Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jesus Christ Superstar

15. 01. 2010
5
6
1722
Autor
MAJKL65

Za zvuků gongu, někdo otáčel reostatem a světla v sále kina ubývalo, až zmizelo docela. Byla tma jako v noci. Bledým přísvitem filmového plátna ozářené tváře učitelek, jež slídivými zraky sledovaly jako dozorkyně v lágru děti, které tam nahnaly a jež seděly v rovnoběžných řadách. Jako při nástupu na apelplacu. Srovnané v pruzích jako na vězeňském mundúru. Řvavá hudba týdeníku a dokola se točící stříbrná zeměkoule na plátně před námi. A pak, barevně vyvedené lži jakéhosi sovětského filmu, jež vstupovaly dětskýma očima dovnitř, aby tam již navždy zůstaly.
Díval jsem se nad sebe a vzduchem se vznášely i padaly dolů, malé částečky prachu, prosvětlené hrčící promítačkou. Svítila jakoby střílela kónický paprsek světla z úzké střílny tam nahoře. Bylo to krásné. Částečky prachu vytvářely měnivé obrazce. Anděly, sny, světy i celé galaxie a stará sklapovací sedadla praskala i třískala, když někdo vstal a byl cítit vybledlý plyš. Občas se světlem mihl do vzduchu vyhozený papír a hořel jako meteor. Pak světla baterek odhalujících dětské nepřístojnosti jako svého času světlomety nad ostnatým drátem, pátrající po uprchlících. Políčky za dveřmi. Červené tváře navrátilců v nichž byly otištěny učitelčiny bílé prsty jako na malbách pravěkých lovců a poté dětské ticho.
Na konci náhle rozsvícené řezavé světlo a skřípot opony zahalující plátno, jako na konci pohřbu v krematoriu při zavírání dvířek. Když jsme potom vycházeli z kina ven, byl Mirek nějaký zamlklý. Bylo zřejmé, že v jeho mysli se usídlila jakási myšlenka, která ho ovládala. Otočil se ke mně a s očima jakoby pokrytýma roztaveným sklem mi řekl, „Chtěl bych žít v Sovětském svazu.“
Rozhlédl jsem se kolem sebe a uviděl jsem nemrtvé. Učitelky se šílenstvím v očích. Děti, jejichž duše si právě vzala bestie. A oni si toho nikdy nevšimli. Jen maso, kosti a prázdnota. Neřekl jsem nic. Otočil jsem se a oni odešli. Ulicemi s rudými hvězdami ve výlohách a nepřipadalo jim to podivné.
Začínalo jemně pršet. Právě rozbourávané staré krásné německé domy, byly cítit obnaženými cihlami i intimnostmi uvnitř pokojů, jimž chyběly stěny. Na té jedné ze zbylých, byl malířským válečkem obtisknut vzor. Listy s barvami podzimu na světlém podkladu. Temná linka, jako podle pravítka u stropu. Snad hladina času. Nebo nit Ariadnina. Jež vede z toho všeho ven. A na stěně, přes celou stěnu, byl nápis.
Jesus Christ Superstar
Městští holubi s křídly nasáklými deštěm, posedávali na okrajích všeho. Těžká mračna se začala tisknout až k zemi. Ustal vítr a voda stékala mřížemi kamsi pod zem.
Byl zrovna konec mého dětství. „Jesus Christ. Superstar. Do you think you're what they say you are?“ A kdo jsem potom já?


6 názorů

reka
16. 01. 2010
Dát tip
šmodrcha: aha, to jsem nevěděl, že Jesus Christ Superstar je tak starý. Mně to spíš evokovalo dobu krátce po válce, padesátá léta, ale to je asi jen těmi metaforami.

Šmodrcha
15. 01. 2010
Dát tip
Odhadl bych rok 1973. Muzikál Jesus Christ Superstar z roku 1969 byl právě ten rok poprvé zfilmován. Ještě vládla tvrdá rudá ruka a v Praze se bouralo pro metro.

reka
15. 01. 2010
Dát tip
poetické. Líbí se mi, jak dobře zachycuje nostalgii. I když jsem nějak nerozuměl tomu Jesus Christ Superstar - ta scéna s kinem mi připadala, jako by se odehrávala krátce po válce, a Jesus Christ Superstar je muzikál z osmedsátých let, ne? Možná jsem něco nepochopil. Ještě jedna malá poznámka, občas mi přijdou některé věty trochu krkolomné, což stěžuje čtení, a zrovna u takovéhohle poetického textu mi to vadilo. Třeba "Bledým přísvitem filmového plátna ozářené tváře učitelek, jež slídivými zraky sledovaly jako dozorkyně v lágru děti, které tam nahnaly a jež seděly v rovnoběžných řadách." - mi přijde jako zbytečně zašmodrchaná věta (dvojí zapuštění, navíc ne úplně normální slovosled) a musel jsem ji přečíst několikrát, než mi došlo, co říkáš. Asi bych ji rozkouskoval na dvě, anebo nějak přepsal. Podobně jsem se zarazil v textu ještě párkrát - nic drastického, ale stěžovalo mi to, abych si text úplně dokázal vychutnat.

Taky mám z dětství množství podobných pocitových střípků. Je to poetické. A úsměvné.

baaba
15. 01. 2010
Dát tip
jemné nostalgické T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru