Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výtka

23. 12. 2009
5
5
1663
Autor
PÁTER

Závidím.Závidím, jedinou mojí závistí je,že ptáci mohou létat, kam se jim kdy zlíbí... Kdybych mohl,letím s nimi kamsi pryč,třeba i do nejistoty,že nedoletím k cíli.

Každý rok 1.listopadu zvedám hlavu vzhůru k obloze. Nemá se stát nic zvláštního pro jiné. Já vyhlížím své oblíbené černé ptáky, a nejsem si vůbec jist, zda jsou to vrány či havrani, ale pravidelně se vracejí k prvnímu na zahrádku. Zvěstují příchod zimy. Mám rád všechny ptáky, kteří se hlásí o své místo kousek ode mne. Na okně mají budku, ptačí krmítko. Ti drobní zpěváčci tam nachází semínka po celý rok. V létě prozpěvují na stromě a keřech pod okny. Od radosti? Z vděku? Jen tak. Jedna sýkorka má tolik odvahy, že slétne na parapetku u kuchyňského okna. Poskakuje a nakukuje dovnitř. Sedím za stolem a díváme se na sebe. Frrrrk!  A už vlétla dovnitř. Sedá si na hrnec na kamnech. Něco zašvitoří a frrrk! Je venku. Jo, rozumnět tak ptačí řeči!  Na zahrádce mají krmítko na plotu. A ti velcí nádherní černí ptáci? Havrani? Nebo vrány? Ti dostanou někdy i kousky  uvařeného masa. Ne, že bych jim vyvařoval. Zbytky. Dostanou zbytky od oběda. Sežerou co najdou. Chleba, ořechy, jablka. Hlad je potvora. Tak proč by měli odmítnout pár kousků dobrého masa? A tak je krmím a oni se s povděkem stále vrací na toto místo. Čekají, co jim tam přinesu dobrého. Jakmile bouchnou dveře ode dvora, vzlétnou a usedají na stromy a plot. Když se ujistí, že jsem to já, začnou krákat. Kráááá...krááá...to je on... to bude dobrýýýýý.Jednou se do mne pustila sousedka. Co blázním, proč je krmím, vždyť přinášejí tu ptačí chřipku ! A plašila je, marně. Hlad ptáků je silnější než její přání! Bylo to až směšné, z mé i její strany. Jasně, krmím je i letos a krmit budu stále. A ptačí chřipkou nikdo v domě nikdy neonemocněl.
Loni řádila  chřipka prasečí. Já bych klidně dal do korýtka i divokému prasátku, proč ne ? Jaké argumenty bych si musel asi vyslechnout  k čuníkovi ?

No a potkal jsem ji, jak kupuje v Masně maso z prasátka. Řízečky budou mít, koukám, z krkovičky i kýty. Vida, to již se prasečí chřipky nebojí!
 


5 názorů

8hanka
03. 07. 2011
Dát tip
:))))))))))) pred nasim domom je na strome krmidlo pre vtaciky, sused ho umiestnil pomerne vysoko, aby sa ku vtacikom nedostali macky...zlietavaju sa k nam iba male vtaciky..."Tvoje" nie...

koloušek
24. 12. 2009
Dát tip
Ptačí, prasečí, či jiná, stejně je to volovina. Hezky napsáno.T*

však ona to tepelně zpracuje ...neboj:)*

renegátka
24. 12. 2009
Dát tip
Hlad je kolikrát silnější než rozum.

A.H.
23. 12. 2009
Dát tip
:D moc pěkné, smířlivé *t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru