Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slam Poetry - exhibiční bitva - Praha - 7. 4.

25. 03. 2010
2
12
1875
Autor
dassler

Tisková zpráva - Slam Poetry (zaslal Tomáš Kůs) více informací: SLAM POETRY www.slampoetry.cz slampoetry na FaceBooku: http://www.facebook.com/slampoetry dokument ČT o slamu: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169900146-myslim-tedy-slam/ portrét loňského vítěze slamu: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/309295350090004-kultura-cz/obsah/72103-portret-jan-jilek/ slam na Youtube: http://www.youtube.com/results?search_query=slam+poetry&search_type=&aq=f

V Rock Café se utkají hvězdy české slam poetry


PRAHA - Hned čtyři vítězové celostátních kol slam poetry se objeví ve výjimečném exhibičním klání, které se uskuteční 7. dubna od 19 hodin v pražském klubu Rock Café. Bude to vůbec poprvé, kdy se na jednom podiu sejdou ti nejlepší domácí interpreti poezie „na živo“ z posledních let.


Scéna slam poetry v Česku se za osm let zkušeností utěšeně rozrůstá co do počtu diváků i interpretů samotných. Čeští interpreti postupně získávají i zahraniční zkušenosti a kdo by si kdy pomyslel, že na „poezii“ by u nás mohly chodit davy? Ono totiž nejde jen o poezii, ale i o show a atmosféru, kterou vytváří slameři společně s publikem.

O co tedy ve slam poetry jde? Především o veřejnou interpretaci vlastního textu, která má m.j. za úkol získat si přízeň přítomného publika. Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace. Fakticky to znamená, že soutěžící dostane pevný časový rámec (většinou to jsou 3 minuty) na prezentaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne. Za to jej nebude hodnotit nikdo jiný než publikum a to jednoduchým bodovým systémem. Publikum funguje ve slam poetry jako živý element, je dovoleno a je žádoucí, aby soutěžící povzbuzovalo nebo naopak dávalo najevo nelibost. Ideálním případem je výraz, který stojí na pomezí poezie - kvalitního textu a divadla - jeho podání. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky. Navíc je zde úloha moderátora, který udržuje atmosféru v publiku a dohlíží na hladký chod soutěže.

Exhibice se liší od běžných slamových akcí především tím, že nejsou primárně otevřené každému interpretovi, který se přihlásí. (Naopak v celostátní soutěži pořádané o.s. Fléda se skrze regionální kola živelně přesívají slameři zkušení i noví „básníci ulice“, kteří častokrát mnoho nevědí, o co ve slamu jde.) Do exhibic jsou zváni pouze zkušení borci, kteří nejsou v disciplíně slam poetry žádnými nováčky.

Změřit síly v přátelském duchu se tentokrát rozhodli Bohdan Bláhovec (mistr ČR 2005), Jakub Foll (mistr ČR 2007), Jan Jílek (mistr ČR 2008) a Ondřej Macl (mistr ČR 2009). Sestavu doplní další úspěšní harcovníci domácí scény slam poetry: René Jahoda, Havel Husák a jedinou ženou v exhibici bude slamerka Masha. Očekávat se dá naprostá rozmanitost v přístupu ke slamování. Zastoupeni jsou vyznavači absolutní improvizace i básníci s dokonale vypilovaným pevným textem. Vzhledem k tomu, že se jedná o exhibici, bude mít akce v Rock Café i uvolněnější pravidla, než jsme zvyklí.

„Není se třeba strachovat, že by vyzvaní slameři neměli co říct. Časový limit pro jedno vystoupení jsme proto zvýšili ze tří minut na pět, a to opět ve dvou kolech. Také zde odpadá vidina mamonu (v celostátní soutěži je vítězství dotováno částkou 30 tisíc Kč), jenž někdy v negativním smyslu pohlcuje některé výstupy. I když se bude možná nelítostně soutěžit, půjde spíš o prestiž a atmosféru podobnou přátelskému sportovnímu zápasu,“ říká za organizátory akce Tomáš Kůs.

Exhibiční bitva ve slam poetry vypukne 7. dubna 2010 v pražském klubu Rock Café.



12 názorů

LadyLoba
10. 04. 2010
Dát tip
bylo to supr :-)

LadyLoba
30. 03. 2010
Dát tip
díky za tip :-) možná se tam stavím

Štěpo, určitě je toho až nad hlavu. Být v Praze, rozhodoval bych se zda na Slam poetry nebo na Open mic. Doporučuji to zvláště Písmákům, ne každý o této soutěži ví. Exhibice může někoho nalákat na podzimní soutěž....tak nějak přímo z ulice.

A Jiří, co myslíš, my do té Prahy příští týden nevyrazíme? Já mám volno! Nebo si to zase všechno necháme na Slam v HK? Myslím, že toho budeme mít pro letošek (2010) docela dost! Jinak Slam Poetry doporučuji vřele všem! Nejen jako diváckou záležitost, ale hlavně jako aktívní poetrysticko-poetickou možnost prezentovat "to svoje" aktívně před obecenstvem!! Je to podle mne k nezaplacení! Ondru Macla doporučuji taky, je osobitý (ale ostatní jistě taky), ale hlavně Ondra Macl je z našeho Hradce Králové! A to je dost značný kalibr i na Prahu! Zdar a sílu! J.Š.

Ondřej měl podzimní soutěžní program v Hradci Králové skvělej. Radost s ním soutěžit.Ale místo na bedně mi zbylo.Masha je super. Bude to určitě zajímavé, všem vřele doporučuji.

jejdavilda
27. 03. 2010
Dát tip
správně, žádné prachy za Pottera na slámě. Já tam taky chodím s Ančou zadarmo

chjo..

jH
26. 03. 2010
Dát tip
tož tam bysme třeba mohli

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru