Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Náhrobní kámen

11. 02. 2010
2
5
1218
Autor
25veronika3

Nečekejte dobrý konec, příběhy jako je tenhle, ho nemívají.

Bylo léto, právě červen. Louky, ač zničené válkou, sténající steskem a bolestně snášející tvrdé našlapování vojáků, kvetly. Bude to osm dní kdy vůdce spáchal sebevraždu. Bylo 8. června 1945.

Houf vojáků, utrmácených a unavených, šlo strmě a pomalu prašnou cestou uprostřed zapadákova. Kousek odtud byla židovská vesnice. Nic po ní nezbylo. Lidé, kteří tu dříve bydleli, stejní lidé jako oni sami, byli odvezeni do koncentračních táborů a pod záminkou umytí, zahnáni do sprch, kde byly zavražděni plynem. Pole, které dřív obdělávali a pečlivě se o něj starali, nyní zelo prázdnotou a pustinou. Nezbylo tu nic. Jen prázdná krajina.

Zahořelo mu srdce žalem, když se rozhlédl  a uvědomil si, že tu už dříve někdy byl. Srdce se mu sevřelo. Kousek odtud se narodil. Ve vesnici hned za kopcem, tu na louce běhal s kamarády, s židovskými kamarády, kteří se od něj nikdy nelišili. Nikdy mezi nimi nikdo nedělal rozdíly. Až pak. Po roce 1935, začali židé nosit na svém oblečení židovské hvězdy, které je řadili do té nejnižší a nejšpinavější třídy lidí.

Podle jejich vůdce, Adolfa Hitlera, díky němuž právě utíkali z Československé republiky, byli židé špína. Nezasloužili si žít.

Rozhlédl se. Ano, vzpomíná si. Kousek odtud, za kopcem, byl židovský hřbitov. Zajímalo ho, jestli i jeho postihla zkáza a hněv německých vojáků.

„Tady si odpočineme,“otočil se a zavelel do davu unavených vojáků. Neprotestovali, naopak ze svých zad shodili těžké batohy a ulehli do trávy.

„Půjdu se projít,“oznámil.

„Sám?“zeptal se jeden z vojáků.

„Budu jen támhle za kopcem, za chvíli jsem zpátky,“odpověděl a vydal se pomalu do kopce, hned jak popošel výš, uviděl rozbité brány židovského hřbitova. Úzkostí se mu stáhlo srdce, bylo mu zvláštně.

Vešel dovnitř, nejdříve si nebyl jist, jestli je to opravdu hřbitov, nebo jen hromada kamenů a sutin. Když ale na jednom z rozbitých náhrobních kamenů přečetl židovský nápis, ujistilo ho to, že je to jen dílo německých vojáků.

Procházel se mezi sutinami, mezi zbytky náhrobních kamenů. Všechno bylo zničené a rozbořené. Kameny přeházené jeden přes druhý.

Najednou se zasnil. Zahleděl se kamsi do stromů, jimiž lehounce kymácel vítr.

Vzpomínal, jaké to bylo, když byl mladý. Chtěl být básníkem. Chtěl dělat radost lidem, skládat básně, nebo být profesorem přírodovědných věd. Měl i vlastní herbář. Chodil po kraji a sbíral byliny. Nikdy ho nenapadlo, že právě jeho povolají do války. Najednou tam byl. Musel vzít do ruky pušku a začít nenávidět ty, které dřív považoval za sobě rovné.

A pak..to uviděl. To jméno. Chvíli hleděl, na náhrobní kámen, který ležel pod jiným, ale to jméno uviděl jasně. Helga Bahlowa . Zbledl. Na čele mu vyskákalo pár kapek potu a nervózně si sáhl do kapsy pro kapesník, aby si ho otřel. Byla to ona, musela být. Měla tak krásné a jedinečné jméno, že není možné, aby na světě bylo ženy, která by měla stejné. Jeho milovaná Helga.. Musel ji opustit, když byl povolán do války a následně zasnoubení s ní zrušit, když se v jejím rodovém listu našlo, že dědeček byl žid.

Pozoroval její jméno a v hlavě mu běhaly myšlenky. Jeho pohled putoval po pomníku a sklouzl na bělostnou Lilii, která kvetla vedle něho. Ta tu nevyrostla sama. Musel ji sem někdo zasadit. Snad včera, nebo dnes? Sklonil se a pohladil její bělostné okvětní kvítky. Škubl rukou a květ utrhl. Potom si z náprsní kapsy vyndal drobnou knížku a květ založil do ní.

Obrátil se a odcházel pryč, pryč z toho pochmurného a zničeného hřbitova.

Jeho spánek už nikdy nebyl to, co dřív.


5 názorů

Prosecký
12. 02. 2010
Dát tip
Celé dětství jsem pobíhal jako dítě po židovském hřbitově. V našem městečku se dobře zachoval. Proto mě tvoje povídka zaujala. Jen několik poznámek k historické přesnosti. 1) Hitler spáchal sebevraždu už 30. dubna 1945. 2) Popisovaná židovská vesnice je spíše z Haliče nebo ze západní Ukrajiny. Tam se 8.června 1945 už němečtí vojáci nevyskytovali. maximálně banderovci. Pokud hlavní hrdina, zřejmě německý voják, v té vesnici žil, byl by to Haličan. 3)V našich krajinách Židé až do 19. století nesměli vlastnit půdu, proto ji také neobdělávali a soustředili se na profese, jim povolené (právník, lékař, především ale dělník a obchodník). 4) Pokud šli vojáci pěšky, neměli důvod tahat těžké batohy. Co by v nich nesli? jenom by je zatěžovaly. Měli polní tornu. 5) Vidělas někdy židovský hřbitov a zničený židovský hřbitov? Když ho Němci zničili, tak důkladně. Když ho ponechali (prostě už to nestihli), tak prakticky netknutý. Chvályhodné je, že si tak bereš dějepisný výklad. Ale skutečně už o tom bylo napsáno tolik těmi, kdo to skutečně zažili, že tvé kvality poznáme, až napíšeš něco ze svého života.

Bíša
11. 02. 2010
Dát tip
t.

jájinka
11. 02. 2010
Dát tip
.......... nula od nuly pojde.......

džejn
11. 02. 2010
Dát tip
Jste se ve škole učili o druhé světové? Tohle já nemám ráda - mít jakýsi informace o tom, co se stalo kdysi a poskládat z nich příběh. Tohle je citlivý téma, o kterým by si měl člověk nejdřív pořádně rozmyslet, jestli do toho fakt chce jít. Na tohle téma bylo napsáno už tolik příběhů a od mnohem povolanějších (ve smyslu, že si to třeba prožili)... Jinak jazyk zas tak hrozný není, celkem se to dá číst a chyb tam zase taky tak moc není...

naruby
11. 02. 2010
Dát tip
uff.. stylistika pravděpodobně neznámý pojem, namádkově; houf vojáků,..,ŠEL, .."kteří se od něj nikdy nelišili??",!lehounce kymácel vítr", o čárkách ani nemluvě.. a obsah krapet patos

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru