Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

99 dead butterflies

25. 02. 2010
0
4
957
Autor
posh.exe

Každej den jak přes kopírák stejnej, jen ten otisk je čímdál slabší.

Vzbudil se pozdě odpoledne, otráveně stáhl žaluzie, kterými prozařovaly krátké paprsky již podzimního slunce a chvilku jen tak seděl opřený o okno a koukal do zdi.

Stažený žaludek si po chvíli bolestně řekl o trochu kafe, takže se zvedl, přešel bytem, zapnul sporák a čekal, než se v konvici ohřeje voda. Podlaha v kuchyni byla studená. Namátkou sáhl po hrnku, i když se pečlivě vyhýbal těm, které mu připomínaly ty lepší dny s ní.

Dnešní káva byla ještě o něco černější než ta včera.

Začal kouřit. Matně vnímal hořkou pachuť na jazyku a cigarety bezmyšlenkovitě típal jednu po druhé do hrnku s nedopitým kafem.

Po zbytek dne se snažil něco číst, ale myšlenky mu od textu odbíhaly někam úplně jinam. Ovládala ho podivná letargie, která mu prorostla tělem jako rakovina.

Večer se v koupelně před velkým zrcadlem celý svlékl a velmi pečlivě si vyčistil zuby. Bez většího zájmu si prohlížel odraz pohublého těla, které bylo ve světle zářivek bledší než kdy jindy.

Pokud něco cítíl, tak to, že je od ní daleko. Byla to první myšlenka, se kterou vstával a poslední, se kterou odevzdaně usínal. Ona možná věděla stejně dobře jako on, že jeho život bez ní nemá valný smysl, ale přesto se ještě nerozhodla.

Zatím dýchal a doufal, ač ztěžka. V hlavě si přehrával oba možné scénáře, ale plně se nedokázal vžít ani do jednoho. Stokrát se vracel zpátky, aby si ty nezvratitelné události tisíckrát vyčetl.

Poté, brzy k ránu, ukončil svůj den rituálem prášku na spaní, sklenicí ledové vody a tisící první výčitky.
 


4 názory

enthroper
10. 04. 2010
Dát tip
nojo to se stane název nasadil laťku, která se spíš podlezla než přeskočila, tak to vidím já

Max Hutar
26. 02. 2010
Dát tip
Řekl bych, že snaha je na dobré cestě, ale musíš se ještě zamyslet nad tím, o čem má a o čem nemá smysl psát - porozchodovou krizi každý zná a její zde líčené symptomy nejsou nijak neobvyklé (navíc spadají do klišé ztroskotanosti, pozor na tenhle děsně vratký moment). Chtělo by to postavit nějakou dynamiku, vzruch, pointu, překvápko - samotné utrpení je vlastně věc strašně nudná a nepoetická.

myp2p
25. 02. 2010
Dát tip
ja jenom reknu ze tam mas par peknych obratu hlavne o tom zaludku ale prijde mi to cely taky takovy neuceleny, jako parek bez horcice, ale i tak dobry

jH
25. 02. 2010
Dát tip
jako úvod k povídce by to bylo dobrý, jako její samostatná část taky, ale jako miniatura to prostě nemá jak obstát, neni to totiž nijak zacyklený a ukončený, konec je jako had kousající se do ocasu - jako čtenář si tam nedokážu představit nic jinýho, než zas novej začátek úplně stejnýho dne a to mi přijde málo..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru