Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpět do pravěku

01. 11. 2009
4
9
1844

Nechal jsem se inspirovat současnou problématikou a nejen jí.

Kdekdo vymlouvá se na krizi,

každému snižuje se plat.

Výhodná koupě se vám nabízí,

v těžkých chvílích budeš rád.

 

Počasí je hnusné, sychravé,

déšť z ulic smýval prach.

Ovzduší je ledové a nezdravé,

viry, usadily se v našich útrobách.

 

Nemocenská je malá a poskrovná,

nikomu nevyplatí se marodit.

Ať se s tím kdekdo vyrovná,

nezbývá než nemoc přechodit.

 

 

 

Firmy své zaměstnance podpoří,

postačí darovaný celaskon.

Lidí blázní, vždyť ještě nehoří,

hysterie pádí zemí jako slon.

 

Všude kašel, hleny a sípání,

vedení tápe v horečkách.

Není to božské poslání?

Bůh vzhlíží se ve svých ovečkách.

 

Epidemie jich miliony vzala

jako mor za dávných věků.

Jako minulost by se znovu psala,

lidstvo se vrátilo zpět do pravěku.


9 názorů

Květoni, je to tak. Dělám si srandu. Dobrej postřeh.

Bíša
04. 11. 2009
Dát tip
t.

Hlubší kritiky, než jakou napsal Prosecký, se asi nedočkáš. Myšlenku, ať byla jakkoli ušlechtilá, se ti nepodařilo exhumovat ani v komentáři. Převládají dojmy typu - Ach můj Bože! Nešálí mě zrak? Opravdu jsem svědkem takové potupy vkusu? Aha, autor si dělá srandu a já bloud jsem zase naletěl! Nebo ne? (P)

Díky za poklonu. Takhle jsem vážně o tom nepřemýšlel. Nechal jsem se taktéž inspirovat románem Stephena Kinga - Svědectví, kdy smrtící chřipková epidemie zabila několik miliard lidí. To ostatní je už hororová část, mě spíš zajímal Kapitán Trips a to mě přivedlo na metaforu o současné prasečí či mexické chřipce, které se mohou mezi sebou kombinovat. Mluvím i o zkušenostech na pracovíšti. Když ti zaměstnavatel znechutí práci, jak zareaguješ? Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Prosecký
04. 11. 2009
Dát tip
jehlasi pichlasi, konečně se někdo vrátil k wolkerovské tradici. Obdivuhodné je, kolik témat jsi dokázal vtěsnat do krátké básně. Přejdeš plynule od snižování platu k výhodné koupi. Přitom výsledek je vlastně nulový. Když se snižuje plat i ceny výrobků, námezdně pracující je na tom pořád stejně. Podobně píšeš, že počasí je hnusné, ale přitom chválíš, že déšť smyl prach s ulic. Nakonec kdyby epidemie vzala miliony (hlavně nás starších), jak by se ulevilo důchodovému systému a zdravotnímu pojištění. Největší můrou zdravotnictví je neustále se prodlužující průměrný věk. Tvá basnická duše tak nakonec nám sdělila pravdu, nepřustila, aby tě ovládly titulky potají na stojanu v trafice přečteného Blesku. A to je dobře. Važ si nominace do Stupid Ligy! Co já bych za to dal! * Firmy své zaměstnance podpoří? A nemělo by to být spíše obráceně? neměli by zaměstnanci podpořit svou firmu? Nikomu nevyplatí se marodit? Proč by se mělo marodění někomu vyplatit? Pokud se to někomu dříve vyplatilo, kdo mu to zaplatil? my ostatní, zdraví. Já jsem kupříkladu od roku 1987 nebyl nemocen ani jeden den.

Toscana
04. 11. 2009
Dát tip
Jakoby autor byl pokračovatelem Sibyly nebo Pýthie - úplně jasné proroctví o apokalypse, která nás převálcuje jako pádící slon... Takže přidávám jedno pravěké (P)

Diana
01. 11. 2009
Dát tip
Ale no tak! Každý může jít na očkování proti chřipce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru