Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Big_George

20. 12. 2009
7
5
796
Autor
slovoma

Vítěz listopadového kola soutěže "Slovo má"

Bylo to v dobách, kdy se po třináctipalcových monitorech, delších než širších, proháněli Dukové Nukumové v úžasné 2D kvalitě, Super Mario byl opravdu super a při Tetrisu zažívali chroničtí pařani orgastické stavy.
Jako nepříliš perspektivní, ale přesto ještě neodepsaný přestárlý mladík jsem nastoupil do pražského ústředí jisté nevelké české firmy. Praha mě ani tenkrát nijak nebrala, byl jsem pořád balík z hor, ale měl jsem v metropoli jednu dobrou kamarádku, která se mi svěřila, že se kamarádí s partou „mírně švihlejch“ literárně založených vesměs mladších občanů, kteří se shlukují kolem jistého literárního serveru jménem Písmák. A hned mě pozvala do hospody U vystřelenýho voka, kde se tahle individua jednou týdně scházejí.
Nechtě tu dobrou ženu zarmoutit, vydal jsem se s ní při nejbližší vhodné příležitosti na Žižkov.
Byli tam.
Ta partička se mi docela líbila. S Písmákem jsem se seznámil přesně naopak než 99% současných uživatelů. Nejdřív se setkal s lidma a pak teprve s jejich díly. Mělo to něco do sebe a neřekl bych, že to bylo špatné. Dneska je to samozřejmě nereálné, já jsem ovšem alespoň trošku věděl, kam to vlastně lezu.
Samosebou jsem hned druhý den vytočil příslušné firemní připojení a zadal do Exploreru www.pismak.cz. V tu chvíli jsem zdaleka netušil, co vlastně pášu, že následujících deset let bude Písmák střídavě lepšit a kazit mou náladu a že mi otevře obzory dosud nevídané. A že poznám spoustu skvělých lidí. Nedá se zapomenout na bouřlivé diskuse a kruté řeže, mazání , svévole majitelů i autorů, odchody a návraty a hlavně na naprosto bezkonkurenční akce na všech možných místech.
Písmák mě hodně obohatil, i když jsem mu část z těch deseti let věnoval. Nemůžu říci, že bych nelitoval ani písmenka, které jsem tu zanechal, ale jsem pořád vcelku spokojeným uživatelem tohoto díla.
Na závěr bych si dovolil něco idealismu.
Nově příchozím přeju, aby si to tu užili aspoň tak, jak si to užívám já a těm stávajícím, aby to moc nekazili ani těm novým ani těm, kteří už něco pamatují .

 


5 názorů

Zaplať pánbůh, že existuje Písmák, a na něm ta dlouhá řada podobných magorů jako jsem já, se kterými bych se jinak neseznámil, a nemohl si s nima vyměňovat poťouchlosti. Osobně mírně preferuji setkávání virtuální, neboť nevynikám pohotovostí, a často mě odpověď na otázku napadne až několik dní po jejím položení. A hlavně odpadají trapné rozepře o tom, kdo bude platit útratu.

Oldjerry
20. 12. 2009
Dát tip
07.12.2009 07:43:30 tomu byly přesně 4 roky, co jsem poprvé otevřel Písmáka. Nemohu se srovnávat ani zdaleka s Velkým Jiřím, ale pocity mám podobné. Jen jsem bohužel jako mimopražský z těch, kteří začínali pro naprosté nepochopení toho, oč se tu jedná, výpraskem. Smeťa napsal na mou první věc : áááá, zase nějakej veršotepec. Měl pravdu a má ji dodnes. Big George - díky, žes to napsal a jaks to napsal.

slovoma
20. 12. 2009
Dát tip
Hodnocení poroty: Belgie - SD 02-12 (skončil na druhém místě - moje pozn.)mě zaujal asi nejvíc, mírně pobavila, jupí juchej juchachá, takže u mně první. SD 03-12 a SD 01-12 (tento úvodník - moje pozn.)už na tom byly hůř, nevim co bych dal na druhý a co na třetí, takže ententýky dva špalíky jedničku na druhý a to třetí na třetí, takže tak. Pišta_Hufnágl - Vcelku lehce sepsáno, hodně hraje na nostalgickou notu – a ono to funguje :). Text potřebuje korektora jako prase drbání, přesto jasný vítěz. Santi€ - bohužel toto kolo vynechala. Vaud - pro mě vítěz, prima věc, jako uvítání báječný Alimra - 1. místo Armin Tamzarrian - Pro mě jasný vítěz, pravopis odpouštím. Jelikož není, co bych vytkl, nebudu psát nic :-) Jiří Staněk - je lehce BI text, a to ve všem svém historickém zakotvení, autor se přiznává k desítí letům na Písmáku a aby nám to všem objasnil, všem těm, kteří zůstali zapškle nemoderní, protože se narodili dříve i všem těm, kterým pojem D2 nic neříká, protože se narodili později, okamžitě jsme zaplaveni hned, v první větě, odkazy, na virtualitu, z nichž je cítit určitá nostalgie, ale také hrdost na pamětnictví. "Ta partička se mi docela líbila. S Písmákem jsem se seznámil přesně naopak než 99% současných uživatelů." Tady je právě ten rozpor, od reality se započal přesun k jiné realitě, které říkáme virtualita. Jistěže, Písmák pracuje s "jiným médiem", ale dost hodně bych se přimlouval za to, aby stále zůstávalo určité otevření a autoři zůstali stejní jako 01, neuzavřeli se do "internetového ghetta", ale dokázali mít jasno, že ONI virtuální nejsou. To BI je čitatelné i ve větě: "Písmák mě hodně obohatil, i když jsem mu část z těch deseti let věnoval."

Norsko
20. 12. 2009
Dát tip
jó, setkání jsou to nejlepší a je jedno, jestli předtím, nebo potom

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru