Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - OldJerry

29. 04. 2010
1
1
528
Autor
slovoma

Soutěžní dílo, které se neumístilo na prvních třech místech

1055 dní – 165 650 děl

Kurňa, to to utíká… Když jsem 7. prosince 2005 poprvé otevřel stránky Písmáka začala se prohlubovat ještě dlouho nepříjemně doznívající Písmácká krize. To jsem ovšem nevěděl… vyvaloval jsem oči a četl ze všech sil. První věc, kterou jsem přečetl byla úplně nová báseň JiKo s pořadovým číslem 187 181 nazvaná Ministerstvo vnitra. Fňoukl jsem si pod čumák : no – to to pěkně začíná, ale po přečtení prvního řádku, prvního verše jsem už věděl, že je to – jak už název bývá – jen upoutávka. Báseň docela fajn i podle mých dnešních měřítek, od té doby trochu transformovaných. Tip jsem mu však dal až o hodně později, když už jsem vzpomínal na ten začátek.

Dnes je 5. dubna 2010 – číslo díla, mnou vloženého skoro na minutu přesně tisíc pět set padesát pět dní od mého prvního vstupu na Písmák, nese číslo 352 821, jmenuje se optimizmus, rozpaky, nostalgie. Nějak jsem si přál, aby to byl zase JiKo, s kým bych to oslavil, ale uznávám, že to nemohlo vyjít. Ostatně i ta jeho tehdejší báseň už na Písmáku není. Nevadí – svých zde zažitých 165 650 básní, povídek, úvah, sdělení, oznámení, recenzí, a dalších děl a dílek oslavím s vámi… a optimizmem. Ostatně – je to oprávněný optimizmus i přes drobné třenice, chyby a chybičky…

1555 dní… Slušelo by se napsat nějakou oslavnou ódu na Písmáka. Přešlo mne to vteřinu potom, co mne to napadlo. Poučily mne mé pokusy vyvolat nějakou smysluplnou diskuzi. Tak zůstanu při zemi a jestli něco napíši o Písmákovi, tak jenom to, že to není jen server, jen literární server, že je to fenomén. Jak jsem se tak pod různými nicky proběhl po šesti podobných literárních serverech, Písmák mi svým celkovým vzhledem, stylem, náplní a nakonec i obsazením - od autorů až po majitele - vyhovuje ze všech nejlépe.

V tento den – jak se sluší – odpouštím všem, kteří se do mne kdy strefili neprávem (názor na neprávo se asi bude různit) a zároveň požádat o pardon ty, které jsem zbytečně a neprávem osolil já. Názor na zbytečnost a neprávo se i zde asi bude rovněž různit…

Co dál? Zítra stejně jako dneska a pozítří jedeme na zahradu. Budu stavět skoro třímetrovou mříž na podporu popínavých rostlin – snad plaménků, nebo břečťanů. Snad si přitom neufiknu ruku, to bych vás připravil o ty své perly, dnes ještě nenapsané. Snad mne tam něco napadne v řevu cirkulárky a vůni borových pilin. Držte mi pěsti!

Vzpomenu si na vás v tisící patnáctistý pětapadesátý den patnáct kilometrů jižně od Ústí nad Labem na východní stráni proti žernoseckým vinicím tak, jako na vás myslím vždy ve chvíli odpočinku při pohledu na Radobýl, v povědomí Čechů chápaný jako Máchův. Tím a právě tam načnu svou další etapu strávenou s Písmákem, s vámi a spoustou někdy slabších, někdy průměrných, ale hlavně a většinou dobrých, občas až bezvadných děl a prací. Stojí to za to, i když to tu občas srší, skřípe, smrdí, vrže, píchá a mrcasí. Pod slovem mrcasí si můžete představit cokoli, co je protivné a vaší mentalitě nejvzdálenější.

Zdravíme vás všichni : nejen Oldjerry, ale i Olda, oldík, old, dokonce i exhibující blbec, vůl a bůhvíkterý další dědek ještě… no – to koukáte, kolik nás je, co ?


1 názor

slovoma
29. 04. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – 5. místo - Hovadina, od první do poslední řádky. Nepublikovat. Zničit, spálit. Strašné, příšerné otřesné. Belgie – 4. místo - Ne, další nostalgie, a ještě delší a nudnější. tohle mi přijde spíš jako zápisek do deníčku na svojí stránku než na hlavní stránku, víc k tomu nemám co říct. Alimra – 1. místo – po prvním čtení dostal tento úvodník bramborovou medaili, ale dneska jde definitivně na stupínek vítězů, co já vím proč … autor měl štěstí, že hodnocení píšu až dnes a dneska mi jeho útržkoidní kronika z modrého města sedla Vaud – 4. místo - Takový... písmácký. Dokonce bojuju s tím, jestli tomu nadám 3. místo. Je to roztěkaný, ale bavilo mě to (víc než 3. místo). Pišta – 4. – 5. místo - Chyb pomálu, styl čitelný, text slušný, nijak kontroverzní... a absolutně nudný a bezobsažný. Jiří Staněk – 5. místo - nabízí se i komparace úvodníku na druhém místě a úvodníku posledního, oba se věnují fenoménu Písmák, dal bych přednost druhému místu před tímto.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru