Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - Zuzulinka

29. 04. 2010
1
3
523
Autor
slovoma

Soutěžní dílo, které se neumístilo na prvních třech místech.

Lodičky

Kutily a hračičkáře při vyslovení tohoto názvu jistě „zasvrběly prsty“ a v duchu si již někde v přítmí svých dílniček slepují modýlek Titanicu či Kolumbovy Santa Marie v poměru 1:48.

Tentokrát je ale musím zklamat, dnes půjde totiž výhradně o téma dámské. Tedy pokud pánové zrovna nepatří k jisté sexuální menšině, která se ve zmiňovaném druhu obuvi ráda projde, ať už v soukromí svého domova nebo třeba v odlesku světel pódií a ramp.

Ano, uhádli jste správně! Půjde o onen pohledný kousek obuvi, především tedy o ty vzácné kusy opatřené tzv. podpatkem. Čím větším – tím v uvozovkách - lepším.

Nepátrala jsem v análech a dlouze nestudovala historii vzniku tohoto „vynálezu“. Dokonce nemám své tvrzení ani nikterak podloženo. Lodičky ale musel vynalézt muž! Žádná žena by druhým ženám tuto nepraktickou, nebojím se říci zlomyslnost, neprovedla. Natož aby ji vymýšlela dokonce snad pro svou potřebu v podobné věci provozovat chůzi.

Většina z nás totiž nejsou modelky, které se v tomto jistě ladném druhu obuvi /opatřeném nejlépe 15 cm podpatkem/, projdou 10 min. po molu a mají vystaráno. I když, pravdu říci, již jsem viděla několik dam provozovat v lodičkách dokonce i turistiku. Nutno však podotknout, že na vrcholek kopce se dostaly lanovkou a i těch 500 m na kafíčko do nedalekého srubu zvládaly takto obuté jen s obtížemi. Jo, jo, kamínky a nerovnosti. Ty dají zabrat!

Ovšem právě ta většina z nás, milé dámy, klidně si to přiznejme, chodí pěšky do práce či chodí v práci, po nákupech, s dětmi do škol, školek, kroužků atp. A to se v takto situované obuvi vážně nedá! Každá, která to v dobrém úmyslu „být za dámu“ již zkusila mi dá jistě za pravdu. Na 90 % jsem přesvědčená, že v tomto druhu obutí strávený den, končil nepříjemným lepením puchýřů nebo v lepším případě nejedna z vás navečer s úlevou nohy máčela v lavóru.

A to nám, myslím, pánové vážně nestojí za vaše zjihlé a obdivné pohledy, když na chodnících vyťukáváme podpatkové staccato, ba dokonce ani za vidinu naší ladné nožky procházející se v nějakém parádním závist vzbuzujícím návrhářském kousku.

Proto všem raději doporučuji.
Šup do tenisek! A hurá někam ven! Je jaro!

Pozn. Včera jsem si obula nové tenisky. Večer jsem likvidovala „zásahy a potopené“ – 2 krát puchýř na každé noze přes celou achilovku. Takže výše zmíněný text je jen pro ty „puchýřoodolné“ jedince a ty, co mě prostě jen chápou:-)


3 názory

si ty achilouky lep preventivně:)

slovoma
29. 04. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – 4. místo - Tak jsem si říkal, že po těch pár nudných větách přijde něco čtivého, ale opět jsem se zklamal. Autorka mlátí prázdnou slámu, vytvořila klišovité pojednání na théma boty, výsledek nudí od začátku do konce. Ne kvůli špatnému slohu, ale kvůli myšlenkové prázdnosti. Belgie – 3. místo - Ha! Tak mě fakt jako první napadly ty boty, přitom sem v tomhle ohledu (obuv a oblečení) upe normální chlap, ačkoliv v některejch ostatních asi ne. No, myslím že poznávám styl, ale moc mě to nenadchlo, publikovatelný, ale že bych se u toho válel smíchy. Atrapo, z vyprávění vím, že v lodičkách je možno vystoupit i na horu Sinaj, alespoň dle popisu kamarádky, která je očitým svědkem onoho výstupu dvou rusek. Alimra – 3. místo – téma mě neoslovilo, ale dalo se číst Vaud – 1. místo - Fejetonek do dámského či holčičího časopisu. Dívek fejetonistek je ještě míň než Slováků s úvodníkem. Čekal bych něco literárně hlubšího, ale prvoplánová snaha pobavit je daleko upřímnější než hra na slavnou dramatickou umělkyni. Pišta – 4. - 5. místo - Takhle to dopadá, když se do psaní pustí někdo, komu je čeština patrně pouze přítěží (tedy co se týče jeho vzletných myšlének). V tom neuvěřitelném množství stylistických a gramatických chyb jsem se přes všechnu snahu nedokázal soustředit na text samotný. Odfláknuté až trestuhodně. Pár nejzoufalejších příkladů: "...při vyslovení tohoto názvu..." - snad jména, výrazu -ale názvu???, "...uhádli jste správně..." - ono se dá uhádnout špatně?, "Čím větším - tím v uvozovkách - lepším" - to snad ani nepotřebuje komentář. Neustálé "provozování", případně "situování" obuvi je jen třešničkou na dortu. Hrůza, která si zaslouží otištění maximálně v korektorském magazínu. V rubrice "Tak ne, přátelé!". Jiří Staněk – 4. místo - Mohlo by se zdát, že i Lodičky jsou podobného charakteru a ducha jako parfémy, ale nejsou, Lodičky nejsou mámivé, vlající, Lodičky jsou na nohách, podrážky nemilosrdně dřou o cestu a nosí se obtížně, jsou opravdu nepohodlné a na vysokém podpatku a těsné. Nikoliv prchavé a s tak vysokou mírou (literární) abstrakce jako parfémy, měl-li bych srovnat právě tyto dva úvodníky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru