Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ochrana před kopanci

11. 03. 2010
6
8
683
Autor
emko

Ochrana před kopanci

Kopanec osudu, kopanec tvrdý, kopanec do zadnice. Jistě je všichni znáte. Chránit se před nimi snažíme dnes a denně. Některé ochrany jsou účinné, jiné neúčinné a mnohé mají efekt přesně opačný. Některé pokusy chránit se jsou dokonce zralé na udělení Darwinovy ceny, tedy ocenění pro lidi pomáhající udržet genofond lidstva čistý a zdravý tím, že se z něj sami vyřadí. Příkladem za všechny budiž situace, kdy se jeden středoškolský učitel snažil uchránit svého žáka před kopnutím elektrickým proudem tím, že jej přes ruce klepl hliníkovou tyčí. Při tom se dotkl i neizolované části elektrického vedení. Darwinovu cenu bohužel nedostal, neb těch 220 voltů jim přišlo jen nakopat zadnice a ani jednoho se nenamáhaly „zrakvit“.

Ovšem nejen ochrana před nakopáním od elektrického proudu vám může zajistit účast v soutěži o prestižní Darwinovu cenu. Instruktor obranné střelby vyprávěl příběh o případu, kdy se jeden Američan mdlého rozumu chtěl ochránit před jevem jménem „leknutí se při výstřelu“ tím, že trénoval bez chráničů sluchu. Tímto si chtěl zvyknout na ránu, kterou se jeho Colt 1911 ráže .45 při použití projevuje. Pak prý při přestřelce nebude z rány vyděšený a nedá tak výhodu svému očekávanému nepříteli z řad „zlejch týpků“. Ovšem při cestě ze střelnice mu zvonilo v uších takovým způsobem, že jednou přeslechl varovné zvonění tramvaje a tím tak dal výhodu nečekanému nepříteli z řad místního dopravního podniku. A to mi věřte, takovej kopanec do zadnice od šaliny, to je fakt síla. To se dá srovnat jen s kopancem od pětačtyřicítky do hlavy. Přinejmenším následek byl stejný a okamžitý a ani zadnice ho od toho kopnutí nebolela. Zde se ochrana nejen minula účinkem, ale ještě se obrátila proti němu. Darwinovu cenu by si za své jedinečné „zrakvení se“ jistě zasloužil.

Fantazie, originalita, kreativita. To jsou pojmy z psychologie, které mne při rozjímání nad způsoby ochrany napadají. Třeba i mnozí vydavatelé filmů, hudby a softwaru se snaží chránit se před nakopáním zadnic od „zlých týpků“. A mnohdy jim díky jejich velkému snažení tito „zlí týpkové“, počítačoví piráti, nakopávají zadnice s výsměchem. Třeba film Letec, DVD s tehdy nejlepší ochranou a údajně nezkopírovatelné. Hm, mě, jako toho času obyčejnému středoškolskému studentovi, zabral „kickass“ jedno odpoledne. Ovšem někteří vydavatelé jdou ještě mnohem dále. Nejmenované herní vydavatelství vymyslelo takovou super ochranu proti kopancům od „zlých týpků“, že hráči při hraní jejich her musí být neustále připojeni k internetu. Ovšem jejich internetové servery tu a tam nefungují a platící hráči jsou namydlení. Ne toliko ti, co hru legálně nemají, těm jejich černé kopie „valí“. Tito vydavatelé předvedli díky své ochraně rovnou dvojité nakopnutí zadnic – nejprve jedno tvrdé poctivým platícím zákazníkům a druhé ještě tvrdší kopnutí se do zadnice sama sebe. Což je historický unikát, srovnatelný pouze se šachovým mistrem Cappablancou, kterému Jára Cimrman hrozil dvojitým šachem. Známý šachista ohlásil tah na G12, tedy mimo šachovnici, což byl první out v historii šachu.

A to, jestli kopnutí se do zadnic od zmíněných herních vydavatelů nebylo i obávanou „střelbou do koulí“, ukáže až čas. V takovém případě bychom asi museli zavést počítačovou kategorii Darwinových cen, neboť opravdu v současnosti hrozí, že to byl jejich poslední výplod. Ne nadarmo se říkává, že stará povídačka o pánských ochranách platí o ochranách obecně – s ní je to možná trochu jistější, ale bez ní mnohdy mnohem lepší.


8 názorů

Vaud
21. 03. 2010
Dát tip
kreativní jedinec se najde na všech úrovních :-)

emko
21. 03. 2010
Dát tip
Tip od člověka, jakým jsi Ty, mne velice těší :-) . A koukám, že i manažeři velkých společností občas nejsou tím "dekorativním" typem zaměstnanců, který jsi v jednom ze svých děl definoval :-D .

Vaud
19. 03. 2010
Dát tip
bezva fejeton (po Augustovych vyhruzkach se to musi libit vsem :-)) v psychiatrii se necemu podobnemu rika self defeating behavior a je to kupodivu celkem casta zalezitost ja jsem tohle videl na "korporatni urovni" - oddeleni, kam se hlasi zavady na vyrobku se zdalo, ze nikdo nic nehlasi, tak vypsalo zajimavou soutez o ceny pro zakaznika, ktery nahlasi nejvic vad... s pomerne devastujicim ucinkem na prodeje :-)

Augustus
13. 03. 2010
Dát tip
Dle mého názoru jde o fejeton povedený a pokud náhodou někdo nepochopí, o co v něm jde, bude chyba patrně na jeho straně. Dávám TIP.

emko
12. 03. 2010
Dát tip
Děkuji za kritiky a tipy :) . To, jestli "černá" valí či nikoliv, je otázkou úhlu pohledu - spustit jde a má-li hráč stažené cizí savy, prý se dá trochu hrát. Nicméně herní zážitek je údajně slabý. Já jsem však toto zatím nezkoumal a uznávám, že ve fejetonu je to "přibásněné". Ovšem, fejeton již z definice žánru bývá nadsazený, či ne? :-) Některé jazyky dokonce tento slohový útvar zavedený nemají a fejetony považují za anekdoty. (Jinak já mám slíbenou novinářskou edici Silent Hunteru 5, takže budu mít možnost se s touto ochranou přímo setkat. Moc se těším :-D . ) Jinak fejeton jsem psal s vizí, že jím vyjádřím něco ve smyslu "Některé ochrany, například ta UbiSofťácká, jsou dvousečnou zbraní, která je nebezpečnější tomu, kdo ji drží, více než soupeři a proto se s ní nevyplatí bojovat." Tedy správná odpověď na Winterovu otázku zní "obojí". :)

A.H.
12. 03. 2010
Dát tip
Bezvadný předposlední odstavec. *t*

Winter
11. 03. 2010
Dát tip
Myslíš Ubisoft s Assasinem? .) No, pokud vím, tak "černá" ještě neválí, ale jednou určitě bude, si stačí vzpomenout na třetí Splinter. K článku samotnému: možná mi vadilo, že doteď jednoznačně nevím, o čem mluvíš. O oboustranném meči chránění se nebo jen o ochranách? Pokud o prvním, pak mi přijde, že druhou polovinu fejetonu zbytečně rozpitváváš Assasin. Pokud ovšem o Assasinu, tak mi přijde, že se k němu hrozně dlouho propracováváš. Ale celkvě myslím, že je to pěkný fejeton.

připomnělo mi to vyprávění romského kopáče, který narazil na kabel: Já jsem kopl, on kopl...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru