Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stáří

18. 02. 2010
0
0
412

Stáří

 

 

Stále častěji diskutovaným problémem dnešního světa je obecné stárnutí lidské populace, způsobené tím, že mladí lidé touží více po kariéře a volném stylu života, než-li po velké rodině jak tomu bylo doposud. Ale to už je zase jiný, i když také velmi zásadní problém. Pojďme se ale věnovat naší starší populaci. Staří je vnímáno většinou negativně. Člověk se blíží ke sklonku svého života, tělo neslouží tak jak by mělo a žití se stává více náročnější. V očích teenagerů a mladistvých jsou důchodci viděni jako přítěž, kterou oni budou muset v budoucnu živit ze svých platů. Zajímavé na tom je, že oni sami si nepřipouští, že jednou budou také staří.

 

Dále pro lidi ve středním věku je to něco, k čemu už se pomalu blíží. Každý se děsí stáří, i když tvrdí, že ne. Senioři se s rostoucím věkem stávají pro společnost neviditelnými a nevyužitelnými. Rozpadá se jim doslova život a tělo pod rukama. Každý z nás do tohoto stadia dojde. Proto bychom se k nim měli chovat tak, jak očekáváme, že se další generace budou chovat k nám. Myslím, že v dnešní době je potřeba začít staré lidi lépe vnímat a více si jich ctít, tak jak to mu bylo dříve. Cenily se jejich zkušenosti, pohled na svět a dřívější úspěchy. Mám pocit, že dnes je bereme jen jako zboží po záruce, které už by mělo být co nejdříve zrecyklováno, aby nezatěžovalo prostředí.

 

 Nicméně důchodci se za pár let stanou silně početnou skupinou a zaměří se na ně pozornost. Stanou se cílenou skupinou pro volby, výrobky apod. Možná se vše obrátí a nakonec budeme opomíjení a neviditelní my ostatní. Ovšem pokud tato situace přetrvá, tak to s lidstvem moc pozitivně nevidím, štěstí, že máme tak přelidněnou Čínu. Při nejhorším, jim povolí více než jedno dítě a ono se to tu všude zase rychle omladí. Však už se nám tu nenápadně zabydlují.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru