Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polárkový dort

15. 02. 2010
1
9
1569
Autor
Swětelnice


Koupila jsem si v sobotu polárkový dort. Je na tom něco špatného? Přejděme fakt, že bylo pár stupňů pod nulou a informační tabulku s obsahem kalorií. Byl levný a měla jsem na něj překvapivě chuť. Takže - shodneme se? Bylo na tom něco špatného?

S černým svědomím a s velkou lítostí musím prozradit, že bylo.

Bohužel před posledním podáním kvádříku polárkového vanilkového dortu s čokoládou jsem se podívala na značku, z čeho je vlastně vyroben obal. S potem ve tváři a hrůzou v očích jsem přímo zírala na symbol tři šipek, v jejichž středu byla zkratka PVC (pro obaly vyrobené z PVC se také používá číslo 3).

Informaci o obalovém materiálu (tzv. identifikační kód) bychom měli nalézt na většině zabalených potravin či na ostatním zboží. Identifikační kódy by nás měly varovat před nákupem těch potravin (či jiného zboží), jejichž obaly zatěžují životní prostředí a ohrožují i zdraví člověka.

Proč bychom se ale měli potravinám zabaleným do PVC vyhýbat? Dle nejnovějších testů, které nechalo zpracovat sdružení Arnika, byla totiž opět v těchto obalech potvrzena přítomnost zakázaných škodlivých látek.

Chemické rozbory, které na žádost Arniky provedl Institut pro testování a certifikaci, a.s. ve Zlíně (ITC), odhalily u několika náhodně vybraných PVC obalů přítomnost značného množství 4-nonylfenolu - látky, jež je známá svým negativním vlivem na hormonální systém člověka a není povoleno ji používat při výrobě obalů na potraviny.

Chemické analýze bylo podrobeno celkem 10 obalů potravin, zakoupených v různých obchodech. Přítomnost nonylfenolu byla zjištěna ve čtyřech případech, vždy u obalů z měkčeného PVC. „Například v obalu listového těsta od firmy Šetra s.r.o. se zjistilo přes 800 mg/kg nonylfenolu. Rekordní obsah této látky pak byl detekován v obalu od kuřete, které na trh dodala akciová společnost Xaverov. V tomto obalu laboratoř naměřila koncentraci 1618 mg/kg…“(z tiskové zprávy Arniky).

PVC je značným znečišťovatelem životního prostředí i kvůli látkám zvaným dioxiny. Vznikají například  spalováním PVC či jiného odpadu obsahujícího chlorované látky (ve spalovnách či při požárech na  skládkách, bohužel i v kamnech některých z nás).

Dioxiny mohou také vznikat jako vedlejší produkt při chemické výrobě, kde se používá chlór - při výrobě pesticidů, bělení papíru chlórem apod. Dioxiny a příbuzné látky jako DDT či polychlorované bifenyly (PCB), označované jako perzistentní organické látky (POPs) již ve velice malých dávkách způsobují hormonální poruchy, ohrožují reprodukci živočichů včetně člověka, mají na svědomí poškození imunitního systému a některé z nich způsobují rakovinu.

Sedmdesát kilo vážící člověk by podle WHO (Světová zdravotnická organizace) za den neměl přijmout více jak 70 - 280 pg TEQ dioxinů a dioxinům podobných PCB. Toto množství přibližně obsahuje například sedmdesátigramová porce sumečka amerického z Josefova rybníka u Milovic.

Pokud se tedy nenecháme zlákat chutí obsahu, zkontrolujeme obal a využijme náš vliv člověka jako spotřebitele a zákazníka, omezíme produkci něčeho, co na trh nepatří.

Na webových stránkách Arniky je také možné nalézt seznam potravin balených v PVC.

 

Zdroj:

http://www.toxickelatky.arnika.org/dioxiny

http://www.arnika.org/tiskove-zpravy/pruzkum-arniky-prokazal-kontaminaci-obalu-potravin-zakazanymi-toxickymi-latkami

http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php?id=spotrebitel:co_znamenaji_znacky_na_obalech_trisipkovy_symbol_panacek_odhazujici_do_kose

http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?x=1043117

 


9 názorů

Swětelnice
07. 03. 2010
Dát tip
Myslím, že tímto nic neřeším. Pod pojmem "řešit" si představuji něco více než jen příspěvek do místního plátku. Jen tím na něco upozorňuji. Pokud bych se na svět dívala tak, jak to prezentuješ ty, zbláznila bych se z toho, že bych si stále říkala, že musím řešit přece něco jiného a důležitějšího. To co dělám ve svém čase tu přeci nepopisuji a nemyslím si, že je vhodné někomu vtloukat, co má dělat a co je irelevantní. Ba ještě navíc co je ve finále důležité. To by ale bylo na osobní dialog, který by se ti asi zdál také zbytečný, protože ten čas by bylo lepší vhodné jinak užít.

Tak nevím, jestli si ze mě s tím vzduchem děláš srandu, nebo to opravdu myslíš vážně...-nebojíš se vyjít ven? Vtipné mi přijde, že řešíš věci, které jsou irelevantní. Nezáleží na tom. Pokud chceš opravdu něco řešit, na světě je milion důležitějších. A jednou zjistíš, že je jen jedna věc na které opravdu záleží...

Swětelnice
07. 03. 2010
Dát tip
Ano, proto se snažím velice často větrat... O překvapivé toxicitě vzduchu vevnitř jsem slyšela či četla některé zprávy... Rozumím a děkuji za popis tvé zkušenosti, kterou v ČR zažije asi málokdo. Vtipné ti to pak z tohoto pohledu může přijít. Mně to právě vtipné nepříjde. Obaly jako takové mi přijdou spíše v mnoha případech děsivé a osobně se s nimi stále neumím nějak vypořádat. Džusy škodlivé - záleží na tom...vedoucí katedry nám jednou vyprávěl, jak pěkně pěstitelé obchází zákony s barvivy...které nemohou přidávat do nápojů... Záleží také na kvalitě a certifikátu, který můžeš na obalu také nalézt. Čím tedy vtipné se ti zdá to, o čem píšu?

Swětelnice
07. 03. 2010
Dát tip
Příspěvek byl zveřejněn ve zpravodaji malého městečka se zhruba 4000 žijícími obyvateli...Tím úvodem jsem chtěla začít tak nějak překvapivě a ne moc odborně...

Swětluško... rozhlédni se kolem sebe... sedíš v pokoji se spoustou věcí, u počítače, na neergonomické židli..- a polovina z těch několika stovek věcí ve tvém pokoji tě právě TEĎ zabíjí... Byl jsem nedávno na ostrově Sokotra. Oběd se tam jí ze stolů, ze kterých předtím jedly stovky lidí - jsou to desky přikryté igelitem. Oběd se skládá z na uhel spálené ryby (mocnost živočišného uhlí cca 4cm/kus ryby), vařené rýže s pochybným kořením a případně kozízo vývaru (ten se dělá tak, že se do hrnce naseká celá koza - včetně kopyt a rohů). Největší pochoutka je tam kozí střevo nadívané kozím tukem. Spolu s námi tam jedly ze stejného stolu kozy, které byly všude, jedlo se zásadně rukama. Kdyby tam přišla naše hygiena, pravěpodobně by umřela jen z toho pohledu. Kdybyh neměl asi 5 očkování, asi bych taky umřel :-). Každopádně řešit pvc obaly mi teď přijde vtipné... ..nedávno jsem se dozvěděl, že jsou vlastně škodlivé i ovocné džusy, co pak má člověk jíst? :-)

Swětelnice
15. 02. 2010
Dát tip
Děkuji za přípomínku. Teď jde o to, jestli to bylo trochu pochopitelné a zda se někdo na ten obal podívá. Je pravda, že Arnika se tímto tématem zabývá nejvíce, proto ta propaganda.

"Takže - shodneme se? Bylo na tom nic špatného?" Tohle je divná formulace, to "bylo na tom nic špatného", taková nečeská. Ono celý ten ůvod, který má další text, týkající se pvc, zasadit do reálného života, mi přijde trochu násilný. Od třetího odstavce mi text přijde jako výtah z nějakého článku na dané téma, který vlastně má především propagovat hnutí Arnika (viz i odkazy na konci textu).

Vaud
15. 02. 2010
Dát tip
čili raději konouto od Algidy?? :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru