Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro autory povídek - úprava textu pro čtení na internetu

29. 03. 2010
7
17
1250
Autor
Pírko

Nejsem tady dlouho, ale nedá mi to. Značnou část rozsáhlejších publikovaných děl nelze přečíst bez újmy na zdraví. Odpustě nadsázku. Nechce se mi to psát každému případu do kritiky. Pokusím být stručná. Snad se na mě nebudete zlobit. (A prosím o upozornění na případné chyby!)

Jak lidé čtou na internetu

- skenují = přeskakují po odstavcích a hledájí záchytné body (slova, která jsou pro ně podstatná)

- monitor není papír, schopnost vnímání a porozumění textu s jeho délkou a nepřehledností klesá

 

Jak by měl text publikovaný na internetu vypadat

- stručný (v případě povídky těžko, co?)

- přehledný

- výrazně odsazený (aby se čtenář v textu neztrácel)

 

Jak by měla vypadat povídka publikovaná na internetu

Povídka může mít i značný rozsah, proto je důležité usnadnit čtenáři její přečtení.

Místo klasického knižního odsazení (odsazení začátku odstavce pomocí tabulátoru) je lepší využívat odsazení jednotlivých odstavců (mezi odstavci vznikne jeden volný řádek).

Dalším prostředkem k zpřehlednění textu může být rozdělování přímé řeči - co promluva jedné osoby, to samostaný řádek (při delší promluvě odstavec, při dlouhém monologu i několik).

Příliš malé i příliš velké písmo je špatně!

 

Na co si dát ještě pozor

- chyby

- překlepy

Toho se vyvarujete následnou kontrolou. Nechejte si povídku "uležet" i několik dní. Ideálně mějte někoho, kdo vám text nejdřív překontroluje, než ho zveřejníte.

(Což mě osobně dělá taky docela problémy)

 

Proč tohle píšu

Každý kdo píše a svoje dílo zveřejňuje, chce mít své čtenáře.

Ne mnoho čtenářů tady na písmáku je ochotno si text vytisknout.

Autor by z tohoto předpokladu měl vycházet.

 

Tak proto...

Pírko (copywriterka)


17 názorů

těša
07. 05. 2010
Dát tip
malé a velké písmo je na houby, s tím souhlasím. nicméně ostatní už je součástí díla, ne? a skenování se týká surfování,ne čtení.

Pírko
01. 04. 2010
Dát tip
Ale chlapci...

Winter
30. 03. 2010
Dát tip
Cha, genialita často vchází omylem! To rozsekání, fragmentování je vlastně jen pěkným odrazem toho, že z jakési "celkové" kostry příběhu používá jen zlomky. A jestli to tak doposavad nebylo, už to tak je --- protože jsem řekl.

Winter
30. 03. 2010
Dát tip
Doporučuju, nedoporučuje, odstavcování je v první řadě formální záměr! On ten Bernhard své knihy nepsal v jednom odstavci pro nic za nic a on ten Sculptor to taky neseká jen ze záliby .)

Doplním jen tolik: Používejte Times New Roman, velikost 14 (nebo 16, co se vám víc líbí), odsazení odstavce 1,25, řádkování jednoduché, do bloku. Přímá řeč do uvozovek jako samostatný odstavec. Pište mimo Písmák, zde jen kopírujte. Naopak šuplíková metoda není nutná, kdo má talent, nepotřebuje ji, kdo nemá, nepomůže mu. Dlouhodobým předěláváním ztratí povídka šmrnc. Raději napsat občas slabou a občas skvělou věc, než pořád jenom průměrnou. PS: Konečně se tomuto nešvaru někdo věnuje. Mělo by se vyžadovat minimálně u soutěží!

papouch
29. 03. 2010
Dát tip
jooo, hysterky miluju, dííík :-))

Winter
29. 03. 2010
Dát tip
Na druhou stranu, já se kdysi většinu svých textů nasřílel zatepla - a nemůžu říct, že by se mi to nevyplatilo. A dokonce veškerá kritika byla impulzem pro další práci s daným textem - a pro budoucnost. Čtenář asi nadával, ale já můžu sebestředně říci, že mi to pomohlo. Takže i ta má rada zní tak nějak pansky. avi papouchovi, aby měl historku i z druhé strany .)

papouch
29. 03. 2010
Dát tip
budu se opakovat.. ale všem radím .. Cokoliv naškrábeš, hoď to na 14 dní do šuflete a zapomeň na to .. pak to vytáhni a přečti si to po sobě .. patrně si nafackuješ a hodíš to do koše,.. ale budou i případy, kdy tam nějakou myšlenku zachytíš a přepíšeš to .. v tom případě to hoď do šuflete .. atd .. teprve, až se ti to líbí i po 14ti dnech a není tam, co přepisovat, tak to dej na Písmák .. Néééé, né. 99% "autorů" ty svý srágory píšou rovnou sem a odpálí to, aniž by si to po sobě asoň přečetli. Hnus bus hnuj fuj.

Pírko
29. 03. 2010
Dát tip
Wintere, pravdu díš. To se pak musíš rozhodnout, kde text budeš zveřejňovat. Vycházím z předpokladu, že se zde chtějí lidé něco naučit a "cvičné" texty jsou vždy něco jiné, než již vyzrálé dílo. Proč pak takový kus nechat cupovat na internetu? Na papíře se vždy bude vyjímat mnohem lépe.

Winter
29. 03. 2010
Dát tip
Problém je, že to odstavcování a dělení přímých řečí může brutálně nabourat vyznění textu, mnohdy ho dokonce zabít. Ale nechat povídku uležet, to je stejnak nejdůležitější. Čím jsem starší, tím víc si myslím, že "internetová" a "papírová" povídka nejsou mezi sebou "transformovatelné", nebo jen výjimečně.

Pírko
29. 03. 2010
Dát tip
...služebníček, pane papouchu

papouch
29. 03. 2010
Dát tip
dobrýýýý..!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru