Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora JiKo

20. 01. 2010
10
7
919
Autor
slovoma

třetí místo listopadového kola soutěže "Slovo má"

Na písmáku slýchám stesky: "Už to není jako dřív, byly zde daleko lepší doby." V každém je malý kousek pesimisty, neradi se vzdáváme svých vrabců v hrsti, vždyť holubi na střeše jsou strašně neznámí. Přiznám, že něco podobného jsem několikrát pocítil za těch pár let zde i já.

Když kdes zakotvíte na delší dobu, máte více času na budování vztahů se sousedy, zvyknete si na výhled ze svého pokoje a šum ulice přiroste k srdci. Stejně tak člověk vroste i do Písmáka.

Když ale kotvíte příliš dlouho, stanete se svědkem sousedských odchodů, zdi naproti oprýskávají, semtam je kdos pomaluje grafitti a randál z ulice nabude nesnesitelnosti. Na konci ulice se staví nový dům, plní vás to myšlenkami na nové a nejisté sousedy co nikdy nemohou nahradit ty staré. To vše přidává na misku pesimismu.

Vydržíte-li, zjistíte, že i ta nová čtvrť má své kouzlo a není tak špatná, jak se původně myslelo.
Za tu dlouhou dobu na Písmáku jsem tu zažil několik přátelství, směřování serveru, partiček kamarádů a když se poctivě zamyslím, nikdy bych nemohl říci, že nynější kamarádi jsou nějak horší, než ti co z Písmáka již odešli, které jsem znával, že to co jsem zažil letos bylo horší než to loňské. Prostě je to jen jiné.
***
Sinusovka poznání mě teď nese směrem vzhůru a tak když jsem ráno jel do práce a z jednoho neratovického marketu slézaly rampouchy (ne skutečné, ale ty reklamní světelné a blikající), na mysl mi nepřišlo: "Kurňa zase Vánoce," ale spíše oba n/Nové roky. Co asi přinesou? Po každém pádu následuje vzestup a tak jsem od letoška optimista, bude se mi dařit lépe, zažiju víc radostí a klidu v rodinném životě. Stejně tak nelámu hůl nad Písmákem. Bude tu mnoho hezkého i příští rok.

Přeji vám abyste došli stejného pocitu.


7 názorů

Oldjerry
20. 01. 2010
Dát tip
Bez ohledu na umístění a hodnocení. Jsem na Písmáku nesrovnatelně kratší dobu, než ty, ale tento fenomén jsem už zažil taky. Proto dík ti, žes velmi přesně popsal to, co já jsem cítil vlastně jen podvědomě, nesnažil jsem se to definovat.

Aviem
20. 01. 2010
Dát tip
:-D))) zase ta marná touha .. :-)))))))) kde sem to probůh byla, že jsem prošvihla ty zlatý časy?! malinko zatahalo za uši v druhém odstavci "kdys" a hned v tom dalším "kdes" .. nějak mi k tomu ty tvary nesedí.. ale to je dost nepodstatné k celku.. *

Elyn
20. 01. 2010
Dát tip
:) hezky vyjádřeno... přišla jsem se podívat na sousedy, oprášit pavučiny. Těší mě, že vidím známé tváře...;)

A.H.
20. 01. 2010
Dát tip
Dobré časy byly a určítě ještě budou. *t* "Stejně tak člověk vroste i do Písmáka." -> to je naprostá pravda. P.S. pozor na to jedno přebytečné "nad" na konci.

slovoma
20. 01. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Belgie - nevim co bych dal na druhý a co na třetí, takže ententýky dva špalíky jedničku na druhý a to třetí(tento úvodník - pozn.moje) na třetí, takže tak. Armin Tamzarrian - Veskrze nešpatné shrnutí Písmáka z vlastního pohledu, vcelku zajímavá úvaha. Kvality prvního příspěvku nedosahuje, přesto hodnotím kladně. Pišta_Hufnágl - Takové „vánoční“, ale evidentně psané z voleje. Mít tu možnost, omlátím to autorovi o hlavu (zvláště když vím, že umí psát mnohem lépe) a donutím ho text přepracovat. Anžto možnost nemám, dávám textu třetí místo – s odřenýma ušima. Alimra - uděleno 2. místo Vaud - těsně druhý, určitě patří na první stranu (kdyby to šlo, tak klidně dvě první místa), námět i zpracování výborný Jiří Staněk - hodí se jako PF do roku 2010, a protože konce roku jsou bilanční, je "nejaktuálnější" a je velmi optimnistický a je nesebestředný, jeho závěr graduje do vcelku prostého, o to lidštějšího přání, aby i ostatní se optimismem naplnili. Není tak "objevný" jako dva texty předchozí, proto bronz, ale kdyby měl být úvodník, "pasující" na konec roku blikat na monitorech i ostatním Písmákům, zcela jasně vede tento text.

Norsko 1
20. 01. 2010
Dát tip
Jiko zmoudřel, dávno tomu :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru