Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vidíš toho kluka?

18. 11. 2009
30
83
5209
Autor
Yvaine

Na oblíbené téma "Cesta MHD." Věnováno nenarozeným

Tenkrát jsme se zrovna vracely z praxe. Autobusy nahoře v Plotištích jezdí tak jednou, dvakrát za hodinu a když zrovna nedorazíte na zastávku přesně na čas, nezbývá vám, než čekat, vydáni na milost a nemilost živlům a zvědavým vesničanům. Snažily jsme se zahřát prokřehlé prsty a povídaly si o právě uplynulých hodinách, strávených v „diagnosťáku“; po deseti minutách šedi a chladu se zpoza rohu vynořil autobus – desítka.

Prázdný. Až na dětskou hlavičku s naraženou čapkou, vykukující za opěradlem prvního sedadla.

„Vidíš toho kluka?“ strčila jsem do Péti. „Takovej maličkej a jezdí sám autobusem.“

Posadily jsme se a vykládaly dál, řešily původ názvu zastávky „Meliorace“ a někdy v průběhu jízdy ta malá hlavička z přední sedačky zmizela, naprosto nepozorovaně a snad až příliš tiše na malého kluka.

Bylo mi trochu podezřelé potkat sotva školou povinné děcko samotné v autobuse, ale já už viděla jiné věci – osmiletého kluka s monoklem pod okem, jak růžovým letním jitrem táhne tašku na kolečkách plnou cinkajících lahví; fotky, jaké vám neukážou ani v CSI i kluky, kteří jako malí museli dělat věci, které by nevydýchal leckterý dospělý.

Takže capart na přední sedačce desítky se brzy stal jen zvláštní vzpomínkou.

O pouhých pár dnů později jsem po páté večer sprintovala v sukni a podpatcích napříč temným obdélníkem trávy mezi rozzářenou univerzitou a blikající silnicí; zrovna přijížděl autobus. Za mými zády končila konference, ještě rozesmátá z poslední přednášky jsem se posadila na nejbližší sedadlo.

A seděl tam, o tři sedačky dál, obličejem ke mně. Věděla jsem že to je on. Každá lidská bytost má svou vlastní atmosféru. Barvám se říká aura, pro sílu psychologové vymysleli veřejnou, intimní a jiné zóny; poznala jsem ho.

Tušila jsem, že on mě taky. Díval se na mě tmavě hnědýma očima, naprosto klidně. Na hlavě měl zase naraženou čepici, tentokrát to byla světle hnědá ušanka, a na sousední sedačce trůnila ohromná oranžová aktovka. Díval se na mě. Já na něj ne. Věděla jsem o něm.

A stejně jako jindy a jinde a na jiné trase se nenápadně vypařil; když jsem vystupovala, už tam neseděl a nekoukal.

Takovej maličkej.

 V příštích dnech a týdnech jsem ho potkala ještě několikrát, pokaždé na jiné trase a v jinou denní dobu; někdy měl sedět ve škole a jindy už koukat doma na Večerníček. Místo toho se vozil autobusem a jakmile jsem bezděky odvrátila pozornost, nějak zmizel.

Na hlavě měl pokaždé jinou čepici a na vedlejší sedačce oranžovou aktovku.

Možná to byl nějaký duch, kdoví. Někdy se to stává, když měl člověk hodně rád nějaké místo nebo tam něco podstatného zažil, potom se vrací.

Možná má ten mrňous tak zlý domov, že jej s radostí vymění za uspávající jízdu autobusem, jedno kam, jedno kdy a jak dlouho, prostě jede.

Možná prostě jen rád jezdí autobusem.


83 názorů

Zordon
17. 05. 2012
Dát tip
*

Stařec_007
16. 02. 2011
Dát tip
Zvláštní příběh... *

hvezdoletec
05. 01. 2011
Dát tip
mno, kdo ví

sharik
28. 11. 2010
Dát tip
tip

Wronski
04. 05. 2010
Dát tip
a vida tudy prolítávám už podruhý, no a vidím to zase stejně :o)

Wronski
04. 05. 2010
Dát tip
v autobuse mě napadají vždycky ty nejlepší nápady, člověk se dívá z okna, kolem se míhají stromy, domy, lidi, všechno. A v hlavě to pak víří úplně stejně až se z toho vyklube myšlenka, verš, nápad, cokoliv. Jen je to v tu ránu pryč, dřív než to člověk stihne zachytit. Ale ten pocit z toho vyklubajivšího se, ten zůstává i dál. Moc pěkné. *

PecKer
08. 04. 2010
Dát tip
příjemné pozastavení uprostřed dne děkuji

slivaka
29. 12. 2009
Dát tip
..momentka života*t.

Yvaine
21. 12. 2009
Dát tip
:)) Děkuju moc - taková podpora...

jamoyce
21. 12. 2009
Dát tip
No jo, ale nebýt objevu, nebyla by motivace se tak snažit :). Jdu se podívat na tu tvoji druhou věc, co mi už nějaký ten pátek bliká v avízech :).

Yvaine
21. 12. 2009
Dát tip
ále... "Objev" je jen taková první jiskra, pak už se musí autor starat sám a to je mnohem složitější:) Děkuju - zkouším, co se dá

jamoyce
21. 12. 2009
Dát tip
Tobě jsem přízní zavázán (což ostatně dosvědčím tipem, který jsem jen zapomněl zaškrtnout), protože jsi mě pro Písmák objevila. :-) Tvoje ladění povídek se mi líbí.

Yvaine
21. 12. 2009
Dát tip
Díky za čtení.:) Tohle klenot není ani zdaleka, vlastně jen nápad podpořený zážitkem, původně byl v povídkách a pak jsem ho přeřadila mezi miniatury a ani tam úplně nesedí:)) je to takovej bezprizorní pokus děkuju Ti za stálou přízeň i milá slova

jamoyce
21. 12. 2009
Dát tip
Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, je to vcelku pěkný obraz, všednodenní zkušenost a troška záhady, s dobře nahozeným charakterem vypravěčky. Protože to je ale miniatura, čekal bych vybroušenější klenot. Je tam na malým prostoru hned několik chybek v interpunkci a někdy se mi úplně nezdají použité obraty - např. věta "pro sílu psychologové vymysleli veřejnou, intimní a jiné zóny" se mi příliš nelíbí a vlastně její syntaxi moc nerozumím. Ale líbil se mi ten "temný obdélník trávy mezi rozzářenou univerzitou a blikající silnicí". Mám pocit, že podobné světelné kontrasty stojí v základu tvojí tvorby - alespoň se mi zdá podle toho mála, co jsem od tebe četl.

Yvaine
14. 12. 2009
Dát tip
Mám i některý "příběhový" - a některý ne, zrovna tahle taková není.:) Děkuju za čtení.

Yvaine
14. 12. 2009
Dát tip
Ráda nechávám lidem prostor pro vlastní nápady, své pochopení situace - člověk se pak dozví spoustu zajímavých věcí:) Děkuju

bestye
14. 12. 2009
Dát tip
líbí se mi ten dostatek prostoru pro moji fantazii a dovolení si domyslet, co je klouček zač. Moc pěkně napsáno. *

Tak to prajem veľa šťastia, nech sa to podarí.

Yvaine
08. 12. 2009
Dát tip
:) Mrknu na ni, ale teď mám zápočtový týden a na čtení naprosto nezbývá čas... Tak později:)

To poznám. Zrovna dnes som sem dal poviedku, ktorú som chcel zmazať. Vcelku ma totiž s odstupom pobavila.

Yvaine
08. 12. 2009
Dát tip
Já mám neustále něco rozepsané, ale brzo dojdu k názoru, že je to blbost - no, teď jsem zatím ve fázi nápadu...

Aha, že by si už mala niečo rozpísané?}-)

Yvaine
08. 12. 2009
Dát tip
Možná;) Děkuju, Tvá chvála mě moc těší

Hej, pekné ukazuješ, že vieš písať. Rád by som vedel, či plánuješ napísať aj niečo dlhšie. Vieš ako to myslím. Niečo, čo by malo skutočný príbeh.

Wronski
06. 12. 2009
Dát tip
teď teprve čtu to věnování a líbí se mi to o to víc :o)

Narriel
30. 11. 2009
Dát tip
Ahoj, Citrusko. Příjemný, lehounký, čtivý dílko - nic víc, nic míň. Nevadí mi absence extrasdělný pointy, komposičně se mi to taky líbí, nicméně čistě subjektivně mám od Tebe raději propracovanější věci. No nic. Posílám stručnej pozdrav z Budějek, více v dopise ;).

Wronski
30. 11. 2009
Dát tip
a mně se zase líbí poslední věta, protože mi nesedí - vidět všechno hned jen a pouze černě. A on třeba vážně jen rád jezdil autobusem. Pěkné zamyšlení :o)*

Prosecký
24. 11. 2009
Dát tip
Nevím, jestli v 80. letech zamrzla Plotiště, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že velké části anší země skutečěn zamrzlé jsou. Byť třeba všechna půda kolem daného místa už patří Holanďanům nebo Rusům a na balkóně mají satelit, existují skanzeny. Zrovna včera o tom mluvil Rudiš na Z1. Když přijede z berlína do Prahy, připadá si jako v muzeálním městě. Děkuji za upozornění na množné číslo Plotišť. Stává se mi, že obyvatelé HK si pletou Vamberk, Žamberk a Šumperk (pravda už to není jejich kraj) a sám jsem se teď dopustil něčeho podobného. Dlužno říct, že fyzicky už nebydlím HK-kraji. I samotný Historický ústav na Hradecké univerzitě mě poněkud zklamal svou "jednostranností" a řekl bych, že i poněkud nižší úrovní než třeba historie na Slezské uni v Opavě. Jinak Yvaine se nemusí bát, že bych ji srazil. Už jsem podotkl, že teď jezdím před Březhrad a s nechanickou tetou si píšeme jenom emaily. Zažil jsem ale obskurní příhodu ve Svobodných Dvorech u jednoho místního léčitele. Možná že o tom napíšu.

Tak teď už všichni, konečně ta zpráva dorazila i kemě :o)

Yvaine
23. 11. 2009
Dát tip
Ale ne, to mě mrzí... Diagnosťák teď zavřeli kvůli prasečí chřipce, ale to už ví snad všichni...

A to by tě mohl Prosecký sundat autem....co kdyby jel zase tamtudy. Trochu žertuji, ale před pár dny v Plotištích zahynul na silnici můj spolupracovník. U Slávie.

Yvaine
23. 11. 2009
Dát tip
No, naštěstí má kamarádka jízdní řád a odchod si můžem dobře načasovat, abychom nečekaly - ale máš pravdu - jednoho mlhavého odpoledne jsme se sestrou radši riskly cestu do města pěšky...

To bude asi nějaký zajímavý nový filmový klub, když tam promítají takové historické reálie ze starých hradeckých časů! To je někde u nás v HK? Nebo snad ...? Že by se i taková historie učila přímo někde v HK na VŠ? V takovém případě by to bylo velmi záslužné! J.Š.

Tedy nerad bych zabředl, očas se tu strhne drsná přestřelka. Původně jsem psal soukromě autorce, ale už dost. Tam co je diagnosťák...to jsou Plotiště. Já to sice vnímám jinak...něco mezi Plácky a Předměřicemi. Plotiště mi připadají jako Aljaška.Kus tam a kus jinde. A souhlasím s Yvaine, že je to tam pěkně zastydlé. Z hotelu Flora diagnosťák! Jinak do tohoto kouta světa pěšky, na kole nebo autem. V zimě je to čekání na autobus o život. A patriotský tip, Štěpo fuj...ale já to zkusím, buď už jsem dal, a nebo jeden přibude.

Yvaine
23. 11. 2009
Dát tip
Viděla jsem fotky a filmy,né? :)

To si můžeme špitat potichu jen my, co Plotiště známe, co jsou zač a kde zamrzla. A může být třeba i trochu pravda, že jsou "zadnička" světa! ALE JAK ZROVNA TY MŮŽEŠ VĚDĚT CO, KDY A JAK VYPADALO V 80-TÝCH LETECH, HOLČIČKO! (Upozornění: Vše zde je míněno v lehké nadsázce, v sebeironii a s humorem, nikoliv však zcela vážně.) J.Š.

Yvaine
23. 11. 2009
Dát tip
No, Plotiště mi zrovna přijdou jako by zamrzla někdy v osmdesátých létech.))

Milý Prosecký, jako hradecký patriotický nacionalista musím podotknout, že ta hradecká Plotiště jsou ta Plotiště, ne tedy to Plotiště. Tedy jezdí se (čímkoliv)odjakživa kolem Plotišť! Alespoň kolem těch u HK :-) . Jinak ze stejného důvodu hradecko-patrioticko-nacionalistického dávám tip neb krajani by měli držet při sobě a mimoto literární oslavu si HK a okolí podle mne jistě zaslouží! J.Š.

Yvaine
22. 11. 2009
Dát tip
jj, jasně - dík za konkrétní připomínky, a vůbec, moc děkuju za Tvůj čas a pochvalu

DaNdÝ
22. 11. 2009
Dát tip
jojo líbilo, a myslím, že to vlastně docela naplňuje podmínky týhle nový kategorie, práce s atmosférou taky myslím nebyla špatná, a navíc tam vidím dobrou práci se čtenářem - práci s jeho očekáváním. Při tom jak kluk zmizí vyskočí hned: hele duch! ale apk si člověk řekne že by to bylo banální a byla to třeba oprávě jen nachytávka, a ty to pak oboje na konci zastřeš a znejistíš, to se mi líbilo. Motivy, poukázíní na ty dětský osudu tomu věřím jasnou hloubku dává, líbí se mi takový motivy. u pár vět sjem se nějako zasekl, ale možná jen moje ochalá pozornost- eukážou ani v CSI i kluky, kteří jako malí mu - třebas tahle, zdá se mi nějako moc předloužená. Ten začátek je mooožná trochu zbytečně dlouhej - první odstavec. ae asi jen toliko ke splnění tý kategorie.

guy
20. 11. 2009
Dát tip
dyť píšu, že ostatní skoro stejný, akorát, že ten kluk měl celkem přijatelný domov, táta vlastnil fabriku na hygienické prostředky s filiálkama na pěti kontinetech, máma pocházela z Bhutanu, a právě spolu seděli na pátý palubě u baru, kouřili společnýho jointa a do ucha jim hrál Laco Deczi O sole mio :-)

Yvaine
19. 11. 2009
Dát tip
:) a co bylo dál, pane režisére? :)

guy
19. 11. 2009
Dát tip
jsem si u toho s dovolením zahrál na filmaře .. teda vlastně spíš bez dovolení takže jsem si mírně pozměnil kulisy, ten můj kluk nejezdil autobusem, ale trajektem, neměl hnědou ušanku, ale šedého kulicha, místo aktovky nosil florbalovou hokejku, a neztrácel se mi, vždycky za mnou přišel, abych mu spravil čepici, co mu padala do očí ostatní bylo prakticky stejný, včetně té Meliorace :-)

Aroganc
19. 11. 2009
Dát tip
Pěkné, jen bych čekal, nějaké větší vystupňování děje, takto mi to přijde takové neúplné, nejspíš... ale já mívám divné pocity:D ale i přesto Tip

Yvaine
19. 11. 2009
Dát tip
jasně - díky. poslední dobou mi křivka kvality psaní (subjektivně) klesá prudce dolů - asi podzimní depka bo co... dík za čtení - a za šikovnou radu:)

pozorovatel
19. 11. 2009
Dát tip
moc slov hehe, no ne, máš nějakou atmosféru a tu atmosféru buď odkryješ - znehodnotíš - zbanálníš, nebo ji naopak ještě víc zastřeš, dáš pár náznaků, prohloubíš a určitě se na konci nezmíníš, že má možná zlé rodiče=tady se dojmete atmosféra se těžko vytváří vysvětlováním, lepší je to stylem (např. nenapíšu "kluk byl možná duch", ale popíšu setkání s klukem jako podivný až mystický zážitek.. třebas)

Lakrov
19. 11. 2009
Dát tip
Konec pohádek?, říkám si v průběhu čtení, protože to, co mi prochází očima, je tolik nepodobné tvým předchozím -- spíš abstrakcím, než povídkám. Pohádka se tu pak v závěru mihne, ale už předtím se objeví i něco, co by se dalo pojmenovat třeba 'aktuální téma' (uvědomuji si, že jistá míra 'aktuálnosti' se vyskytla i v 'Kazateli'. Líbí se mi to, píšeš stále víc 'o něčem'. Líbí se mi taky využití nové kategorie (Miniatury prozaické); na zdejším shromaždišti 'SMS textů' by tenhle text leckdo pokládal za dlouhou povídku. Tip Výtky soukromě.

Cítím v tom napětí, jaké umí vykouzlit např. Ray Bradbury. Jakoby se k něčemu schylovalo, ale ještě tak docela neschýlilo...

Prosecký
19. 11. 2009
Dát tip
Yvaine, souhlasím s Marvinem. Pokud to je imprese, měla by být nahozená imaginativněji. Jinak bys tam musela dát více konkrétna z jeho života (nějaký další detail ze zastávky nebo z autobusu nebo z místa, kam už na něho nevidíš). Na tebe je to málo. Pochopil jsem z diskuse, že to původně bylo v kategorii povídek. Na to tomu chybí dost děje. Ale celkově nejsem schopen soudit objektivně, protože mezi nemocnicí a univerzitou projíždím každou chvilku. Dělal jsem konzultanta mému prasynovci na historii a kolem Plotiště jsem jezdil na Prahu celý život, až teď jezdím přes Březhrad.

Lakrov
19. 11. 2009
Dát tip
Ještě se sem vrátím :-)

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Čeho?

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
OK. Třeba.

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Třeba.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Co bych já Tobě mohla radit?

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Mám. Teď si vymysli něco ty.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Něco si vymysli

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Jako co?

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
tak hodnej bejt nemusíš, stačí, když poradíš něco.

Vaud
18. 11. 2009
Dát tip
líbilo (ale jako humorista do toho nemám co kecat) :-))*

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Kdybych byl tak hodnej, tak bych ti poradil cokoliv.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Kdybys byl tak hodnej?

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Bych poradil. Ti. Kdyby co?

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Co co?

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Kdyby co?

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
A co bys mi poradil?

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
To bych ti ani neradil.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
To nepopírám.

katugiro
18. 11. 2009
Dát tip
Patetické.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Tak aspoň díky, že Ti nemám za co děkovat:))

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
avi

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
:) Díky Tohle nemá ani A4, a tímto slavnostně přeřazuji:)) Máš pravdu - není to "dost povídka".

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
OK, já taky ne - ale na miniaturu mi to přišlo málo miniaturní, co myslíš?

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Noo, ale seděl. A bylo mu snad šest, osm - byl mrňavej, i na ten věk. A úplně "co se mi opravdu stalo" to fakt není... jen inspirace:)) Nechtěla bych, aby se to rozvinulo v nějaký příběh.

Yvaine
18. 11. 2009
Dát tip
Znám hodně dětí, které na rodinu nemají štěstí - mamka je sociální pracovnice. Díky

beruška
18. 11. 2009
Dát tip
Líbí se mi to. Obzvlášť ta předposlední věta-Možná má ten mrňous tak zlý domov, že jej s radostí vymění za uspávající jízdu autobusem, jedno kam, jedno kdy a jak dlouho, prostě jede. Nevím proč, ale prostě se mi zalíbila. Možná tím, že je v ní připomenuti, že ne každý má úžasný domov... Já ale rozhodně dávám tip :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru