Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pouto

25. 11. 2009
6
14
889
Autor
Petronajtka

Běžela, jak nejrychleji dokázala.Ve starých sandálech s polorozpadlou podrážkou a dlouhé sukni se spoustou šátků. Snažila se dohnat ty hnusné bastardy ze své třídy. Tento zoufalý hon pokračoval až za město, nahoru na kopec a od poslední ulice dál, pořád dál až za konec asfaltové silnice, po polní cestě plné kamenů a prachu, výmolů, trsů trávy a malinových šlahounů, které jí způsobovaly malé ranky kolem kotníků. Pár desítek metrů před sebou slyšela smích a urážky, ale to se jí nijak nedotýkalo, tyhle trapné projevy nízké inteligence opravdu nebyly příčinou slz na jejích tvářích.

Upřeně sledovala tmavý předmět v rukou nejvyššího z hochů. Její snaha neztratit ho z očí byla podkopávána slunečními paprsky zářícími přesně do jejího obličeje, přes slzy se jí vše lesklo a rozostřovalo. Na krku pod hustým závojem tmavohnědých vlasů se jí tvořily kapičky potu a nohy ji už začínaly bolet z dlouhého, vytrvalého běhu. Měla problémy s dechem, co chvíli se její myšlenky stočily k inhalátoru v její tašce, ale nemohla ztrácet čas. Musela dohnat ty, kteří jí vzali to nejcennější, co kdy měla. Běžela pořád dál, i přes pocit, že se za chvíli zhroutí.

Proběhli už tři louky, které ona sice dobře znala, ale neměla čas kličkovat a vybírat si nejjednodušší cestu skrz remízky, vyhýbat se nejhustšímu ostružiní nebo trnkovým keřům, utíkala přímo a nespouštěla oči z onoho předmětu, který si teď kluci nestoudně přehazovali mezi sebou. Toto počínání přililo olej do ohně jejího vzteku, který pomalu začínal být v jejím nitru už nahrazován jen smutkem a bezmocí. Vybičoval její nervy na maximum a ona se rozeběhla ještě rychleji. Vlasy se jí lepily na čelo a ztěžovaly výhled, ale ani na to teď nedbala. Skoro jako by jí narostla křídla a ona letěla nepředstavitelnou rychlostí vstříc té skupince pubertálních idiotů.

„Koukejte na ni, jak se snaží!“

Tomu světlovlasému z vedlejší třídy zřetelně přeskakoval hlas, když jízlivě vykřikoval svoje poznámky. Jemu se to křičí, když sice nemá nic v mozku, ale zato tráví veškerý svůj čas na hřišti, pomyslela si.

Ještě chvíli kluci popobíhali dál a dál až k poslední louce u lesa, a mezitím si házeli s onou drahocennou věcí a pokřikovali na ubohou utrápenou dívku. Potom se ovšem jeden z nich vzpamatoval a podíval se na hodinky

„Kluci, za chvíli nám končí volná, nechte už tu krávu a pojďte, ať nemáme zase průšvih…“

někteří se obtěžovali i přikývnout a pak ten nejvyšší za velkého smíchu vylezl na nejbližší strom a navlékl předmět za popruh na jednu z tenčích větví. Rychlostí blesku pak seskočil a rozdovádění kluci utekli stejnou cestou, jako sem přišli, a když běželi kolem ní,nikdo nevynechal příležitost si do ubohé spolužačky vydatně šťouchnout.

Mírně si oddechla, že má za sebou aspoň ten běh. V zápětí si ale uvědomila, že absolutně netuší, jak na ten strom má vylézt.

Několikrát se o to pokoušela, ale zdálo se, že první větev je na ni příliš vysoko.

Sedla si na chvíli pod strom a dala se do hořkého pláče. Bezvýchodnost té situace ji úplně ochromila.

Ale ani to netrvalo dlouho. Nikdy nebyla z těch, co by se vzdávali takto lehce. Utřela si své tmavé oči a v nich opět zaplály bojovné plamínky.

Trvalo to nějakou chvíli, než si z lesa nanosila dost větví a přivalila největší kámen, jaký jí její nevelká síla dovolovala. Ledabyle všechno navršila na sebe pod strom a nedbajíc na svoje poškrábané nohy se s pomocí této „stoličky“ dostala na první větev. Teď už měla v podstatě vyhráno. Vyšplhala tak vysoko, jak bylo potřeba a teď, když už měla její vytoužený černý předmět tak blízko u sebe,zapomněla na strach a nahnula se jak nejvíce mohla,aby se zachytila popruhu.

Ve vteřině už své pouzdro svírala v ruce.

Při slézání ze stromu všechnu opatrnost vynaložila na to,aby pouzdro nedošlo k žádné úhoně. Mírně si sice pošramotila kotník, ale komu to vadilo, když ona konečně měla nejdůležitější věc jejího života? Klesla do hedvábné trávy a jak nejpevněji mohla, objala své „sladké dřevo“. Dokonce se rozesmála z radosti nad koncem všech těch útrap. Ze samého nadšení vytáhla z futrálu i smyčec a celá louka na kraji lesa dost možná poprvé za svoji existenci slyšela Ódu na radost zahranou na těžce vybojované housličky jedné dívenky.

 

Potom si lehla do trávy a nechala své unavené nohy chvíli odpočívat. Sluníčko ji lechtalo v obličeji a ona už jen s úsměvem přejížděla prsty po strunách. Občas jen tak zbůhdarma brnkla na strunu, která jí zrovna přišla pod ruku, snad aby nezapomněla, jak zní ty milované tóny.

Možná přemýšlela, proč je zrovna její záliba jejími vrstevníky tolik nepochopená. A možná také nepřemýšlela vůbec nad ničím a byla prostě jen ráda.


14 názorů

Saetri-Ihn
26. 11. 2009
Dát tip
Tak jsem na Tebe omylem narazil :-D "Skoro jako by jí narostla křídla a ona letěla nepředstavitelnou rychlostí vstříc té skupince pubertálních idiotů." - Začátek té věty je hodně poetickej (ikdyž to slovo není asi správný) a konec je konkrétní s odbornými termíny - na mě to působí rušivě a možná i komicky, ale do celkového rázu toho textu mi to nezapadlo. Sic není námět moc z mýho soudku, tak musím říct, že dobré. T

Saetri-Ihn
26. 11. 2009
Dát tip
Tak jsem na Tebe omylem narazil :-D "Skoro jako by jí narostla křídla a ona letěla nepředstavitelnou rychlostí vstříc té skupince pubertálních idiotů." - Začátek té věty je hodně poetickej (ikdyž to slovo není asi správný) a konec je konkrétní s odbornými termíny - na mě to působí rušivě a možná i komicky, ale do celkového rázu toho textu mi to nezapadlo. Sic není námět moc z mýho soudku, tak musím říct, že dobré. T

Beed
26. 11. 2009
Dát tip
No jo, už to chápu... :) Samozřejmě. Těch chyb je tam víc, Petronajtko, tohle jsem vybrala namátkou. Dávat si pozor a hooodněkrát si to po sobě přečíst. Je fakt, že to bylo napínavé, když jsem nevěděla, CO jí ti kluci vlastně ukradli. Marvine, není zač - očekávám, že svoji kritiku taky dodáš... :P

Petronajtka
26. 11. 2009
Dát tip
Beed:Díky za Kritiku, chyby příště zkusím vychytat líp. Astma nemám, ale měla jsem spolužačku, která měla astma a běh na 1500 metrů běhala vždycky s náma, ikdyž ho teda nemusela uběhnout celej... Jistě jsem to mohla pojmenovat i "Pouzdro", ale nechtěla jsem, aby bylo hned ze začátku jasné, o co jde. Název "Pouto" jsem si vybrala proto, že alespoň z vlastních zkušeností vím, že mezi člověkem a hudebním nástrojem může vzniknout pouto opravdu silné, a proto se hrdinka o své housle tolik bála...

Beed
26. 11. 2009
Dát tip
Za co, Marvine?? Jen nechápu, proč se povídka jmenuje Pouto... Možná bych ji nazvala spíš 'Pouzdro'? Ale nevím možná to tak má být... :)

Beed
26. 11. 2009
Dát tip
Tip. Je to dobré, dost dobré. Vzhledem k tvému věku. Cvičení dělá mistry, tak piš. Sem tam jsem si všimla chybky, nebo stylistické neobratnosti. 'Několikrát se o to pokoušela, ale...' = pokusila 'V zápětí si...' = vzápětí 'teď, když už měla její vytoužený černý předmět tak blízko u sebe...' = svůj vytoužený černý předmět 'Běžela pořád dál, i přes pocit, že se za chvíli zhroutí.' = navzdory pocitu by mi znělo líp... Jen tak mimo - ty máš astma? Já ano. Neumím si představit, že bych uběhla víc než 50 metrů... Celkově, jako povídka, se mi to líbí. Bezmoc, vztek kvůli tomu, že je dítě prostě 'jiné'. Nemá snahu chovat se jako ostatní. Ani takové nemůže být. Agrese vůči takovému dítěti. Bohužel, je to krutá realita...*

Petronajtka
26. 11. 2009
Dát tip
Díky moc za komentáře.Je hezké zjistit,že se ty moje výplody někomu líbí...:-)

Lakrov
26. 11. 2009
Dát tip
Nejdřív napětí, později ho vystřídá obava typu, 'jak jen je ten oučasný svět zkažený', pak strach (v domění, že té dívce sebrali cosi životně (snad zdravotně) důležitého a nakonec úleva a radost. Radost, jaká možná naplnila i onu mladou... neprozradím :-) . Milé. Tip.

Můra73
25. 11. 2009
Dát tip
dobře se mi to četlo *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru