Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Dýmovník"

24. 10. 2001
2
0
1461
Autor
Faramiris

tenhle text vznikl na hodine tvurciho psani metodou nerizenych asociaci od klicoveho slova DYM.. tak kouknete, kam jsem se az dostala.. taky nutno podotknout, ze to neni jedina linie asociaci, ktera od DYMu vysla, ale zpracovavat i ostatni, to by bylo minimalne pet dalsich dilek :)

Dým

 

Dým z bramborové natě je pro mne jen jedním. Vidím ohýnek na poli, kluky opékající brambory, vše jako vystřižené z Ladova obrázku. Naivní, a přece tak působivé a milé. Milé tím, že všude panuje klid a pohoda a onen kouř stoupající z ohně a ztrácející se v podzimním chladivém větru příjemně voní, ten milovaný, šedý a voňavý. Jako ten, když jsme posledně byli všichni spolu, jako ten provoněný uzeninou, jako ten, co mi připomněl domov.

Snad stokrát mohu přičichnout k velkému černému svetru, vždycky tam bude. Je to takový "dýmovní" svetr. Vlastně nevím, kdy naposled voněl něčím jiným, než ohňem. A kupodivu to není žádný starý a vytahaný, ale krásný a kdysi vysněný černý rolák. Od Kenvela, měli ho tehdy ve slevě. Přesně takový, jaký chtěl vždycky Ralf. A já ho předstihla a splnila si svůj malinký sen. Mít velký teplý svetr s rolákem, ve kterém by mi nikdy nebyla zima. Ani jsem tehdy nepomyslela, že by mohl být jako stvořen pro vůni kouře. Snad proto ho mám tak ráda. Že napořád bude vonět ohněm, lidmi, které mám ráda, přírodou a bude mi jakýmsi "připomínadlem".

Teď mě napadá, že před ním existoval ještě jeden, ten byl zase památeční, po strejdovi, co už umřel. Ale kam se poděl (tedy ten svetr!), to tedy.. Zvláštní, jak jsem si na něj vzpomněla. Žeby ho máma vyhodila? To ona občas dělá..

ACH JO!


Faramiris
29. 10. 2001
Dát tip
ja seteda este omlouvam sve mamince.. ten svetr jsem o vikendu doma ve skrini nasla.. ale sama uznala, ze to je mozne, ze ho vyhodila - nastesti jsme se obe mylily :))))

Skleboun
25. 10. 2001
Dát tip
prijemne vzpominkove....asi pujdu prohrabat skrin s oblecenim :))


líbí :o)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru