Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Něžné zvrhlosti-scéna 1.

01. 12. 2009
2
4
587
Autor
Hauken

NĚŽNÉ ZVRHLOSTI – SCÉNA 1.

 

(NĚCO JAKO TELEVIZNÍ INSCENACE)

 

Interiér tuctového obývacího pokoje( zařízeného bez nápadu) : jakási nábytková stěna, dvě křesílka se stolkem, „telka“ , polička s pár knížkama a třeba ten van Gogh, jak harmonuje s tou sektorovou válendou (zdravím Vaška Hraběte).

 

ON sedí v jednom z křesílek a dívá se na hokej. Zvuková kulisa komentovaného přenosu. Oči přilepené na obrazovku s tím typickým zatažením fandy do hry. Občas nějaká reakce jako že :

 

- no dej mu to před tu bránu…ále to je škoda…

 

Do zvukové kulisy hokejového přenosu se vtírají zvuky odvedle z pokoje a je zřejmé, že asi tak dvouleté dítě buší nějakými neidentifikovatelnými hračkami o sebe a vydává při tom ryčivé šťastné výkřiky. Do toho z povzdálí tiše občas zavrčí zapnutá automatická pračka ( s přestávkama se točí buben, pak zaždímá, začne vypouštět a tak).

 

ONA se s nerozhodným výrazem objeví ve dveřích obýváku, jako by mu ( tedy ne tomu obýváku, ale partnerovi – to je ten ON) chtěla něco říct, ale neví, jestli nemá jít zkontrolovat dítě, protože šťastné zvuky naráz přešly v nešťastné poté, co se ozval opět neidentifikovatelný rachot, jako když spadne pořádná hora kostek nebo něco horšího.Do toho se současně z kuchyně ozve sykot jak něco na kamnech vykypělo, přeteklo a kdyby televize uměla přenášet vůně, tak by bylo cítit něco lehce spáleného.

 

Takže ONA aniž promluví zmizí ze dveří a divák může jen odhadovat, zda řeší co dítě nebo co v kuchyni přeteklo a je jasné, že pračka, vysavač či jiné kratochvíle počkají na později.

 

ONA se po chvíli znovu objeví v obýváku, rychle sebere jeho pohozené ponožky a odnáší je asi do špinavého prádla a jen tak mimochodem, neagresivně, cestou pryč z pokoje prohodí

 

- taky bys ty ponožky nemusel nechat kde tě odpadnou od ruky

 

ON oči na obrazovce :

 

- dyť bych si je pak uklidil   

 

ONA odejde, je slyšet otevření a zavření ledničky ( trochu zachrastí a cinknou lahve asi umístěné ve dveřích), pak slabě lupne jako když se otevře pivo a ONA vchází zpět do obýváku a mlčky mu podá lahváče se skleničkou a usměje se na něj, on na okamžik zvedne oči od telky, jejich pohledy se s porozuměním setkají, čímž jí vlastně jako poděkuje, vezme si od ní pivo a zase se věnuje přenosu. Aniž by se na ní díval, vezme ji za ruku a pohladí se s ní sám po tváři. ONA chvilku postojí, zakroutí s náznakem úsměvu hlavou a vydá se řešit další nové zvuky svědčící o tom, že se stále něco děje. 


4 názory

VH64
27. 11. 2011
Dát tip
Fakt dobrý pane inženýre. A jak dělá kozička?

komedie
03. 12. 2009
Dát tip
...a navíc jsou tam chyby..

papouch
01. 12. 2009
Dát tip
hm :-/// to má být něco jako filmová povídka na pokračování? .. zatím je to teda jen klišé od začátku do konce. Navíc, pokud by to měl být film, tak jsou tam fatální chyby. (např. scéna, ve které by se několikrát otočil buben pračky, pak vypouštění vody a pak ždímání - a jinak by se nedělo NIC, by byla k zblití dlouhá a nudná.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru