Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chybička

07. 02. 2010
2
3
776
Autor
Ajka52

Tahle povídka vznikla spolčením mojich a taťkových sil...

CHYBIČKA

 

Zmáčkl jsem nahrávací tiket a hlavou se mi honily obvyklé myšlenky; kdybych zbytečně nespekuloval a udělal, co jsem chtěl původně- věděl jsem, že Mohyla přijde, Ponny byl tutovka, Lunga nakonec taky vyšla, ale ne, já do toho zapletu ještě Giru, která pak ani neodstartuje...

,,Vyšlo to", ozvalo se vedle mně. Pan Pávek z přízemí od nás z domu se tvářil mimořádně vesele.

,,Vyhrál jste?", zeptal jsem se zdvořile a slyšel jsem se, jak se mi z hlesu nepodařilo zahnat závist.

,,Já nesázím, ale vychází to", opakoval. ,,B krát C mínus A a to celé na druhou plus X děleno Y" mumlal. Na dostizích se setkáte s nejrůznějšími lidmi.

,,Mám systém. Pracuji na tom už deset let a konečně jsem na to přišel. Vychází to už třetí neděli. Víte co, přijďte ke mně zítra.", rozhodl se náhle. ,,Já vám to vysvětlím."

Jsem člověk racionální a jako takový vím, že racionální systém na dostizích nemůže existovat. Protože... no, prostě nemůže. Ale proč si zase po roce nepopovídat s panem Pávkem o koních.

 

Nemluvili jsme o koních. Pan Pávek neuznává počítače, ani nic moderního, a tak jsem strávil večer zavalen plachtami ručních výpočtů a grafů. Naučil jsem se pracovat s logaritmickým pravítkem a tabulkami a několikrát jsem chtěl s šílenými výkřiky vyběhnout ven, protože jsem nebyl sto pochopit podle pana Pávka velice jednoduchou operaci a- ono to skutečně vycházelo. Zkoušel jsem to znovu a znovu- tak například 16.5 2003 se běžela jako čtvrtý dostih cena Nežárky. Běželo 12 koní, bylo 15 stupňů celsia, ve jménech koní bylo 33 a v příjmeních žokejů 56 samohlásek. Takže v tom případě... chvilku jsem mačkal kalkulačku... to mělo doběhnout 3, 7, 1, 8- Pásek, Lady, Korunka, Pitr... podíval jsem se na pana Pávka.

,,Jistě, Pásek, Lady, Korunka... samozřejmě. Pitr ale nedoběhl. Na čtvrtém místě to nevychází pokaždé", zesmutněl. ,,Ale i tak?"

Jistěže i tak. Nevím, proč si  pan Pávek vybral zrovna mně, ale někomu se asi svěřit potřeboval. Jsem boháč! A kromě toho by to bylo na Nobelovu cenu, no řekněte sami. Ale prozradit to nesmíme. Né snad, že by jsme nepřáli výhry i ostatním, ale prozrazením tohoto systému bychom zničili, přímo zrušili, dostihy. A to jsme se rozhodli, že nechceme...

 

Nejsem boháč. Příští neděli jsem vsadil i peníze ze společného účtu s manželkou a- ono to už nefunguje. Deset, možná i padesát let systém fungoval a od desátého června 2009 platit přestal. Koně si začali běhat, jak se jim zachce.

,,Jestli ony v tom, nehrají roli taky souhlásky?", mumlal pan Pávek zmateně, když jsme opouštěli závodiště. ,,Musím se na to ještě dívat..."


3 názory

Janina6
28. 02. 2010
Dát tip
Odradil mě už prolog. "Mojich sil"?

Nevím, jako by tomu pořád něco chybělo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru