Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Metro

02. 04. 2010
1
2
496
Autor
mirek_divis

      Hodinky ukazovaly 23:00 a Ivan Ivanovič právě vyprávěl jeden ze svých příběhů. Martin se na něj vůbec nedokázal soustředit. Přebíhal očima z řádku na řádek, ale zapomínal, škobrtal a zase se vracel, až byl z toho celý nevrlý. To proto, že hlavou víří jiné myšlenky.

-Jiřího Z Poděbrad-

 „Jana či Ivana? Ivana, tak laskavá a pěkná. Nejsem s ní dlouho. Ale Jana má v sobě kus anděla i raracha. U té to nemám tak jednoduché. Obě jsou chytré, někdy až moc. Zůstat či jít?“ Ten samý řádek obíhal snad již desátým cyklem.                            Martin se zamračil a uložil Čechova do tašky. Hluboce si povzdechl a rozhlédl se kolem. Světlo mělo depresivní nádech a ve vagonu vládlo typické pošmourno. Naproti pospával schovaný jeden ze stálých obyvatel metra schovaný za límci silně obnošeného a ušmudlaného kabátu. Přede dveřmi postávalo malé dítě s matkou. Matka, celá zamračená, zuřivě psala sms zprávu a dítě vesele oblizovalo ohmatanou oranžovou tyč. Zbytek osazenstva měl nasazenou unavenou masku lhostejnosti a chmuru.

- Náměstí Míru –

„Ondřeji, ty dobytku, víš kolik je na tom bacilů.“ Řvala matka a tahala vřískající, potrestané dítě z vozu. Pošmourno už nebylo ničím rušeno. Chlápek naproti se na chvíli probudil a tvářil se výhružně. Martin bloumal zrakem po nástěnných reklamách. Pořád lepší než svádět oční souboje s osazenstvem.

-...dveře se zavírají-

Do vagonu na poslední chvíli vtrhlo zadýchané fialové překvapení. Slečna v temně rubelitovém kabátku se postavila k tyči.                                                                                                                                                                                  Pošmourno bylo tatam. Martin zbystřil a letmo přelétl profil dívky. Pěkná brunetka, elegantní, jemné rysy, rudé rtíky k zulíbání. Slečna se otočila a pohledy se střetly. Martin po chvilce sjel pohledem stranou a zrudly mu tváře. „Krásná“, pomyslil si. „Usmála se? Dívá se pořád na mě?“ Sbíral odvahu na další pohled, ale jakási síla poutala jeho pohled k podlaze a vháněla další a další krev do tváří. Tak tam tak seděl celý rudý a zostuzen krásou zíral na špinavou podlahu.

-Muzeum-

Dívka vystoupila a Martin též. Vydala se směrem k východu z metra, zatímco Martin přestupoval.

„Určitě bych ji oslovil! To si říkáš vždycky a zatím se na to nikdy nezmohl!“ Pomalu se šoural směrem na druhou linku. Nepřítomné pohledy míjely kolem. „Všichni jdou přinejmenším z pohřbu, alespoň většina výrazů by tomu odpovídala. Nesmí mě nakazit. Vždyť mě je hej! Směji se, nemusím žebrat, život mám před sebou a vůbec.“ Následovalo deset usměvavých kroků, snad by si býval i poskočil, ale pak se znovu vynořila otázka: „Jana či Ivana?“ Martin se zamračil.

Vlak se vřítil do stanice. Vlasy vlály k nelibosti žen. Vagon byl téměř prázdný. Nu, 23:30 všední den, není se čemu divit. Shrnul zpět rukáv svetru. Pošmourno se znovu rozlévalo vagonem. Přítomen byl další nasmrádlý spáč, dvě štěbetající stařenky a muž v baloňáku s rukama v kapsách, který se potutelně usmíval. „Škoda, že sem nevlétlo nějaké další roztomilé stvoření.“

 Na sedátku vedle ležel deník Metro. „Žádné novinky. Politici se handrkují, problémy s ekonomikou kulminují. Metro kodrcá v pravidelném rytmu. Kéž by tu byl, alespoň výhled do krajiny. Ta potrubkovaná stěna tunelu nudí!“

-I.P. Pavlova-

Jedna štěbetalka vystoupila, nastoupil kluk v hip hopovém dresu s velkými sluchátky a chmýřím pod nosem. Metro uhání dál v rytmu tlumeného beatu. Muž v baloňáku se pořád usmívá a má nepřítomný pohled. „Ivana či Jana?“ Světlo začalo blikat a vlak se zastavil. Nastala nepříjemná zastávka nad Nuslemi. Beat dál bil, muž se usmíval, osamělá štěbetalka si něco štěbetala sama pro sebe a Martin tonul v úvahách o polibcích klínech a loučení.

Dveře vagonu se otevřely.                                                                                                                                                 Štěbetalka zmlkla. Martin i kluk v dresu znejistěli. Spáč spal dál a muž v baloňáku se stále usmíval. Martin si vzpomněl na článek, kde se psalo o jednom teroristickém útoku v metru. „Blbý noviny mě děsí“, zaháněl nepříjemnou myšlenku. Světla zhasla a dveře zůstaly otevřené. Muž v baloňáku se určitě děsivě usmíval. Martin měl srdce až v krku a začala mu být zima.

Světlo se najednou rozsvítilo a spáč už nespal, ani se netvářil ospale, stál přímo před Martinem. „Maminko, tatínku, Jano!.“ Dveře se zavřely a vlak se znovu rozjel. Spáč se rozhlédl, cosi zabrblal a vrátil se zpět na své místo. Beat, štěbetání i úsměv hráli svůj part dál, ale pošmourno bylo tatam.

 


2 názory

CABRÓN
04. 04. 2010
Dát tip
toho ivanoviče vyhoď, jinak to na mě působilo jako lehce průměrný text nadprůměrně talentovaného autora.. tip

Tobša
04. 04. 2010
Dát tip
Zdravím, nu popravdě se mi to moc nelíbilo. Vpravdě bych opravdu nikomu ve zkratce nedokázal říci, o čem to bylo. Začalo to nudit už u první věty: Hodinky ukazovaly 23:00 a Ivan Ivanovič právě vyprávěl jeden ze svých příběhů. Proč tahle věta a proč takto? Nemá to smysl, když se hned potom vrhneš k Martinovi. Dvě postavy. Z toho jen jedna málo využitá. Asi ti nedokážu poradit nic víc, abys ten příběh nechal uležet a po čase se k němu vrátil a přečetl si ho a udělal korekce podle svého autorského smýšlení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru