Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen malá chvilka touhy (a velký dík)

02. 01. 2010
3
9
1161
Autor
Veška

Trochu a krásně to nakonec bolelo, naštěstí.

Otazníků v duši?

Na tisíce.

 

Mnohem více

je však míst,

která touží po hmatu jen v mapách dlaní číst

 

a podlehnout dešti horkých pohlazení.

Ochutnat žhavý sníh,

rozpustit se v citu kalužích,

 

rozpít se po pijáku do modrých kaněk,

co sladce utopí se v črtách básní

a navzájem si něžně kradou tajné sny.

 


9 názorů

macecha
24. 01. 2010
Dát tip
ach jo, kdybych tak ještě mohla být mladá a takto krásně si snít ..... T****

Štěpota
04. 01. 2010
Dát tip
Docela jsem si nad tím popřemýšlel. A nemám výhrady. Mám sice radši vázané verše, ale to je můj problém, je-li to problém. V každém případě tip.*

Veška
03. 01. 2010
Dát tip
Aaaa, kdepak, Zajine, to se nestane...rozhlídni se kolem, nezdá se Ti, že je tu dostatek chodících ledovců? Ale kdyby... Co by zbylo? Kdyby moře rozpuštěných v oceán se slilo? Co by bylo, kdyby? Plži, mlži, hlavonožci, ryby...

Zajin
03. 01. 2010
Dát tip
a až se všichni rozpustí, co tady zbude?

Veška
03. 01. 2010
Dát tip
Ó díky, díky, velké díky, Zajine... Naštěstí nás tu ještě pár běhá, co se dokážem dokonale rozpustit :-) ...a vypustit ;-)

Zajin
03. 01. 2010
Dát tip
žhavý sníh v nás usíná...tip

Veška
03. 01. 2010
Dát tip
Děkuji za kritiku! Všech rad si cením, však měnit a ubírat slova nebudu. Tak jako mé pocity byly v onom okamžiku plné neskutečných, neuspořádaných, neřízených, silných barev, vůní a obrazů, tak i má báseň nechce být upravena a ostrouhána do úhledné podoby. Existuje "sakra" málo slov k vyjádření toho, co člověk dokáže pocítit v jedné nepatrné chvilce. Proč i je polykat, jen že zdají se být v řádku navíc?

a2a2a
03. 01. 2010
Dát tip
jsou tady nadbytečná slova a působí proti plynulosti. Například ...v mapách... dlaní, stačí bohatě v dlaních číst, neboť automaticky nám naskakuje asociace s čárami života, apod. nebo ...v citu... hezčí by bylo prosté ...rozpustit se kalužích..., a to proto, že kaluž je vnímáno jako něco zbytkového nebo i špinavého a je to dobrý kontrast k čistému sněhu také ...horkých... je navíc, pohlazení je samo o sobě čistší a zejména dostatečně vřelé, nemluvě, že se ti ve dvou řádcích opakuje stejný význam ...horký, žhavý. Nebo ...tajné...sny, znovu bohatě stačí sny, ty samy jsou velmi intimní záležitostí. Tato zbytečná přídavná jména ...tzv. genitivní metafory... působí spíše tříštivě, když vlastně oslabují dostatečně silná slova.

A.H.
02. 01. 2010
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru