Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O stíhačkách a konzervě vepřovýho

11. 01. 2010
1
8
721
Autor
Poko

Jsa ve věku, kdy i chrabří muži začínají podléhat sentimentu a vzpomínkám, zplodil jsem toto tento. Onen projektil mám jěště kdesi doma, nevím ale už kde-e.



"Pche... To byla hospoda a jak VYHLÁŠENÁ hospoda, panečku!"
Děda stojí před zbouraným domem, ze kterého dělníci vybírají nepoškozené cihly a nakládají je na plošinu za traktorem.
Je je stářím shrbený, na hlavě má radiovku, kterou je možno vidět již jen ve filmech pro pamětníky.
"Tady jsme se jednou se Zátopkem tak zlinkovali, že... Ale von to pak ráno stejně všem natřel... Vo tři kola, vojáček jeden! Starosta ho tenkrát pozval na závody..."

Městečko se koupe v letním slunci, děda nemá co na práci, a tak dál vzpomíná: "A von vám Emilek po všech těch rundách ráno na stadionu vyndal z vojenskýho báglu půlkilovou konzervu vepřovýho. Takhle si ji votevřel nožem a představte si to, chlapi, celou ji na místě sežral! Jen tak bez ničeho..."

Nedaleko dědy se zastavuje několik chlapců, kteří z nudy prolézají zbořeniště. Pozorují muže při práci a poslouchají dědu, který již zase pokračuje: "Jo Emil, co ten vám byl za člověka! A pak běžel jak šílenec! Všem to nandal a ještě na mě ten blázen bláznivá v tom trysku zamával!"

Jeden z dělníků se v sutinách sklání, cosi si tam prohlíží, a pak to hází chlapci, který stojí nejblíže: "Chytej kovboji! Ta je z leteckýho kulometu... Z německý stíhačky."

"Ty vole jeden, takováhle kulka ti prošije zed i s celou rodinou za ní, vole, si piš... Ta pamatuje válku"
Kluci sedí na mezi za městem a nábožně si prohlížejí jako palec dospělého muže velkou kulku se zdeformovanou špičkou.
"Z fašounský stíhačky, vole..."
"Za války prej takhle Němci kropili celej svět."
"Dobře mu tak..."

Očima přejíždějí po městě před nimi, snaží si v jeho ulicích představit nacisty, nad jejich hlavami letadla s hákovými kříži a Emila Zátopka, který okolo toho všeho jako první běží a se smíchem na ně mává.

 


8 názorů

Poko
14. 01. 2010
Dát tip
Nojo, su taký jaký su. Díky za zastavení a komentář.

Flákač
14. 01. 2010
Dát tip
nápad je dobrý, sice jen v takové miniatuře, škoda, že se ti nechce to pořádně napsat. Mám rád taková témata, t.

Poko
12. 01. 2010
Dát tip
Nevím, popisuješ to s nádechem sarkasmu. Nechci text obhajovat, jen vysvětlit záměr a to neřikám, že se povedl.Všechny ty zasněný léta a filmy ála Hrabal, Vančura ap. jsem nechtěl, spíš pomalej a tíživej stín tej války o který ti kluci nemaj páru a krz tu střelu se na ni zpětně dívaj s otazníkem v kebuli. Osud Zátopka neni vůbec vysmátej, ať se choval jakkoliv, ale to jistě víš. Nevyčleňoval bych nějaký hlavní motiv a vůbec - tenhle mini text za tolik písmenek na vysvětlenou nestojí. Ale díky za fajn konfrontaci.

džejn
12. 01. 2010
Dát tip
Má to pro mě takový rustikální nádech - starý dědeček, co nemá co na práci; znuděné děti pobíhající kolem; městečko se koupe v letním slunci...předtsavuju si atmosféru Rozmarného léta... Je to o ničem tím, jak je to napsaný. Ten kontrast mezi vysmátým Emilem a válkou jsem chytla, ale možná není dostatečně kontrastní, což je na škodu, protože to zřejmě má být hlavní motiv...

Poko
12. 01. 2010
Dát tip
Ahojky Pet, díky za zastavko a kom. Jó literární škatule, nepopírám, nejsou moje hobby. Zmiňovaný výřez, kdyby byl z jedné doby z jednoho života a vystihoval li by jej gůt, byl bych zcela spokojen, lebo o nic jiného mi nešlo.

Poko
12. 01. 2010
Dát tip
Ahojky, díky za zastavko a kom. Jak jsi přišla na venkov nevím, ale bola to úvaha chybná. Skoro by mě zajímalo, co se má v textu dít, aby byl podle tvého o něčem. Jak se v dítěti-klukovi ukládá představa o někdejší válce a zabíjení v obyčejných místech po kterých deně chodí, jak bere v tom všem člověka jako byl Zátopek, to pro mě o ničem není. Ale to je věc názoru a vkusu. Tak pěknou zimu přeji.

Petrusha
12. 01. 2010
Dát tip
v podstate to nie je poviedka, len taký výrez ... z možno dlhšieho textu, ak nejaký existuje ...

džejn
11. 01. 2010
Dát tip
Je to trochu o ničem...Celkem slušně (ač nijak překvapivě) popsaná nuda na venkově :-) Ale - a teď použiju mé oblíbené slovo - příjemné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru