Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekrolog pro Italku

26. 11. 2009
1
3
463
Autor
Agia

Nekrolog pro jednu italskou krásku, se kterou se jen neradi loučíme.

Tvé statečně italské srdce dotlouklo. Již několikrát bylo resuscitováno, ale nikdy to nebylo tak nákladné, jako nyní. Musíme tě nechat odejít, i když je to pro většinu z nás loučení bolestné. Byla jsi tu s námi téměř sedm dlouhých let. Nebyli jsme tví první, ale jsme tvými posledními. Nebo se snad najde ještě nějaký ochotný lékař, který by ti vrátil tvou ladnost a tvůj život? Někdo, kdo by ještě našel smysl v pokračování tvého bytí?
Nejsi stará, jen starší. Byla jsi naším snem i noční můrou. Dávala si nám požitek ze života, radost ze společných výletů, byli jsme na tebe pyšní. Ano, někteří z nás tě i nenáviděli. Ale tak to v životě bývá. Už ale nemáme dalších sil. Děkujeme ti tímto za splnění jednoho snu i za ukázání ceny, kterou bylo nutné za něj zaplatit. Tvá hodnota klesající s tvým věkem byla již mnohokrát znásobena četnými lékařskými zákroky, některými na pokraji smrti. Rezervy byly vyčerpány. Loučíme se s tebou s hořkostí a trpkým pocitem, že musíme nechat odejít něco tak elegantního a neobvyklého zároveň, ale musí to být.
Přejeme si, abys našla nový domov u někoho, kdo tě dokáže ještě postavit na nohy nebo tě alespoň dokáže přetvořit v něco, co dá život nějaké další tvého druhu. Pokud ne, odpočívej prosím v pokoji a neměj nám za zlé, že už nemůžeme dál. Vzdáváme tento boj po několika letech útrap a nákladů psychických sil i peněžních prostředků. Cena za tvoje přežití je už příliš vysoká. Ciao, bella…

3 názory

Saetri-Ihn
27. 11. 2009
Dát tip
O koho se jedná jsem nepoznal (možná je to tím, že v italských kráskách se neorientuji, možná jsem nepochopil přenesený význam). Text je zvládnutý dobře, za nekrolog patos nevadí. Mám tam jen dvě věci, které mi to trochu kazí - první věta je docela dlouhá s těžkopádnými slovy - dotlouklo. Druhá věc je obsahová - docela často tam opakuješ to odpojování, cenu za přežití. Trochu mi to tam vadilo. Celkově pěkný kousek.

renegátka
26. 11. 2009
Dát tip
sečteno a potrženo, pěkné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru