Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přemýšlím...

14. 10. 2001
9
0
1663
Autor
Stínovlas

Přemýšlím o bolu,

proč úsměvu brání.

O ledové kráse

horských vod,

když po kamenech

běží o závod.

O nuzném žití,

jež je k uzoufání.

 

O lásce divoké,

co hráze boří,

rozum v prach mění.

O touze, z níž se

nikdy nevynořím.

O krajině plné snění

co kdys vonívala v tobě.

Objevoval jsem ji rád,

než v leden

změnil se listopad.

 

O písni skřivanů

s níž probouzí se svět.

O magickém doteku,

co mohl by

nirvánu rozechvět.

O kapkách slané rosy,

co v očích ulpívá.

O zlomku času.

Víc mi nezbývá.


Diana
21. 10. 2001
Dát tip
Nic z toho, Lyriku, co uvádíš o Žáčkovi jsem nevěděla a ani by mi to nepřipadalo možné. Když se však od toho oprostím a soustředím se jen na báseň, tak se mi pořád líbí. Domnívám se za ní cítit jeho silné rozhořčení nad tím, že se zachází s člověkem, který říká pravdu podle okolnosti, kdy ji říká. Alespoň ve mně se ten postoj při četbě ozval. A o to v básni jde nebo ne? Musím o tom přemýšlet. Dík, že sis dal práci sdělit svůj názor.

Stínovlas
21. 10. 2001
Dát tip
Mno, já píšu jen a pouze o svých pocitech (jinak by mi psát snad ani nešlo) a držím se osvědčeného v jednoduchosti je krása. Aneb někdo rád holky a jiný vdolky...

Stínovlas
20. 10. 2001
Dát tip
Albi, stydím se... Všem dík. :o)

Lyryk
20. 10. 2001
Dát tip
V pocitových básních, kde chybí originalita formy, se jen těžko chytit kritického smyslu. Pocity samozřejmě kritizovat nelze, pouze lze namítnout - ano, obvyklé - nebo neobvyklé matforicky nápadité, ale zde jsem marně hledal výrazové prostředky pro druhou možnost.

Albireo
20. 10. 2001
Dát tip
Lyryku, opravdu musí každá báseň oplývat metaforami? Já si velice vážím básníků, kteří dokáží psát poezii zcela civilními jazykovými prostředky a poetika je skryta jen a pouze v obsahu, ne ve formě. Tak, jak to umí třeba Milan Kundera.

Lyryk
20. 10. 2001
Dát tip
Potom je nejdokonalejší a nejnekritizovatelnější básní jednoduché a absolutní sdělení: Já cítím co jsem prožil! Vida, a už nemusíme nic psát a můžeme to zde nadobro uzavřít :-)))))

Diana
20. 10. 2001
Dát tip
Ty jeden Lyriku! Albi to myslel a napsal dobře. Má pravdu!Vzpomínám ne jednu starou básničku Jiřího Žáčka: "Za pravdu je dvojí sazba buďto metál nebo vazba kdo ji řekne dřív než včas tomu pravda zláme vaz" Je to napsáno civilním jazykem? Je tam jediná metafora? A je to špatné?

Lyryk
20. 10. 2001
Dát tip
V případě Žáčka, který, Diano, uvádíš platí přeci jiná pravidla, a přesto i tyto jeho veršíky jen potvrzují moje mínění. Žáček nepopisuje svoje pocity, vykradl do bezcenně vtipné formy starou známou pravdu, jasnou již antickým básníkům. Zbanalizoval ji dále svým občanským postojem, kdy se metaforicky podílel na vazbách jiných básníků v komunistickém režimu. Vytvořila se tudíž dlouhověká iluze, že nikdo než on nedovede nic tak vtipného a civilního napsat, nedostal k tomu totiž žádnou šanci. Takže silná metafora tam opravdu je, je jí vtipná hrozba násilím, která za tím sdělením stála a stojí dodnes. To není pocit, to je sdělení, které se bohužel dodnes podává dětem před spaním a školákům za jedničku. A proč je to špatné? Mimo legrace zdařilých rýmů tam není žádný autorův postoj, který by stranil pravdě s metálem. Skutečné postoje samotného básníka tehdy i dnes jsou známé, psal a žil z dividend prorežimních tvrzení, z nichž se sám stal sám pro sebe a falešně pro jiné pravdou. Kdo je pro něj ta pravda v posledním verši čtyřverí? Jenom moc, nic víc. Takže promiňte mi autore a ostatní kritizující, je třeba vidět metafory, tam kde jsou a tam kde nejsou, je třeba chápat svádivou chuť k nahlížení cizích pocitů. A to mne láká jen málo, omlouvám se :-)

lubi
16. 10. 2001
Dát tip
*

kafka
15. 10. 2001
Dát tip
*!

fox
15. 10. 2001
Dát tip
skvělé....jako bych to sám psal :) *

Albireo
15. 10. 2001
Dát tip
Je to krásné, Stínovlásko. Některá místa se přímo propalují do duše (O touze, z níž se/nikdy nevynořím./O krajině plné snění /co kdys vonívala v tobě). Jen si oprav: žití, jež je k uzoufání TIP jako Brno (nebo raději Břeclav?)

Diana
15. 10. 2001
Dát tip
Krásné, plné citu, přesvědčivé a tak snivé... TIP (dík za avi,Albi)

cup_of_tea
14. 10. 2001
Dát tip
nemam prilis cteci naladu,presto * asi se k tomu jeste vratim... zatim pa:-)

Gaia
14. 10. 2001
Dát tip
nádhera...*

Cavalera
14. 10. 2001
Dát tip
tip!

nebraska
14. 10. 2001
Dát tip
yo yo, moc hezke......smutna basen, ale tak to uz chodi..... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru