Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V NEDOHMATNÁ SVĚTEL ZIMOVIŠTĚ

16. 04. 2010
5
28
2235
Autor
Romarin

 

Slyšíš ten vítr? Alikvót svistu
uskřípnutý v hořkých osikách?
Pábitel dušný a tancechtivý
sveřepě s trávou si oniká.

Do chřtánků zplanělých divizen
v opřástve mlhy sten hrotitý.
Van břitký jak ostrkve mahonu
vzpříčeným tůjím čte levity.

Ten pocit! Přes aksamit popluží
jak pokradmu šlemují cárky deště.
Ta tíže! Děs mrákotný převisá
až v nedohmatná světel zimoviště.

 


28 názorů

Jachula
19. 04. 2010
Dát tip
Zdá se mi příliš kostrbatá. Kakofonický projev málo koresponduje s lyrickou povahou básně. Abych nebyl za rýpala, atmosféra skvělá, příroda je i mým vzorem. (Myslím, že slovo alikvóta je ženského rodu.)

...hodnotím*

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
nic se neděje

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
... u nás vyšlo v nějakém sborníku scifi zhruba počátkem 80. let

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
Je smažno. Lepě švihlí tlové se batoumají v dálnici chrudošiví jsou borolové na mamné krsy žárnící (HENRY KUTTNER, 1915 - 1958), americký povídkář, úryvek je ze švihlé povídky Chrudošiví jsou borlové, která je dokonce v určitých kruzích řazena do desítky nejlepších scifi povídek všech dob !

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
Už to mám... vteřinku...

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
Zkusím zalovit v archívech, nevím jaký seš ročník, ale byl to fakt kdysi hit. Když, tak dám vědět...

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
VT... nevzpomeneš si aspoň ty na toho autora a tu povídku? Bylo to u nás jednu dobu dost populární... a jedno z nosných nonsensových slůvek bylo " BATOUMAJÍ"... nevzpomínáš?

Whitesnake
17. 04. 2010
Dát tip
ad Romarin: v prvé řadě bych se ohradil, že píšu volným veršem... je to přesně naopak, píšu STRIKTNĚ VÁZANĚ. Zbytek jsi nepochopil/a absolutrně. Já nepsal nic o veleskvostech a kvalitě, to jsou subjektivní, pro mne neměřitelné, výhradně intuitivní záležitosti. Psal jsem o této konkrétní formě, kterou tuším vymyslel jistý americký psavec před téměř sto lety (pak ji použil do jedné neuvěřitelně půvabné, protože tehdy neotřelé formy a dokonce s ní napsal jednu nonsensovou scifi povídku! Zaboha si nevzpomenu na jeho název, možná mi někdo tady pomůže. Panebože, proč mi pořád někdo vkládá do úst to, co jsem nenapsal? Možná uje to tím, že se vždycky nějak autora/rky dotknu (nerad) a ten(ta pak v mírní křeči zklamání a uražené pýšky reaguje poněkud neadekvátně. Pokud se můj komentář-rada na tebe dopadla přesně opačně, není to opravdu má chyba, ale tvé zkreslené vnímání... Hodně inspirace přeji.

Romarin
17. 04. 2010
Dát tip
Děkuji, renegátko...mám radost z podobného vnitřního ladění! :-) Hezký den, R.

Romarin
17. 04. 2010
Dát tip
Díky, javavio! :-)

Romarin
17. 04. 2010
Dát tip
Pro Můru73: Díky za zájem a za uvážený svobodný tip. Cením si ho o to víc, že si za ním navzdory kritice stojíš. Já si také stojím za svým textem a jsem ráda, že někoho zaujme, přestože je to spíše menšinový žánr... Zdraví Romarin

Romarin
17. 04. 2010
Dát tip
Pro VT Marvina: Díky za čtení! Ano, je to trochu jazykolamné...a asi jsi pochopil, že to je záměr. Více viz. odpověď pro Whitesnaka... Zdraví Romarin

Romarin
17. 04. 2010
Dát tip
Pro Whitesnake: Děkuji za tak obsáhlý komentář a za pozornost, jakou si věnoval mému textu i přesto, že jej považuješ za "roztomilý nonsens, který by tu zvládl každý druhý a přesto to sem nešoupe... ". Stejně jako Ty mám velkou důvěru v kvalitu a um písmáckých autorů a nepochybuji, že by napsali i mnohem lepší texty (možná je sem jen ze studu a sebekritiky nešoupou a mají je schované po šuplících). Já osobně píšu takto a za svým textem si stojím - což ovšem neznamená, že nevnímám nutnost růst, zlepšovat se, učit se! Chápu to tak, že písmák je amatérský literární server a že tedy není žádnou ostudou dát sem své amatérské dílo a očekávat reakce čtenářů. Až budu psát veleskvosty, asi nebudu tady, ale v čítankách pro ZŠ. Dívala jsem se na Tvé básně a plně chápu, že máme úplně jiný vkus, názor i styl psaní. Odtud asi to čtenářské nepochopení ze Tvé strany. Zaměřuješ se na lehčí, humorný, hříčkový žánr psaný volným veršem - což je v postatě opak toho, k čemu tíhnu já. Těžko porovnávat hrušky a jablka. Tvůj styl asi bude mít vždycky víc čtenářů, je srozumitelný na první přečtení...a to vyhovuje povaze serveru i dnešní doby. Mým textům musí čtenář dát víc času a naslouchání, nechat jej na sebe opakovaně působit... Tak asi tolik k mé (zbytečné) autorské obhajobě. Zdravím a přeju Ti i nadále množství spokojených čtenářů... :-) Romarin

renegátka
16. 04. 2010
Dát tip
Romarin, máš svůj nezaměnitelný styl.Moc se mi líbí a souhlasím s Můrou, je to pábitelské.*

javavia
16. 04. 2010
Dát tip
*

Můra73
16. 04. 2010
Dát tip
ne, můžu tě ujistit, že to jsem rozhodně nechtěla, docela ctím právo na názor... .

Můra73
16. 04. 2010
Dát tip
Marvine, někdy člověk přemýšlí, jestli tip dát...tady jsem neváhala

Můra73
16. 04. 2010
Dát tip
.

Můra73
16. 04. 2010
Dát tip
mně se ten jazyk naopak líbí hodně. Je to celé pojaté krásně pábitelsky. Tip, za který se rozhodně stydět nebudu

Whitesnake
16. 04. 2010
Dát tip
...a dovolíš-li, Romarine, ještě dovětíček: každý autor by tu měl publikovat svůj typický rukopis, trochu hrdě s tím, že ne každý to zvládne, prostě se něčím pochlubit... obávám se, že tuto formu i s oěnmi milými neologhříčkami tu zvládně každý druhý a přesto to tu nešoupe. Ale možná dělám z mouchy velblouda.

Whitesnake
16. 04. 2010
Dát tip
Název je naprosto půvabný... samotný text pro mne poněkud rozpačitý. Chápu onu mile neologickou formu, ale uniká mi trošku smysl. Svěřepě s trávou si oniká? NO A CO, mám-li to napsat hrubě... to je můj pocit, že z toho nemám žádný pocit. Ale forma má samozřejmě přednost a po několika čteních odkazuje báseňku tam, kam patří - a to bez urážky autora: mezi roztomilé nonsensy...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru