Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jarek

Výběr: a2a2a
10. 12. 2009
16
26
2791
Autor
Zbora



Šel jsem za Jarkem
Jarek má to číslo už dlouho
Jarek je skoro vždycky doma
má to číslo
zavolám
bude rád
že se může opít
Jarek mi poví
co se tady za tu dobu stalo
pak sejdu schody ke hřbitovu
Jarek za mnou
„za tu zeď
Jarku
za tu zeď s tebou už nejdu“




26 názorů

a2a2a
08. 01. 2010
Dát tip
téměř lidová poezie, intuitivně krásná, i když by možná byla ještě krásnější, kdyby za tu zeď hřbitova nechtěl jít Jarek

Hrušku mi to připomnělo taky (nedávno jsem četla auta), ale neřekla bych, že je to přímo plagiátorství... Hruškovi není ta báseň typická, je v ní hodně pohybu, oslovování a konkrétna .. ne zmrazená chvíle, okamžik či postřeh osekaný až úplně na dřeň... (ačkoliv uznávám proměnu v poslední sbírce) tahle báseň je dobrá, jistě i Hruška je tam lehce cítit, ale je tam cítit vklad, který s Hruškou nemá co dělat. Myslím teda. *

berg
05. 01. 2010
Dát tip
Hele, Hruška Nehruška, tady mám trochu jinej problém - s posledníma třema řádkama. Mně připadá, jako by nejely na stejný lajně předešlýho textu. Myslím, že občas si pointu "vymazlíš" líp... a teď ani nemám na mysli obsah jako spíš formu. Ale to je jenom taková šiščí podprahovka - spíš dojem než něco konkrétního. ÷))

Manuamanua
21. 12. 2009
Dát tip
Za zeď už s Jarkem opravdu nechoď. A když, tak jen v myšlenkách.

Janina6
13. 12. 2009
Dát tip
Pěkně. Mnozí známe Hrušku a všichni Jarka :-) ale řekla bych, že ten Hruškův Jarek je dost o něčem jiném...

sveřep
12. 12. 2009
Dát tip
zbora: no právě. navázat na něco dobrého je velmi těžké

Delahaye
10. 12. 2009
Dát tip
Krytyk pěkně upozornil a pak z toho zase elegantně vycouval ... IMHO jde o lehké vykradení námětu ... ale možná je to tak na Valašsku běžné, tož co, Zdeno ? :-)))

Zbora
10. 12. 2009
Dát tip
Proč ne, jestli chceš a nevadí Ti, že se dvojka nese (jak už to tak bývá) v podstatně slabším duchu ;)

sveřep
10. 12. 2009
Dát tip
to je asi pokračování, jako Jihu proti severu třeba. Dílo přímo navazuje tam kde skončilo původní. prostě druhý díl?

Smetiprach
10. 12. 2009
Dát tip
jarek nebo franta, každej někdy něco čet, každýmu se to uložilo a ať chce nebo nechce, ve vlastním psaní se to někde projektovat musí... metro ve štatlu taky není dvakrát originální nápad... a vyčítá to autorovi někdo? takže Jeníku, vydej pár sbírek, dostaň pár cen a budou zase prudit někoho jinýho, že v něčem navazuje na zboru... :-)

Krytyk
10. 12. 2009
Dát tip
Zbora: plagiát to rozhodně není, ohlas, citace, odkaz ke sdílení podobného; na tenhle námět bych reagoval i bez Jarka, je to taková čnějící vztah - entita, takovej ten marnej - nevyřešitelnej, ale kamarád, že bych to poznal i pod jménem Zdeno .))

Zbora
10. 12. 2009
Dát tip
Aha, jsi rychlejší, než moje myšlenka.

Zbora
10. 12. 2009
Dát tip
Zdeňku, a kdyby tam bylo jiné jméno než Jarek, napadla by Tě ta samá paralela s Petrem Hruškou? Sbírku jsem samozřemě četl, asitak desettisíckrát. Považuju jí za to nejlepší, co se tady za poslední dobu urodilo a nikdy jsem se netajil tím, že jsem jí ať chci nebo ne hodně inspirovaný. Prostě jsem ji vstřebal a něco se z ní určitě exponuje do mého psaní (stejně tak jako z ostatních sbírek a autorů, kteří jsou mi blízcí). Bráním se ale doufám výrazu plagiátorství. Tenhle text má reálný podklad. Část dětství jsem vyrůstal na vesnici na Valašsku a tam se Jaroslavovi prostě neřekne jinak než Jarek. Přestože mi bylo naprosto zřejmé, že někoho trkne ta podoba, záměrně jsem jméno nepozměňoval (vyhnul bych se tak myslím lehce tomu, že bys podobnost objevil) a čekal, kdo si první rýpne. A ejhle... :). Využívám tedy příležitosti a ptám se Tě. Sám nemám ten patřičný náhled. Musím ještě na závěr přiznat, že jsem ji psal s vědomím, že něco takového tady už v mnohem lepší podobě existuje. Několikrát se mi ovšem stalo, že jsem napsal text, o kterém jsem předpokládal, že je můj a pak zjistil, že podobný motiv už někde visí. Zajímá mě proto míra legitimity jak ji vnímáš Ty.

Krytyk
10. 12. 2009
Dát tip
nějaké podezírání je tady zbytečné, chtěl jsem naznačit autorovi, že vím o té hruškově básni a považuji tu jeho za ohlas; nic mu tím nevytýkám, protože je to jen jako by napsal: v něčem navazuji na hrušku... to dělá každý dobrý autor, že na někoho navazuje .)

Norsko 1
10. 12. 2009
Dát tip
a co jako. když nemáš rád hřbitov, tak tam nechoď. to je celé tajemství, ukryté ve tvém příběhu

papouch
10. 12. 2009
Dát tip
tohle bude zajímavýýý..! chci avíza :)

Prosecký
10. 12. 2009
Dát tip
Krytyku, chceš říct, že Zbora = Petr Hruška? Nebo že to Zbora opsal nebo je to náhoda?

Krytyk
10. 12. 2009
Dát tip
Volat Jarka a předtím si připravit dva tři důvody pro které by neměl znova začínat pít pokusit se ho přimět k tomu aby prodal ten dům aby sešel dolů do zahrady a nakrmil kočky v nejhorším mu zase vyprávět co délá vítr právě teď s pugéty šeříku vepředu u schránek a pak si do kalendáře poznamenat: volat Jarka auta vjíždějí do lodí - Petr Hruška; HOST 2007

Ferry
10. 12. 2009
Dát tip
S kamarádem je vždy prííííma. t*

Jarek je zombi... nebo pír nebo něco jako otloukej se píšťaličko...

jejdavilda
10. 12. 2009
Dát tip
máš recht, tam se člověk sveze

BigBivoj
09. 12. 2009
Dát tip
tak to je velice silné **

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru