Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ukecanost

01. 04. 2010
0
5
1260
Autor
Forest...

Ahoj čtenáři, napište mi tu pak slovíčko prosím. Díky.

Někteří lidé se prostě potřebují vyzpovídat kdekomu o kdečem. Podle mě jim huba přirostla moc našikmo, tak ji neustále musejí otvírat a vyrovnávat. Postupem času snad i získávají pocit něčeho vyššího, nadřazenějšího a smysluplnějšího. Já si však myslím, že jsou to lidé ubozí.

Vzorový příklad takového ukecaného člověka by vypadal asi následovně. Člověk, kterého už chvíli znáte, říkejme mu třeba Hugo, si za vámi z nějakého nuceného důvodu přisedne a ihned se začne vychloubat.

„Ahoj Petře, kolik je hodin? Jak to, že si tady tak brzo? Já jsem tu, protože tu mám ještě scuka s Naděždou. To je fajn ženská, co jí říkáš? No je to fakt kus, já ji prostě žeru, ty kozy, to mám ale štěstí co?“

Mohlo se zdát, že se mě Hugo na něco ptá, v jeho projevu to ale nebylo znát. Pauzu mi udělal až úplně na konci, kdy už se opravdu musel nadechnout. Odpověděl jsem mu proto: „Hmm.“ A mlel zase dál.

„A co tu vlastně děláš? No to je jedno, koupil jsem si nové auto a střelil jelena. Viď, že se na něho někdy přijdeš podívat. No já vlastně nemám čas, ale dívej, tady je na fotce. Super kus, co? A včera jsem si koupil nové PDAčko, má vytuněný funkce. Úplně ho žeru. Jo a dívej, ty moje rifle jsou značkový,“ ukazujíc na své koule.

Protože mi pyšnost a vychloubavost už v mládí zakázali, tak jsem chtěl téma překolejit na jinou úroveň. „Ty, co víš o té exkurzi, co má být v pondělí?“ Hugo mě nenechal dopovědět ani to pondělí a už zase mlel.

No ta exkurze do višnového sadu a do krematoria, no to je sračka. Já jsem byl minulý týden na lepší, v houseboatu. To ti povím panečku, tam měli ale spaní a ta kuchyň a všechno plovoucí. Kde se hrabe nějaký višňový sad, nějaký stromy. Vždyť to jenom roste a plody jsou nechutně trpký. A v krematoriu se jenom pálej lidi.“

Byl jsem trochu v rozpacích, jestli mám ještě mluvit, ale pokusil jsem se o to. „Ale já jsem si myslel, že pojedeme do višňového sadu, protože tam mají zvýšenou koncentraci thoria, a že se dozvíme něco o jeho radioaktivitě.“

Hugo byl sice potom trochu zmatený, ale nenechal ze sebe udělat blbce. „Ne, my jedeme do krematoria. To je jasný. Vždyť přece říďa říkal něco o rozpadu, a že lepší je to spálit.“

„No já jsem to pochopil tak, že se thorium vyznačuje mimořádně velkým poločasem rozpadu, jako velká většina dalších izotopů thoria. Taky říkal, že by bylo efektivnější spalovat právě thorium, což je důvod, proč průzkum těchto technologií podporuje Indie.“

Hugo se chvíli odmlčel a ihned sáhl do své kapsy prohodit si koule a pak si šáhl do své druhé kapsy vytáhnout si mobil, ve kterém začal rychle něco dělat. Omluvil se, že má nějakou neodkladnou záležitost a že se uvidíme v pondělí na exkurzi.

 

Ještě chvíli jsem seděl v šatně a polonahý jsem pološeptem přemýšlel o svých možnostech. „Má to cenu? Tak já se tu dřu a přitom je mi to k ničemu. To si rovnou můžu zaplatit nějakého experta na řeč, naučit se svéráznou rétoriku a okecávačství a můžu kecat a kecat bez nutnosti zatěžovat si svůj drahocenný mozeček. Ale to bych asi nebyl já. Tak ještě pravou ponožku a jdu na věc.“

 

Rozešel jsem se čekat před garáž na svého zaměstnavatele, který mě má dovést na pracoviště. Mé pracoviště je na louce, kde zkoumám nory tvořené cvrčkem Gryllus campestris. Je to velice zajímavá práce, ale mizerně placená. Ani auto mi nechtějí dát, a proto mě musí vozit Miloš, který pracuje opodál. Miloš pracuje blízko té louky v malém městečku, v naší pobočce. No jo, má tam teplo, neprší tam, přísun jídla tam tady není skromný, ale je to panečku vědec. Za monitorem počítače popisuje kusadla a kokon roháče Lucanus cervus. No je to znalec. Ani ho v životě neviděl a pořád o něm píše a píše.

 

Před garáží jsem měl ještě chvíli čas a tak jsem se zahleděl na tu hordu budov a na ty věci, které nikomu neslouží, zdají se být zdáli opuštěné, ale tváří se honosně a jsou na svého majitele pyšné. No to snad není možné, že v tomto světě ještě někdo vůbec může trpět? Zdání mě ale klame.

 

Miloš dorazí o patnáct minut později s omluvou, že mu nějak nezazvonil budík. Tak to si teda nedokážu představit, že mobil za dvacet tisíc umí selhat. Nicméně se mu nedá vytknout jeho galantnost. Daleko horší by bylo, kdyby přišel s omluvou, že se mu prostě chtělo píchat, tak píchal a píchal a v tom jeho žena vykřikla: "Už, jo, už, už je osum patnáct." Raději ani nechci vědět, jestli měl z ubíhajícího času rozhořčení, nebo jestli si zbytek nechal na večer, na který se teď může celý den těšit.

„Sorry kámo,“ ještě jednou se omlouvá Miloš, když vstupuji do auta.

„Nic se neděje.“ A opravdu se nic neděje.

„Ne fakt se omlouvám, ale ten mobil, ta kráva jedna. A jak si včera dopadl?“

„Ale jo, dobrý. Poslal jsem ti to na mail.“

„Jejda, tak to, no ty už´s to poslal jo? No já jsem na to neměl vůbec čas, musel jsem vyplňovat ty fiata a formuláře a zmocněnky. No hrůza práce, to ti povím, kamaráde. A co, nezmokl jsi?“

„Ne naštěstí ne, ale asi jsem objevil nový druh pisivky. Začali se objevovat při zvýšené koncentraci a vyvážené bilanci vody na povrchu země a ve vzdušné vlhkosti.“

„Jo, jo, jo, ty vole čum, taková kozatá rohatá, co? To je kus ty bláho. Zeptáme se jí, jestli nechce svíst?“

„No dobře, ale beze mě. Protože já tady svádět nikoho nebudu. Jsme uprostřed města a já už mám být deset minut u Račího potoka.“

„Ale ne svíst, ale jenom třeba povozit.“

„Povoz si ho sám, mě do toho netahej.“

„A dojdeš to teda, to už nemáš daleko?“

„Asi půlhodiny pěšky.“

Po Milošově otázce, jak to mám daleko, jsem automaticky a vzorově odpověděl. Nad odpovědí jsem nepřemýšlel, ale přemýšlel jsem nad tím, co mám udělat. Při nekonečném stání na červené se mi rozbušilo srdce, znervózněl jsem a nechtěl jsem svého šéfa nijak pobouřit. Rozloučil jsem se s ním s přáním hezkého den, že už to teda dojdu. On byl spokojen a ten den si ho určitě ještě povozil na kozách. Mě až pak zamrazilo, když jsem si uvědomil, že nejsem placený od hodiny, ale od množství vědeckého materiálu. Při svačině na mé Jevanské louce jsem si ale vychutnával pocit svobody a přízeň mé identity.


5 názorů

A.H.
16. 04. 2010
Dát tip
Souhlasím, nejdříve bys měl zvládnou základní strukturu povídky, a teprve pak se můžeš pouštět do složitějších útvarů, třeba již Marvinem zmíněných přechodníků, které jsou bezpochyby kvalitním zpestřením textu, ale teprve v tom případě, pokud jsou použity správně.

Tobša
04. 04. 2010
Dát tip
Díky, budu rád za komentáře. Snad jsem ti nějak pomohl. Ve mně konkurenci nehledej ;), moc už nepíšu a kdyý už něco napíšu, většinou to hodím do šuplíku. Ale moje tři dílka jsou už nějakou chvíli stará, ale i tak... budu rád za hodnocení. :)

Forest...
04. 04. 2010
Dát tip
Milý Tobšo, díky za kritiku i za pochvalu. Hned, co dopíšu tento komentář a poopravím dílo, tak si přečtu taky něco od tebe, ať zjistím, jestli jsme na stejné vlně, nebo jestli jsme ty protipóly, co se přitahují. Jo, s Wordem máš pravdu. Uvozování přímé řeči má být jinak. I mě to někdy štve, divím se, že jsem na to nepřišel. Opravím to. Latiňáky pozměním. Jak to, že ti nefunguje obrázek? Mě funguje, ale co, radši ho smažu, než aby se tam zobrazoval čtvereček. S tím sklouznutím ses taky trefil, protože na začátku jsem ani nevěděl, co se z toho vyklube. Prostě jsem psal a postavy jsem si moc nepromýšlel. Do budoucna – dík za radu. Píšu chvíli (2 roky kouskovaně) a co se mi líbí dám na Písmák, ale není toho moc. Ještě jednou díky, hned se podívám na tvé díla, ať můžu srovnat konkurenci.

Tobša
03. 04. 2010
Dát tip
Zdravím, tak musím říct, že jsi napsal povídku vcelkou dobrou. Alespoň na začátek. Nevím jak moc a jak dlouho píšeš. Líbilo se mi, že to mělo spád, styl, dobrou jazykou úroveň a hlavně že to bylo čtivé, ovšem dá se na tom hodně vylepšovat (to vždy, že?). Především: Myslím, že je lepší do prologu (anotace, ...) nepsat, co má čtenář očekávat, pokud tedy nepíšeš skripta a tak. :) Když už chceš komentář, napiš slovíčko prosím, chvíli jsem si myslel, že to bereš jako povinnost po čtenáři. Problém dílka: Přímá řeč. Asi píšeš ve Wordu, že? A skáče ti špatně přímá řeč. Ta začíná vždy uvozovkami, které jsou dole. Co byl dál problém. Latinské názvy - piš za to, co to je nějakou čtenáři nenásilnou formou. Pak se člověk lehce ztratí v textu Obrázek na konci nefunguje . A k samotné povídce. Název koresponduje pouze s první částí povídky, nevadí, kdyby se z toho vyklubalo něco... prostě něco. Ale ty jsi sklouzl autorsky: změnil jsi styl a náhled. Postavy jsi moc nevyužil, nedýchaly. Posloužily jako šablony. Dalo se z nich vytěžit o hodně víc. Dalo se na nich založit víc kontrastů, vtipů, odboček a všeho čeho. :) Líbí se mi, že umíš psát. Určitě si od tebe přečtu dálší dílo, když na něj narazím. Rozhodně dál piš.:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru