami stříkalo.“ Tudíž můžeme být šťastni,že praotec řezník uvedl do oběhu tuto nádhernou větu a my můžeme spokojeně utíkat s myšlenkou , že se za námi “jen“ práší a ne mnohem horší věci.


1 názor

Vaud
09. 11. 2009
Dát tip
tady to má fejetonovou formu (což je ve zdejších kalných vodách světlá výjimka), ale zas to nemá obsah základní premisa, že se za patami nepráší já jsem vyrostl na poušti v hromadách písku a prachu a tam se práší, když běžíš

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru