Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora AKD4324

18. 03. 2010
0
4
507
Autor
slovoma

druhé místo 9. kola soutěže "Slovo má"

Tenhle úvodník bych chtěl využít jako varování pro všechny idealisty. Nepiště básně, nepište básně, nebo nikdy žádnou holku nesbalíte (před nebo čárka, tedy jde o vylučovací poměr). Jestli holky říkají, že milují poezii, říkají to jen proto, aby u nabouchaných milionářů s velkým pérem vypadaly jako citlivá a něžná stvoření. Nenechte se zmást touto kamufláží. Postavte se pravdě jako muži a vyrovnejte se s ní. Poezie je jen maska, převlek, opona, za kterou skrýváme svoje pudy a touhy před ostatními, někdy i sebou samým.

Pokud máte problémy vyrovnat se s touto pravdou, a stále věříte, že vaše ideály platí i ve skutečném světě, můžete si samozřejmě začít budovat vlastní obranné mechanismy, ale čím později odhalíte svoji naivitu, tím tvrdší to pro vás bude pád, a tudíž tu jsem pro vaše dobro.

Nejlepší co můžete udělat je ihned smazat všechny svoje básně, přestat chodit na literární servery, přestat číst knihy, dát si přihlášku na VŠE, koupit si permanentku do posilovny, gel na vlasy a začít poslouchat drum and bass. Ideální by také bylo přestat sledovat všechny filmy typu Jaro, léto, podzim, zima, jaro a místo nich sledovat Predátora, Vetřelce, či porno. Dále byste měli být akční - motorka a nejnovější BMW je již v dnešní době standard, abyste sbalili holku, potřebujete aspoň letadlo, ale nejlépe i plachetnici, ponorku ideálně i soukromou raketu. Také byste se měli potápět do nejhlubších údolí bez dýchacích přístrojů, lozit na nejvyšší hory jen v plavkách a chodit omotaný řetězy v koženém obleku ze kterého trčí hřebíky. Jen hlavně nikdy neříkejte, že jste někdy psali poezii (natožpak, že ji píšete).

 


4 názory

Oldjerry
18. 03. 2010
Dát tip
Už ani nevím, který z klasiků řekl: když už přeháníš, přeháněj hodně. Vyvaruješ se prostřednosti... Tak na tohle je to výrok jako vyšitý. Není to špatné, jen nedotažené, rozpačité a kdybych to byl nepřečetl, o nic bych nepřišel. Myslím, že autor umí, ale tohle prostě odfláknul...

slovoma
18. 03. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Belgie: je vážně taková z nudy ctnost, je vidět že autor se snažil bejt vtipnej, ale nějak se mu to nepodařilo. Pišta_Hufnágl: Když pominu nevhodně umístěný vulgarismus (chraň bůh, abych byl proti nim, jen musí mít své místo v textu pěkně vymazlené), tak největším záporem tohohle textu je absence pointy. Takové bezobsažné plácání. Doporučuji neotiskovat. Vaud: Trosku klisoidni, ale nejak mi to kupodivu nevadilo. Trochu by bylo fajn zapracovat na pointe (pokud autor dostane sanci k uprave). Za mne druhe misto a souhlas s publikaci. Armin Tamzarrian: Veskrze neotřelý popis trudného poetova života, avšak ve výsledku nuda od začátku do konce, vyjma pár světlejších míst. Souhrnem – dobře myšleno, špatně provedeno, znovu a lépe. Tohle na hlstr raději ne. Jiří Staněk: První bude ten /druhej,/ protože víc se mi líbí ten/ první,/ nota bene výraz lozit může napsat jenom Moravák. Tak jsem to takhle obrátil, lehce góngoristicky. Ale jsou zhruba stejně dobře napsané, ten druhý se mi jeví vyzrálejší, protože ho napsal starší autor, ale ten první mi mluví víc z duše, má pravdu, balit holky ovšem... nebo se dokonce ženit na inzerát v Mladém Světě, obojí špatná řešení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru