Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Týrané dítě.

10. 03. 2010
0
9
596
Autor
Cucak18

 

Noc pokryla celou ulici. Pouliční lampy už dávno dokonaly svou povinnost a nyní všechny domy ulehly do dřímoty. Pouze v jediném okně stále svítí světlo. Dere se skrze záclony a tvoří barevnou mozajku na kapkách deště. To okno vede do vesele vymalovaného pokoje. V koutě toho pokoje leží malé třesoucí se tělíčko. Tichý pláč střídající zajíkaní ukazuje zoufalství v srdci malé holčičky. Slzy stékající po tvářích tvoří smutný vodopád zoufalství. V hlavě osmileté Natálky visí jediná otázka. Proč? Proč? Proč zrovna já? 


Byl to den jako každý jiný. Ještě ani nevyšlo slunce ohlašující příchod nového dne a už bylo vidět stovky temných postav jak se s prázdnýma očima plouží za svým cílem. Avšak pouze jediná se obrátila k cestě zpět. Byl to otec malé Natálky, kterého po dvaceti letech vyhodili z práce. Ale nezamířil domů nýbrž do hospody zapít žal. Myslel si, že závoj z lihu schová jeho problémy.


Zpěv ptačích mistrů zval všechny ven. První sluneční paprsky rozzářily kapky rosy na zelených listech stromů. Mezi ranními stíny kličkovala spousta lidí. Mezi nimi i Natálka se svým otcem. Na Natálce bylo vidět jak se opravdu těší na krásný den stráveny s jejím tatínkem v práci. Ovšem návrat domů už byl o něco jiný. Zamračený muž táhl plačící dítě. Jen vzdáleně připomínaly otce a dceru. Ono dítě dnes způsobilo příliš mnoho problémů. A její otec jí to nikdy neodpustí.


Natálky utrpení se čím dál tím víc zvětšovalo. Nyní ležela ve svém pokojíčku. Znovu ji stékaly slzy po tvářích, ale tentokrát i za její maminku. Natálka chodila do školy nevyspalá a s modřinami po celém těle. A i když několikrát přišla i s odřenou tváří její učitelka jí nevěnovala pozornost. Měla jiné oblíbence a průměrná Natálka ji nezajímala. I sousedé si ničeho nechtěli všímat. Přehlíželi dětský pláč, který se ozýval každou noc.


Už je to měsíc kdy bylo naposledy slyšet nářek malé holčičky. I když už je v noci klid, sousedi stejně nemohou usnout. Trápí je jejich svědomí. Trápí je, že jí mají na svědomí. Trápí je, že nedokázali pomoct malé holčičce. Trápí je jejich ubohá bytost, která si nezaslouží dar existence. Jediné co dnes připomíná malou Natálku je náhrobek na hřbitově u kterého leží starý novinový výtisk. Odhodil ho tu muž, kterému byla lhostejná. " Muž, který znásilnil a zabil svoji jedinou dceru je stále na útěku!". Kolik takových dětí je kolem vás? Kdy naposledy jste se pořádně zajímali o to co se kolem vás děje???    


9 názorů

řádek
12. 03. 2010
Dát tip
Cucak: no, netroufám si tvrdit, že moje reakce je "kritika" :) Spíš jen okamžitá reakce čtenáře. To nemá s kritikou co dělat. Psát ve špatný náladě nevadí. Ostatně, kolik autorů napsalo svá nelepší díla ve sresu, depresi atd. Ale víš co je nejlepší? Vykašli se na "velký témata", který znáš jen zprostředkovaně a piš o tom, co znáš dobře, s čím máš osobní zkušenost. Když budeš psát o něčem, co znáš, možná se ti podaří čtenáře zaujmout. Co já vím - jestli hraješ fotbal, nebo počítačový hry, to je fuk. Ale vezmi příběh z prostředí, který můžešw popsat věrohodně. Lepší banální, dobře vystavěný příběh, než špatně zpracovaný "velký téma". To je ostatně to, co Ti každej čtenář vytkne po právu. TO, že třeba ještě nemáš nějaký zásadní téma, je v pořádku. Ono časem přijde. Bude dobrý, když si to psaní předtím natrénuješ na jednodušších věcech.

1/ píše se mozaiku 2/ pozor na opakování slov - např: To okno vede do vesele vymalovaného pokoje. V koutě toho pokoje leží malé třesoucí se tělíčko. - opakování ukazovacího zájmena, navíc je mylsí zájmeno v obou větách navíc Tichý pláč střídající zajíkaní ukazuje zoufalství v srdci malé holčičky. Slzy stékající po tvářích tvoří smutný vodopád zoufalství. - opakování slova zoufalství navíc výraz vodopád zoufalství zde na mě působí klišovitě a pateticky to ale i některá další spojení v textu. možná by bylo lepší zkusit ti trochu víc "jak ti zobák narost" 3/ celkově to spíš neý jako vyprávění působí jako moralizování ubrala bych otázek na konci a zkusila podat příběh srozumitelněji a živěji. na to z kolika slov se text skládá je tma dost máo nformací o tom co se vlastně stalo - vlastně by se dali shrnout do odstavce - otec týral svoji dceru a nikdo si toho nevšiml, dokud nedošlo k nejhoršímu ale nedozvíme se spoustu věcí - co a kdy se třeba stalo s maminkou, pro kterou hočička pláče? jaké potíže způsobila malá tatínkovi v práci? vyhodili ho kvůli ní? nebo z jiného důvodu? proč ji vůbec s sebou bral? atd. tyhle všechyn věci by se mohly v příběhu vhodně objevit a tím ho spoluvytvářet ve stavu v jakém text je spíše připomíná osvětový letáček na téma týrání dětí. a poněkud nudný. tak hdonně zdaru při vytváření dašího textu

Cucak18
11. 03. 2010
Dát tip
Zapomněl jsem na avizo :)

Cucak18
11. 03. 2010
Dát tip
Teda diky za kritiku :). Vcera sem sel spat hned po nahrání. Každopádně máš pravdu řádku. Chtít zalozit diskusi na ohrané téma špatným článkem je nanejvíš hloupé. Vlastne jsem žádnou zakládat ani nechtěl :). Anotace trošku mimo mísu. Zajímal mě názor na kvalitu díla od někoho kdo se vyzná. Jsem začátečník a skrytý talent ve mně taky nedřímá. Za týrání čtenářů se omlouvám :) Psal jsem ve špatný náladě. A není fér ji přenášet na ostatní. Metto diky. Přístě se pokusím o něco lepšího :)

Metta
10. 03. 2010
Dát tip
tohle není povídka. Viz řádek Moc dovysvětlováváš až převysvětlováváš. Máš-li co sdělit, zkus to dát do jiného, než tohoto klišovítého, předvídatelného a šablonovitého hávu. Nech čtenáře přebrat si nedořečené. Pohraj si i s tím, jakými prostředky vykreslíš atmosféru příběhu. Dobrou noc a nevzdávej to:)

řádek
10. 03. 2010
Dát tip
Napadá mě otázka - o jakou hlubší kritiku to autor stojí? O kritiku sociopatického jevu týrání dětí? Jakožto rodič malého dítěte mohu jen podotknout, že představa snadného odhalení týraného dítěte, hluchého okolí atd. je poněkud zjednodušená. Nicméně, toto je literární server. Tedy předpokládám, že než v obecné rovině přetřásat téma týrání dětí (ano, je to špatné a blablabla) jde spíše o hodnocení kvality díla. A v tomto kontextu mě napadá další otázka - má autor právo takto týrat čtenáře? :) No nic, jdu potýrat svojí ratolest, pač je jedenáct a to mrně furt ještě nespí. Zítra jí přepudruju modřiny, aby si sousedi nevšimli a bude klid :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru