Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odcizení ve sféře umění kultury

02. 02. 2010
3
10
718
Autor
Metod

Je - li společností povolené a podněcované uvolňování libida uvolňováním parciální a lokalizované sexuality, pak fakticky směřuje ke stlačování erotické energie, což souvisí s růstem nesublimovaných a sublimovaných forem agresivity. Ta se v současné industriální společnosti šíří.

Pradávný antagonismus mezi ideály vyšší kultury (ideály humanismu, autonomie osobnosti apod.) a společností se zahlazováním opozičních tendencí v ní zmenšuje. Je vtělována do masové kultury, Marcuse k tomu dodává: „Jestliže masové komunikační prostředky směšují umění, politiku, náboženství a filozofii harmonicky a často nenápadně s komerčními sděleními, převádějí tak tyto domény kultury na jejich společného jmenovatele, na formu zboží.“

Zasažena je i sféra řeči, kde se obsah dříve transcendujících slov vytrácí, omílá. Tato slova (svoboda, rovnost apod.), která ztratila svůj obsah,  se poté stávají nástrojem propagandy. Zvěcněný jazyk a uniformované výrazové prostředky znemožňují vysílání transcendujících signálů z uměleckých děl. Dadaismus a surrealismus se sice pokusil zaútočit na totalitní skladbu věty, zrušit její strukturu a navrátit slovům jejich obsah, avšak ani tyto avantgardisté nedokázali vrátit na scénu uměleckého univerza „Velké odmítnutí“.

Vysoká kultura, která umožňovala „Velké odmítnutí“ tedy zmizela. Avšak nebezpečné protiklady zůstaly, proto industriální společnost transformovala vysokou kulturu do kultury populární, nastala éra bezprostředního prožitku.

To znamená to, že s nástupem všudypřítomné komerce a populární kultury se snížila schopnost individua přemýšlet o souvislostech lidského univerza. Kultura ztratila svoji schopnost transcedence a již v sobě neskrývá podněty k přemýšlení. Její inspirativnost a transcendentní náboj se rozpustili v masové kultuře. Proto přestala být pro status quo nebezpečná.
 


10 názorů

Winter
04. 02. 2010
Dát tip
Když nedávno Hauser psal o vyprázdněnosti 6. generace kritické teorie, narážel na skutečnost, že se i ona se nenávratně vnořila do univerzální směny prázdných obrazů. Lidově řečeno: stojí to za bzum; mimo jak myšlenkově (což se ale na písmáku dá pochopit), tak argumentačně/logicky, tak věcně.

Rajmund
04. 02. 2010
Dát tip
Jako úvaha nesmyslné.

myslim ze nejzajimavejsi je hrdinovo putovani za svetlem taktez nekolik rymovanych versu uprostred je vcelku originalnich ale jinak zda se nevybocuje ze zdejsiho prumeru literarni malby....

Metod
02. 02. 2010
Dát tip
to Moréna: Je to politická úvaha!!!!:) jinak se snažim aby moje erotická energie potalčovaná příliš nebyla - něco si pro tebe nechám a snad tě přesvědčím:)

Moréna
02. 02. 2010
Dát tip
Tak ty jsi parciálně sexuálně potlačený, miláčku? Parciálně, zn. částečně, tak to asi není tak zlé.. Budu doufat, že se vystříkáš jinam, než na Pismak, protože nechci, aby tvá erotická energie směřovala k úplnému zatmění:)Jinak je to parádní politický proslov, souhlasim s Petrushou..Pusu

Metod
02. 02. 2010
Dát tip
Vaud: to sedlo:)

Vaud
02. 02. 2010
Dát tip
jestli jsi parcialne sexualne potlaceny, tak se musis vystrikat jinam nez na Pismak :-)

Petrusha
02. 02. 2010
Dát tip
nacpaním slov zo slovníka cudzích slov i celkovou dikciou mi to nebezpečne pripomína nie úvahu, ale politický proslov :)

pche, takové zobecnění nemá žádný smysl. Kdo chce, tak si svou "nekomerční" kulturu najde.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru