Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hra na plášť

Výběr: Elyn
06. 11. 2001
14
0
1790
Autor
KennyG

Hra na plášť je ctvrta povidka ze souboru kratkych povidek a basnicek, ktery se jmenuje Povidky z jedné na psy. Povidky (nebo basnicky) jsou inspirovany dulezitymi (ci temi druhymi) dily svetove (ci jine) literatury (nebo kinematografie).

Hra na plášť

Můj bratr Lampa byl dítě o kterém se většinou tvrdívá, že je to pěkný výlupek. Táhlo se to s ním již od kolébky, dokonce, a když teď o tom přemýšlím, mám pocit, že mohu říci: "Táhlo se to s ním do slova a do písmene od narození."
Stalo se to v půl třetí ráno 12. července roku 1948 a byl to ten nejrychlejší porod, který v Dobčinského fakultní nemocnici kdokoli zažil. Když se přivolaný porodník dostal do pokoje mé matky byl už můj bratr na světě a zvědavě se rozhlížel po pokoji. Zatímco lékař prohlížel matku, vyšplhal se bratr na noční stolek, sedl si vedle stolní lampy a začal ji střídavě zhasínat a rozsvěcet. Matka se na něj unaveně podívala, usmála se na a když do porodnice dorazil o hodinu později můj, tehdy sedmnáctiletý, otec řekla mu na přivítanou "Je to kluk a jmenuje se Lampa." Ten, o kom mluvila, již neseděl na nočním stolku, ale v pojízdném křesle, které stálo vedle postele a bez zájmu si četl v matčině Idiotovi.
Můj bratr Lampa byl velký čtenář. Když jsem se narodil já (což bylo o dva roky později) měl už většinu knih v naší knihovně přečtenou a neustále přesvědčoval otce, aby si chodil nové půjčovat do knihovny. Problém byl v tom, že tituly, které si vybíral, nechtěli otci často svěřit, protože mu přeci jen ještě nebylo dvacet a "na některé věci má člověk spoustu času." Bratr se pak vztekával a rozbíjel naše společné hračky. Většinou je házel po mně. Když mi bylo pět a bratrovi sedm, otec od nás odešel. Neměl s Lampou příliš dobrý vztah, nerozuměli si. Lampa mu často vyčítal, že se chová jako děcko, že nemá rozum a když teď o tom přemýšlím, mám pocit, že měl pravdu.
Matce bylo líto, že od nás otec odešel. Ale bylo to moudré, krásné a vzdělané děvče, pořád měla ještě svou magii a mě a Lampu a tak bylo vlastně všechno v pořádku.
Můj bratr Lampa si strašně rád hrál. Neustále pro nás dva vymýšlel různé hry a když teď o tom přemýšlím, musím říci, že jsme měl nádherné dětství hlavně jeho zásluhou. Když jsme si hráli na krtka, rozjetý vlak, na písek, nebo na doporučený dopis, cítil jsem se neskonale šťastný. A jednou, to mi bylo sedm, přišel bratr do mého pokoje s tlustou knihou pod paží. Když mi ukázal vazbu, uvědomil jsem si, že je to kniha, kterou čte podruhé v životě. První kniha, kterou čte podruhé v životě. Dostojevský - Idiot a drobné prózy. "Našel jsem tu úžasnou povídku," povídá mi, "a ta povídka mne přivedla na úžasný nápad. Zahrajem si na plášť."
A tak jsme hráli na plášť. Mého bratra si v kavárně Slavia oblékl nějaký šedovlasý pán, a když o tom tak přemýšlím, bylo to naposled, co jsem kdy Lampu viděl.

12.6.2000


Elyn
13. 07. 2004
Dát tip
Dokonalý :) *

Narja
05. 12. 2001
Dát tip
Kenny Kenny.. Davas zabrat :o) Jak jinak, nez tip :o)

joj!!!!*******

čárynka
08. 11. 2001
Dát tip
jenom přitakávám..*t*

PiR
07. 11. 2001
Dát tip
Tak jsem si tuto povidacku po dlouhe dobe precetl... a musim rict ze se opravdu povedla... (a to ji ctu uz asi po treti ;) Tak me tak napada... ze spoustu veci (kenny) mi napoprve unika... A nebo na ne v prubehu casu zapominam.. a to me stve... Treba ted.. (kdyz jsem si vcera precetl tu novou vec) Mam hlavu plnou obrazu z tvych povidacek..... ktere se navzajem prolinaji... Precetl jsem si dejme tomu stranku c.18.. a rekl si: "To sem nekde cetl - O tom baraku uz sakra nekde psal" A tak se v tom pak zamotam.... ze z toho napoprve nic nemam... ;) Lidickove... Vzdycky kdyz k vam dorazi po pul roce nejaka kennyho povidacka... prectete si predtim vsechno co kdy napsal... a az potom se v klidu ponorte do hlubin Kennyho fantazie.... Uvidite ze vam vyvstane spousta novych spojitosti, zapletek a veci k premysleni.... ALESPON JA MAM TAKOVY POCIT.... (ugh...jsem se nejak rozepsal)

ruby
07. 11. 2001
Dát tip
no skoda ze jsem to pocopila az na druhej pokus hihi, ale i tak si pripadam porad stejne desne chytra, nicmene ted si pujdu hrad na rakev a pudu se zakopat, takze vlastne napred na krumpac. pac tady uz nemam cenu:-) tip

zoo
06. 11. 2001
Dát tip
Víš Ty co, Kenny? Paráda!!*

Kami
06. 11. 2001
Dát tip
Souhlasím - paráda! (*)

hermit
06. 11. 2001
Dát tip
tip

clovrdik
06. 11. 2001
Dát tip
pěkný, čtivě napsaný, TIP

Ten konec je ze všeho nejlepčí!:-) *

Wopi
06. 11. 2001
Dát tip
Fakt paráda. "Pořád ještě měla svou magii..." :)) a ten konec! :)) ***

Kandelabr
06. 11. 2001
Dát tip
roztomilé, tip

kafka
06. 11. 2001
Dát tip
ten konec mě rozplakal... ******************************!

Wopi
06. 11. 2001
Dát tip
kafčí, neplač... třeba ten pán byl exhibicionista a ten plášť často rozepíná... ;-)

KennyG
06. 11. 2001
Dát tip
jo kafci:) byl. rozepina:)

Danny
06. 11. 2001
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru