Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poprvé na svatbě

08. 10. 2001
1
0
1046
Autor
Jesterka

Už to,že to někdo začne číst a dočte,je pro mne odměnou.

Poprvé na svatbě

 

V kalendáři stálo 22.června,slunce tolik hřálo.Myslím,že tehdy bylo mnohem lepší počasí než přes léto.

 To ráno jsem se vzbudila s úsměvem na tváři.Proč ne,když nemusíte do školy a těšíte se na událost života svého sourozence.Můj bratr však nemá rád nějaké veliké tradice,a tak jsem očekávala spíše poklidnou rodinnou situaci.Přípravy u nás doma byly mnohem zdlouhavější než u samotných snoubenců.Když jsme konečně dokončili úpravu našich zevnějšků,otcovo navoskované auto vyjelo prázdnou ulicí směrem do Libně.

 Po příjezdu na smluvené místo jsem zjistila,že máme ještě čas a já mám obrovský hlad.Neodolala jsem tedy stánku s občerstvením.Po chvíli mi pomalými táhlými pohyby kapal kečup z hranolek do výstřihu.Náhle se vynořil z pozarohu bratr se svou budoucí ženou Helenou,spatřila jsem oprávněný křečovitý pohled obou,když jsem je chtěla obejmout s kečupem na hrudi.

 Stála jsem před vchodem pozorujíce námé i neznámé lidi pobíhající sem a tam.Občas někdo přiběhl ke mně a řekl mi,jak jsem vyrostla a jestli se budu vdávat.Uvědomila jsem si,že nejlépe je se stále usmívat,ať už si člověk myslí pravý opak.

 Nastala chvíle odebrati se do kaple.Uvnitř byl chlad,cítila jsem zvláštní pach hniloby,padala na mne mírná deprese.Nebo to snad byla melancholie?Nicméně prostředí půsbilo vlastně mile,výzdoba se ani nevyznačovala přeplácaností.

 Když jsem dosedla do lavice,obřad začal.Melancholie s depresí se rázem proměnila ve smích,když se ženich s nevěstou hnali podepisovat listinu,aniž by si dali manželský polibek.

 Příští vlnu smíchu způsobila moje maminka.Seděla totiž vedle dřevěných dveří,kudy chodil kněz.Když totiž kněz dokončil obřad,celý šťastný,že už je konec,se hrnul ke dveřím a sahal po klice,maminka uchopila jeho dlaň v euforii,že ji jde blahopřát k oženění syna.Zmatený kněz spatřiv před sebou osobu zubící se a se slzami v očích,potřásl mamince rukou a utekl.

 Při blahopřání nevěstě a ženichovi jsem uviděla dědečka,jak udýchaně říká,že vše natočí,aniž si uvědomil,že přišel pozdě.Nadšený děda však kolem nás pobíhal dál se složitým přístrojem v ruce a čekal na příhodnou akci.Nakonec si oblíbil zanedbaného psa jednoho strýce,který ho přeci nemohl nechat doma.Šla jsem strýce ze vsi pozdravit a ptala jsem se,kde má tetu Marii."Máňa čeká na mostě.",odpověděl mi.Ptala jsem se na kterém,ale to nevěděl.Usoudila jsem,že na ni čekal na některém z našich mostů,načež pak odešel,aby nezmeškal svatbu.Marie stála na Čechově mostě,dokud ji příbuzní nenašli.

 Oddychla jsem si chvilku od strýce,ale tu se ke mně hrnuly další dvě a to babička s jinou tetou v úplně stejných květovaných šatech se zářícím úsměvem.Bože,tolik jsem chtěla odjet už na hostinu!

 Na hostině mě švagrová nazvala popelnicí,prptože jsem dojídala po mamince se slabým žaludkem.Jídlo bylo opravdu výborné.Náhle jsem vedle sebe ucítila průvan,otočila jsem se a uviděla bratrovu tchýni,jak odhaluje své přinejmenším zvláštní tělo a na obhajobu mi sděluje,že je příšerné horko a ona větrá.

 V tu chvíli se mi chtělo na chvíli utéci do svého světa a jen tak si přemítat.Poslouchala jsem zvuk listí stromů,které obklopovaly tu krásnou restauraci U Václava blzko krčského lesa.Někdy asi vypadám divně,když se zamyslím,protože mi táta řekl,ať se netvářím jak retardované dítě.

 Přinesli zákusek,krásný a nadýchaný kousek jablečného závinu na dezertním talířku posypaným cukrem.Všichni okolo měli již polospadlá víčka a přemáhali únavu z dlouhého a přejedeného dne.

 Večer se měla ještě konat párty víceméně pro mladé osazenstvo také U Václava.Těšila jsem se na pořádné veselí.Jenže zábava už jaksi pokulhávala.Všichni kolem byli řádově o deset let starší a moc se jim nechtělo bavit se s mládeží jako jsem já.Bavila jsem se tedy s dalším bratrem,který přišel a pak také s pár jedinci,kteří se zdáli býti také odpadlými.

 Peklo se prase,dostalo se mi pár kůrek.Já byla ale spokojená,přehrávala jsem si všechny ty události a těšila se do postele.

 K půlnoci jsme odcházeli a aby toho nebylo málo,jeden z mých bratrů(mám jich více) spadl ze schodů a týden se nehnul,jak si narazil záda.

 Usínala jsem a říkala si:"Tahle svatba byla poprvé a snad naposled."


Jesterka
16. 10. 2001
Dát tip
Děkuji vám všem za vaše názory.Já jsem si po odeslání tohoto textu také uvědomila,že to vlastně není povídka.Chtělo by to nějakou pointu. :-))))

Jo, dobrá reportáž:o)))) Představuju si Máňu (taky mám doma jednu), jak čeká na Čechově mostě, dokud ji příbuzní nenašli:o)))) .. ať se netvářím jak retardovaný dítě.. to mě taky rozesmálo. A závěrem dodávám, že jsi zřejmě přes svůj - předpokládám -mladý věk chytré děvče, když už víš, že nejlepší je se usmívat, ať si myslíš cokoliv:o))) za všechno tohle tip*

Deltex
09. 10. 2001
Dát tip
Je to vtipně napsaná reportáž - nevím. Hezké.

Climaster
09. 10. 2001
Dát tip
:o)))..ta Máňa na mostě je fakt dobrá..:o))))

ruby
08. 10. 2001
Dát tip
jo dobry vypraveni treba skolni slohovka na jedna. jen me coby ctenari kterymu neni do ty svatby skoro nic to prijde jaksi bez pointy. ale pohoda.

Kandelabr
08. 10. 2001
Dát tip
je to fakt spíš záznam, než povídka. vlastně bych neřekl že to je povídka. vyprávění , to sedí. nevím co si z toho ovšem čtenář má odnést.

zoo
08. 10. 2001
Dát tip
Milá ještěrko, učetla jsem ráda, což by Ti mělo stačit, jak jsi avizovala nahoře - a musím Tě ujistit, že jsem si stejně ráda připomněla všechny svatby všech sourozenců a bratránků a sestřenek a......jéééééé! Jak jsem se v osmi rozplakala v obřadní síni. (To vdávali ségru, né mne.) Jak jsem totéž ráno rozcuchala drdol sousedovic odporné dcéři, jen tak anebo proto, že neuměla prohrávat v Člověče, nezlob se. Jak mi na bratránkově svatbě přivodil první opici v životě švagr z oné svatby v osmi - výsledek: zlomený malíček. :-))) Jak mne na svatbě sestřenice obtěžoval strýc Fanda a než mi došlo, že mne nejde pochválit za vyznamenání, načapala ho maminka... Et cetera, et cetera - navodila jsi mi milé vzpomínky. :-)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru