Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podvečer

29. 10. 2001
4
0
1418

bezlistý topol
vypadá jako socha

neznámého umělce

 

strhané slunce kreslí

zašedlé obrazy

na podvečerní rumělce

 

lavičky milenců

jsou láskou opuštěné

zejí prázdnotou

 

podzim je probuzení

po snu jenž přeplněn byl

jistotou


*

To je moc pěkný. Moc se mi líbí druhá a třetí sloka... fakt že jo!!!

Shoth
27. 07. 2003
Dát tip
Hank Chinaski ..Henry Chinaski ....Charles Bukowski ??? docela ok!

houba
13. 06. 2003
Dát tip
*

Řekl bych, že třetí sloka nasměrovává, že jde o přirovnání na podzim nějakého vztahu, a já bych to taky lepší nenapsal.

clovrdik
07. 11. 2001
Dát tip
Hanku, tak zase - sám si zvolil to, že stojíš o hlubší kritiku. Tak si ji dostal. Netvrdím, že ta berlička je nutně špatná, napsal jsem jenom, že mně, jako čtenáři, to trochu nesedlo. Dále píšeš, že mám já říct, co jinýho bych si tam představoval. To je pochopitelně nesmyl, to musíš ty sám vědět, co tam chceš napsat. Já napsal jenom svůj názor, na nějž mám právo, stejně pak ty máš právo ten názor ignorovat. Fakt ale nevím, proč bych já měl tvoji básničku dopisovat. Navíc - v podstatě jsme tvoji báseň pochválil, až na pár výjimek, dobře míněných.

hmm, nechci prilis vrtat, ty se prezentujes jako autorita a ostatni na pismakovi te tak chapou, takze by nebylo dobre si to s tebou rozhazet, pane C, ale myslim si, ze zase az tak pravdu nemas. to, ze jsou lavicky milencu laskou opustene nutne nemusi znamenat, ze nejsou obsazene necim jinym. ja chapu tvoji vytku, ten posledni vers treti strofy je navic, ale je tak zamerne. opakovani nametu je sice jedna z nejjednodussich berlicek pri dosahovani sily basne, ale nemusi byt nutne spatna. nejsem prvni ani posledni basnik, ktery ji pouziva. a za tim si s dovolenim stojim. kdyz tvrdis, ze probuzeni ze sna neni prilis originalni, chtel bych slyset, co by bylo dostatecne originalni a formalne i obsahove to vyhovovalo posledni strofe teto basne? rad uslysim tvoje navrhy, protoze kritizovat bez sdavani moznych alternativ zmeny neni az tak spravne. predem dik...

clovrdik
29. 10. 2001
Dát tip
První sloka - velmi pěkné přirovnání, jak na obrazu z doby romantismu. Druhá sloka - to samý, fakt vydařený verše a je vidět, že dokážeš použít dobrou optiku na vnímání atmosféry podzimu.Třetí sloka - první dva verše zaváněj klišé, nicméně dobrá, lavičky jsou opuštěné, proč ale ještě jednou říkáš, že zejí prázdnotou ? Tenhle verš je tam náslině přilepenej a kazí to celou kompozici až do tý doby dobře vymalovanou. Poslední sloka je jakýmsi vyvrcholením básně a ačkoliv probuzení ze sna není moc originální, má to tam svůj význam a dobře to završuje myšlenku celé básně. Fakt, až na to "zejí prázdnotou" je to čtivá báseň.

Bhati
29. 10. 2001
Dát tip
A opět...příjemný čtení..:-)

Naso
29. 10. 2001
Dát tip
nakŕmený krásnym obrazom jesene Naso s jistotou volí tip. clovrdik: dobré!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru