Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Něžný_debil

07. 01. 2010
0
2
788
Autor
slovoma

Druhé místo listopadového kola soutěže "Slovo má"

Není to příliš sobecké, chtít pro sebe dva úvodníky? I když tentokrát se možná zúčastní víc než 4 lidé, takže šance na vítězství bude menší... Co třeba dát místo ostatním?
Nedávno jsem četl, že úvodník, tedy v našem případě Slovo má, by se měl zabývat aktuálním děním, má radit, ne klást otázky a to vše jemně humornou, či sarkastickou formou...
Domluvme si tedy nejdříve pár „tajných“ znamení... v hranatých závorkách uvedu vždy způsob pojetí předcházející stati (nebo přímo vedu k čtenáře k vymyšlení vlastního textu) a bystrý písmák si již hbitě sám doplní vše podle svých představ. Nejenom že se tím zlepšuje přehlednost textu, ale navíc se stává interaktivním, v příležitosti čtenáře využít plně svou fantazii. Stejný text tak lze číst 10x a pokaždé jinak - dle aktuální nálady.
Jak by řekl klasik: Showtime!
Jednou jsem - bylo to ještě za studií na střední škole potkal zajímavého člověka [úsměvná historka k zamyšlení] - z čehož jsem usoudil, že krást je špatné. [sarkasmus]. Samozřejmě že tím nechci naznačit, že by dnešní politici byli nějak špatní, nebo dokonce kradli - a také tímto zdravím pana Klause a diváky ČT [troška černého humoru na účet p. Paroubka]. A proto si na tomto místě dovolím citovat pana Kästnera - Morálka zná zákon tíže: špatný stoupá vzhůru, dobrý klesá níže. Moralizovat umí každý, ale vykonat skutečný čin? Jde o žebříček hodnot - například minulý týden jsem ztratil rok školy kvůli jednomu pokusu políbit mou lásku... a nelituju. [starověké přísloví]. A tak bych moji milí závěrem rád dodal: Milujte se a množte se, protože láska je základ na kterém se dá stavět - a na základu záleží. [dojemný konec, opona].


2 názory

slovoma
07. 01. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Belgie - mě zaujala asi nejvíc, mírně pobavila, jupí juchej juchachá, takže u mně první. Pišta_Hufnágl - Podstata nápadu výborná (byť rozhodně ne nová), ale výsledek se jaksi nepovedl. Zmatené, nesouvislé... Vaud - trochu sebestředný, pro mě zmatený Alimra - vůbec se mi nelíbí Armin Tamzarrian - Kýbl nudy. Autor se snaží zaujmout až příliš okatě, ve výsledku nudí už v první polovině. Jiří Staněk - Tentokráte bych nechal vyhrát SD 02 -12, a to asi za srdnatost, se kterou se obul - jak mám takový dojem - sebestředně narcistní - do mne. Smyslu se nemohu dobrat u surreálné věty: Jednou jsem - ještě za studií na střední škole potkal zajímavého člověka - z čehož jsem usoudil, že krást je špatné. Dokonce mne u toho napadly erotické až sexuální konotace, jakého pohlaví ten člověk byl, co se ukradlo a bylo-li to opravdu tak špatné. Aktuálnost tomu dodávají naprosto současná jména Klaus a paroubek, tím nadčasově platný text je trochu sražen na kolena, jakpak dlouho ještě ten Paroubek bude figurovat v textech? Odsouzeno k zapomnění, nejlepší řešení a jeho by to (Paroubka) asi dost bolelo, kdyby mu došlo, že je jenom tady a teď a možná ani to ne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru