Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spes Homini

09. 10. 2001
0
0
479
Autor
Hatapka

úvaha na téma člověk a stroj ...

Člověk.Tvor s mnoha představami, cíli, potřebami, osobnost obestřená množstvím pocitů, nálad, propletenec myšlenek, hledajících své uplatnění.Z jedné strany tvor nesmírně dokonalý, z druhé strany nedokonalá hříčka matky přírody.Bůh a zároveň ďábel v jedné osobě.Celý život se snaží dosáhnout svých cílů, svých ideálů - stát se bohatým, slavným, dosáhnout významného postavení, dosáhnout toho, co opravdu chceme, ... Většina z nás se snaží dosáhnout svých cílů s co nejmenší námahou.Vytváříme mnoho nástrojů, strojů a zařízení, které mají za úkol pomoci nám dosáhnout našich cílů co nejrychleji a hlavně bez námahy.Jak složité by asi bylo ušít oblek bez pomoci šicího stroje nebo například postavit dům bez potřebných nástrojů.Nesporně by vše bylo mnohokrát obtížnějším.Proto člověk hledá lehčí cesty k naplnění svých cílů.Proto tvoří, vytváří stroje.A jedním z nejdokonalejších lidských výtvorů je i počítač.

Hledání a doufání.Člověk se vždy snažil dosáhnout svých vysněných cílů a podřizoval jim svoje konání a jednání.Jedním z cílů je například dosažení nesmrtelnosti.Ale co je to vlastně nesmrtelnost ? Cesta k nesmrtelnosti nevede k umělému prodlužování životnosti našeho těla, ale variantou nesmrtelnosti je zaznamenání naší mysli i s naším vědomím.Pokud se to podaří, člověk udělá první krok k dosažení ideálu nesmrtelnosti - odpoutá se od fyzické podstaty své existence. Bude pak ale člověkem ?

Počítač je lidským nástrojem, který člověku umožňuje prožít něco, co by člověk sám nikdy nezažil, navštívit místa, která by nikdy nenavštívil, objevovat nové světy a poznávat jiné bytosti, simulovat letecký souboj nebo třeba řešit složitý matematický úkol.A umožňuje člověku i dosažení takového cíle, jako je stát se Bohem.Bohem s megalomanskými sklony, bohem, který sám tvoří nové světy, Bohem ani dobrým, ani zlým, spíše Bohem bezcitným ale naivním a hlavně egoistou.Toto a mnoho dalšího se skrývá právě za pojmem: virtuální realita.Realita iluzí ! Jak daleko došel člověk, když se snaží nahradit realitu iluzí, když se snaží uniknout z reality a vstoupit do světa idejí ! Nepřipomíná Vám to něco ? Co třeba drogy ? Drogy dokáží naprosto totéž co počítač, dokáží člověku vnutit představy, otevřít mu dveře do zakázaných komnat, dosáhnout nedosažitelného.A přitom drogy také patří k lidským výtvorům.Ale realita není fikce.Po návratu z nereality následuje většinou tvrdé probuzení.

Člověk se stává závislým, ztrácí svoji osobnost, ztrácí morálku, přátele i rodinu.Vše obětuje své vysněné fikci.Nedokáže rozpoznat rozdíly mezi iluzí a skutečností.Stane se loutkou, mouchou, chycenou v pavučině, čekající na svůj konec.Člověk ničí člověka.A jedním z prostředků lidské sebedestrukce je i počítač.

Počítač jako stroj dokáže napodobit všechny lidské smysly, může zachytit obraz i zvuk, dokonce při troše fantazie zpracovat takové vjemy jako chuť nebo čich.Počítač jako stroj se tedy vlastně stává člověkem.Ale ne klasickým člověkem, plným nejrůznějších citů a zábran, ale spíše bezcitným egoistou, který vše podřizuje dosažení vytyčeného cíle.Účel světí prostředky ! Oproti člověku bude počítač jasně ve výhodě : bude moci donekonečna zvětšovat svou paměť, zvyšovat svou reakceschopnost a rychlost úsudku, dokáže ohromnou rychlostí zpracovat milióny nejrůznějších informací.Počítač s umělou inteligencí, počítač s vědomím, počítač jako ideál ? Fikce nebo budoucnost ? Je jasné, že dosažení umělé inteliogence je otázkou desítek, možná stovek let, ale nemůžeme vyloučit, že jednou k tomu dojde.Potom už nebude člověk nejvyšší formou inteligentního života na zemi.Člověk bude nahrazen strojem.Stroj člověka plně nahradí a dokáže mnohem víc.Dokáže, že druh homo sapiens je zbytečným.


Feeling
27. 11. 2001
Dát tip
Třeba se nám podaří dostatečně dobře zajistit veškerou budoucí umělou inteligenci třemi zákony robotiky. ;-) Ale moc bych na to nespoléhala. Pokud nepodlehneme strojům, jako takovým, nedivila bych se, kdybychom se dobrali k naprosté degeneraci společnosti. (viz. např. A.Huxley: Konec civilizace)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru