Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-44

22. 11. 2010
1
2
1225
Autor
fungus2

Část čtyřicátá čtvrtá

Německý dvojplošník zaražený v porostu lesa začal hořet, zatímco poručík Robert Fantes ležel na povrchu pole a držel se pravou dlaní za bolavé levé rameno.

„Krucinál!“ procedil mezi zuby a vrávoravě se postavil na nohy. Zároveň uslyšel bolestný křik, který se ozýval z letadla zachváceného plameny. Za okamžik se křičení německého pilota uvězněného v kokpitu změnilo v řev. Fantes si hned představil sedící postavu, kterou spaluje oheň a v předtuše brzkého výbuchu se rozeběhl. Exploze nastala záhy a Fantes se okamžitě vrhl na zem. Po chvíli se vleže zadíval na okraj pole a naskytl se mu pohled na divoce šlehající plameny v lesním porostu.
„Tak ten měl příšernou smrt,“ řekl si a pohlédl v ten směr, kde ležel muž, jehož předtím zasáhl ze své pistole. K jeho překvapení uviděl, jak on pomalu poklekává a snaží se postavit.

„Ten špionskej parchant!“ vydralo se mu z úst a díky světlu z ohně i měsíce, spatřil o něco dále na povrchu pole ležet pistoli, kterou vyrazil pilotovi německého letadla. Vstal a rozeběhl se k ní. Současně uviděl, jak se muž postavil na nohy a pozvedl pravou ruku, v níž svíral zbraň. Instinktivně se vrhl na zem, přičemž třeskly dva po sobě rychle jdoucí výstřely. Jedna kulka prolétla kolem jeho pravého ramena a druhá se zaryla do země těsně vedle něho. Vzápětí Fantes vleže natáhl ruku a prsty uchopil pistoli. Poté jí nadzvedl a snažil se lícit na pomalu běžící a schoulenou postavu. Za okamžik stiskl spoušť a přes horní část zbraně viděl, jak muž sebou škubl, zavrávoral a zhroutil se na zem.

„Doufám, že už máš dost!“ řekl si Fantes a pomalu vstal. Poté šel zvolna k ležícímu špionovi s napřaženou pravou rukou. Dva metry před ním zůstal stát a upřeně se na muže díval přes namířenou pistoli.

„Je mrtvej nebo není?“ vytanula mu na mysli otázka a přitom učinil krok vpřed. Současně postřehl, jak se muži rychle nadzvedla pravačka. Instinktivně uskočil do strany a zároveň stiskl spoušť, načež třeskla dvojice výstřelů. O vteřinu později pocítil prudké a bolestné štípnutí v levé paži, přičemž vykřikl a v pádu vystřílel všechny zbylé náboje. Záhy ležel na boku a se zatnutými zuby bolestí pohlédl na muže, který se svíjel na zemi.

„Ty máš ale tuhej kořínek!“ vysoukal ze sebe. Muž se náhle překulil a začal se plazit po zemi, což Fantese překvapilo. Sebral všechny své zbylé síly a po čtyřech dostihl plazícího muže. Za okamžik mu ležel na zádech a přes bolest mu uštědřil několik ran do zad a hlavy. Špion poté zůstal nehybně ležet a Fantes vyčerpaně na něm.

„Tohle není pro mne. Chytání špionů přenechám těm, co v tom uměj chodit,“ řekl si a zároveň pocítil, jak mu po levé paži stéká krev. Pak v dálce v měsíčním světle spatřil přijíždět vozidlo, z něhož vyskákali britští vojáci, kteří slyšeli výbuch i střelbu.

„Přeji dobrý pozdní večer. Já jsem poručík Robert Fantes a ten, co leží pode mnou je špion. A to hořící letadlo je německý a on s ním chtěl uletět. Potřeboval bych odvízt do nemocnice,“ řekl vojákům, kteří se tvářili užasle.

KONEC ČTYŘICÁTÉ ČTVRTÉ ČÁSTI


2 názory

fungus2
22. 11. 2010
Dát tip
Díky!

Slimáček
22. 11. 2010
Dát tip
jo, kult.. úplně vidim jak by to fischer načmáral, jeď!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru