Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

prix femina 2009

15. 11. 2009
0
0
933
Autor
Huzinga

 Na mediálních perutích k nám dosedájí ozvuky další ze světově sledovaných literárních cen. Prix Femina, jak už je od roku 1904 neměnným zvykem, je udělována výhradně dušemi ženského pohlaví, nominovanými eponymním časopisem Femina. A koho by nezajímala nejvíce ženská* literární cena na světě?

Letos se v porotě sešli: Paule Constant, Viviane Forrester, Claire Gallois, Paula Jacques, Benoîte Groulte, Mona Ozouf, Christine Jordis, Solange Fasquelle, Camille Laurens, Diane de Margerie, Chantal Thomas a Danièle Sallenave.

A v tomto složení se za nejlepší román, nejlepší zahraniční román a nejlepší esej podařilo vybalancovat (contrebalancer)** následující vítěze: 

Lauréats des prix littéraires français décernés en 2009:

• Prix Femina : Gwenaëlle Aubry Personne Mercure de France.

• Prix Femina (Étranger) : Matthias Zschokke Maurice à la poule Zoé.

• Prix Femina (Essai) : Michelle Perrot Histoire de chambres Seuil.

zdroj: Par Noël Blandin / La République des Lettres, le dimanche 15 novembre 2009.

Kurzívou na konci je napsán název nakladatele. Další info např: http://www.republique-des-lettres.fr/10561-prix-femina.php

 

Zatímco  Gwenaëlle Aubry je v České republice téměř neznámou autorkou (stejně tak i historička  Michelle Perrot ), o švýcarském spisovateli Matthiasy Zschokkemu psala na stránkách literárního magazínu A2 v roce 2006 překladatelka Věra Koubová (http://www.advojka.cz/archiv/2007/17/maurice-se-slepici) .

 

V této souvislosti je na místě zmínit i minulého vítěze hlavní ceny Feminy Jean-Louise Fourniera, jehož vítězné dílo Où on va, papa ?, silně autobiografický román o životu s postiženými dětmi, vyjde snad ještě letos a to v překladu Irena Zbiejczukové zásluhou nakladatelství Computer Press

* erotická ? :)

** Cena byla původně zavedena jako ženská protiváha (et a pour objectif de contrebalancer) Goncourtově ceně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru