Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stébla trávy

04. 05. 2010
2
6
958
Autor
Alma Perdida

Kapky rosy ulpívaly na stéblech trávy a tvořily na nich spletité náhrdelníky perel.

Velké a těžké perly s nenápadným a tichým zašustěním sklouzly po stéble a vpily se do voňavé hlíny.

Na stébla dupla těžká vojenská bota a za ní druhá a třetí...

Po tom už stébla nebyla šňůrami perel, ale jen polámanou památkou někdejší krásy... 


6 názorů

Pěkné...

To Lady de Winter: Mělo to být úplně jinak, chtěla jsem si napsat své klišé, začínající stéblami trávy a rosou a tak, ale pak jsem si přečetla jednu post-apokalyptickou povídku od jednoho kamaráda a vzpoměla jsem si na tu akci, která s tou povídkou souvisela a už jsem to klišé nějak nedospala...mělo to dopadnout úplně jinak a mělo to být úplně jinak...a hlavně jsem neměla na mysli vojenské boty americké armády (či jakékoli jiné), ale protektorátníky STRANY...ale to už je jiný příběh :-) Taubla:Děkuji CorrimsonTom:Takových filmů, jako jsem měla na mysli já (přiznávám, nedala jsem to nijak najevo, takže z toho vylezlo klišé :-) ), mnoho není :-) ale jsou, to je fakt...

No hele, tohle nebude moc pozitivní kritika. Na tak krátký text se ti tam totiž podařilo těch klišé vměstnat opravdu pozoruhodné množství. Od všech těch starých známých spojení (kapky rosy přirovnávané k perlám, "těžká vojenská bota", "voňavá hlína") až po celé poselství té miniatury o tom, jak válka/násilí/zlí lidé zkazí všechno hezké a křehké. To už tady bylo tisíckrát - každý americký válečný film je postavený na dualitě hrajících si dětí a křehkých květin na jedné a dunění pochodujícího vojska nebo vrčení motorů stíhaček na druhé straně. Namátkově si vybavuju třeba upoutávku na Pearl Harbor. Je to prvoplánové, kýčovité, klišovité a člověk se může uzívat nudou. Škoda plýtvat talentem na něco tak plytkého a banálního - přitom z jiných tvých textů vyplývá, že originalita ti nechybí.

Taubla
05. 05. 2010
Dát tip
velmi výstižné

Jako kdybych se díval na nějaký začátek filmu a nemohl se zbavit pocitu, že už podobných filmů bylo. Současně ale to je prostě nadčasová záležitost a snad se jednou poučíme.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru