Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž v pozadí

26. 11. 2009
0
1
240
Autor
PinPrick

Ke komu vzhlížím.

Jeho obrazy visí v nejslavnějších galeriích světa, kopírují ho stovky umělců, vyučuje se o něm na vysokých školách. Hvězdná obloha, Kosatce, Slunečnice. Řeč je o Vincentu van Goghovi. Kde by ale byl bez osoby, která mu většinu života stála po boku s láskou, podporou a porozuměním? Bratr, obchodník a mecenáš Theo van Gogh si určitě zaslouží více pozornosti, nežli se mu v současnosti dostává.

Theo se narodil v roce 1857, pět let po Vincentovi. Již od mládí u něj bylo zřejmé nadání pro obchodování, které se mu také stalo celoživotní prací. Vedle starostí s prodejem obrazů se věnoval i svému bratrovi. Byl to právě Theo, kdo Vincenta vytáhl z hornické komunity, kde pracoval jako farář. Od té chvíle začal bratra finančně a psychicky podporovat, což trvalo až do jeho smrti. Bylo mu to ale zapotřebí? Jistěže bylo, ale myslel si to jen on sám. On jediný věděl, jak musí Vincent se sebou bojovat. Jak je vznětlivý a hádavý, ale také věděl, že v jeho rozpolcené hlavě se nachází něžnost a nadanost.

Proč k němu vzhlížím? Protože ukázal Vincentovi, jak má žít. Seznámil ho s Pissarrem, Seuratem a především Gauguinem, což mělo důležitý vliv na jeho pozdější tvorbu. Obdivuji ho za to, že se zcela oddal bratrovi; po osobní i finanční stránce. Myslíte si snad, že by Vincent namaloval Slunečnice nebo Portrét doktora Gacheta, kdyby neměl barvy, štětce a plátno od Thea? Zřejmě ne, spíše by byl mrtvý.

Když Theo žalem zemřel, přišel svět o jednoho z největších „neznámých“ hrdinů.


1 názor

Díky za to připomenutí, to jméno jsem už v souvislosti s Vincentem slyšel, ale příliš jsem o něm nevěděl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru